16.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Πάνω από 12.000 στη σημερινή πορεία αγροτών – εργατών στο Σύνταγμα

Ημερομηνία:

Έκλεισαν σχεδόν όλοι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας λόγω του πανελλαδικού συλλαλητηρίου των αγροτών. Ειδικότερα, κλειστές είναι η Πανεπιστημίου, η Σταδίου, η Ακαδημίας, η Πειραιώς, η Αθηνάς, η Αμαλίας και η Βασιλίσσης Σοφίας, ενώ λίγο πριν από τη 2 το μεσημέρι ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ.

Στο Σύνταγμα έφτασε νωρίτερα η μαζική πορεία του ΠΑΜΕ, το οποίο βρίσκεται στο πλευρό των αγροτών που διαδηλώνουν την αντίθεσή τους στο προσχέδιο νόμου της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό. Ενδεικτικό της μεγάλης συμμετοχής του κόσμου είναι ότι με αφετηρία συγκέντρωσης την Ομόνοια, η πορεία χωρίστηκε σε δύο μέρη, με το ένα να φτάνει στο Σύνταγμα μέσω Σταδίου και το άλλο μέσω Πανεπιστημίου.

Στην κινητοποίηση συμπαράστασης του ΠΑΜΕ συμμετείχαν εργαζόμενοι από όλους τους κλάδους και οργανώσεις συνταξιούχων. Το αίτημα που κυριάρχησε στην πορεία του ήταν η απόσυρση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό που «σφαγιάζει τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης».

Στο Σύνταγμα μπροστά από τη Βουλή φτάνοντας η πορεία του ΠΑΜΕ συναντήθηκε με τα μπλόκα των αγροτών που βρίσκονται συγκεντρωμένοι έχοντας στήσει από χθες σκηνές στην πλατεία Συντάγματος.

Στο Σύνταγμα βρίσκονται επίσης, συμπαραστεκόμενοι στους αγρότες, μαθητικές και φοιτητικές οργανώσεις, η ΛΑΕ και το ΕΠΑΜ και πλήθος κόσμου.

Το ΠΑΜΕ απαιτεί την απόσυρση του νόμου «λαιμητόμο» για το ασφαλιστικό προειδοποιώντας για «συνέχιση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων μέχρι τέλους». Στη συγκέντρωση βρίσκεται ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ενώ το «παρών» δίνουν εργαζόμενοι από όλους τους κλάδους και συνταξιούχοι.

Το σύνθημα που επικρατεί είναι «Εργατιά, Αγροτιά, μια φωνή και μια γροθιά». Θα ακολουθήσει πορεία προς τη Βουλή, όπου βρίσκονται από χθες οι αγρότες, που έχουν στήσει σκηνές έχοντας διαμηνύσει ότι θα παραμείνουν έως αύριο Κυριακή.

Κλειστά Τέμπη έως τις 6

Από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 6 το απόγευμα θα παραμείνουν σήμερα κλειστά τα Τέμπησύμφωνα με απόφαση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λάρισας, λόγω των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Η κυκλοφορία απαγορεύεται από τον κόμβο Γυρτώνης μέχρι την διασταύρωση Στομίου και υποδεικνύονται εναλλακτικές διαδρομές.

Οι αγρότες του μπλόκου των Τεμπών τηρούν στάση αναμονής περιμένοντας να ολοκληρωθούν οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των συναδέλφων τους στην Αθήνα αλλά και το πράσινο φως από την Κυβέρνηση προκειμένου να ξεκινήσει διάλογος στην βάση των προτάσεων που έχουν καταθέσει μαζί με τους αγρότες του μπλόκου των Μικροθηβών.

«Λαϊκή συμμαχία για αντεπίθεση τώρα» δήλωσε ο γγ του ΚΚΕ Δημ. Κουτσούμπας

«Το μήνυμα είναι ένα: Εργατιά-Αγροτιά μια φωνή, μια γροθιά. Εργάτες, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι των πόλεων, συνταξιούχοι, νέοι και νέες, γυναίκες των λαϊκών οικογενειών έχουν κοινά ταξικά συμφέροντα ενάντια στην τάξη που τους εκμεταλλεύεται, ενάντια στους αντιλαϊκούς νόμους- λαιμητόμους, όπως είναι το ασφαλιστικό, το φορολογικό, ενάντια στις κυβερνήσεις που ψηφίζουν αυτούς τους νόμους, ενάντια στις λυκοσυμμαχίες που ξεζουμίζουν τον λαό μας. Λαϊκή συμμαχία για αντεπίθεση τώρα» δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ.

Σκουρλέτης στην εφημερίδα Επένδυση: Οι κινητοποιήσεις βοηθούν τη διαπραγμάτευση

"google ad"

“Το μέγεθος και τα χαρακτηριστικά των κοινωνικών αντιδράσεων διαμεσολαβείται από τον παραμορφωτικό φακό των διαπλεκόμενων ΜΜΕ” υποστηρίζει, εκτιμώντας ότι “οι σημερινές κινητοποιήσεις δεν έχουν ως αίτημα την πτώση της κυβέρνησης, όπως επιδιώκει η εγχώρια διαπλοκή μαζί με τους πολιτικούς προστάτες της, εκφράζουν, όμως την πραγματική αγωνία ορισμένων κοινωνικών κατηγοριών”.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος, ο διάλογος είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος απάντησης σε όσους σήμερα κινητοποιούνται. “Οι κινητοποιήσεις, από τη στιγμή που εκφράζουν μια αυθεντική φωνή αγωνίας και δεν εντάσσονται σε άλλους σχεδιασμούς, μπορούν να συμβάλουν θετικά στην υπόθεση της διαπραγμάτευσης”, προσθέτει.

Β. Αποστόλου: Θα υπάρξει ενίσχυση και εξυγίανση του αγροτικού κόσμου

Με σειρά παρεμβάσεων και μέτρων εντός του 2016 θα υπάρξει ενίσχυση και εξυγίανση του αγροτικού κόσμου και της παραγωγής του, δηλώνει στην «Εφ.Συν» ο Βαγγ. Αποστόλου

Αναφορικά με το παράλληλο πρόγραμμα για τον αγροτικό χώρο που θα ληφθεί το 2016 ο υπουργός ανακοινώνει ορισμένες παρεμβάσεις που θα επιλύσουν χρόνια προβλήματα του κλάδου, όπως:

-Χρηματοδοτικά εργαλεία με τη μόχλευση πόρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και αξιοποίηση σχολάζουσας δημόσιας αγροτικής περιουσίας ως εγγύηση για την άντληση ρευστότητας.

-Μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας με αξιοποίηση των ΑΠΕ, αλλά και της παραγωγής, με παρεμβάσεις στον τομέα των εφοδίων (φυτοφάρμακα, σπόροι, λιπάσματα). Ήδη συστάθηκε επιτροπή συγκέντρωσης στοιχείων για παρέμβαση στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

-Στον τομέα της διακίνησης των προϊόντων θα ληφθούν μέτρα για την καταστολή της δράσης των μεσαζόντων «που λυμαίνονται τον χώρο» και των αφορολόγητων υπερκερδών τους.

-Ενίσχυση συλλογικών μορφών οργάνωσης της παραγωγής και μεταποίησης.

-Επαναφορά του γεωπόνου στο χωράφι με συμβουλευτικές δομές σε όλη τη χώρα.

Τέλος αναφορικά με το Μητρώο των επαγγελματιών αγροτών το οποίο κατηγορείται για «ταξική μεροληψία», ο κ. Αποστόλου το χαρακτηρίζει ως εργαλείο για να γνωρίζουμε ποιοι είναι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες «χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αφορά μόνο τους μαγαλοαγρότες, γιατί η χώρα έχει ανάγκη την παραγωγή και την αγροτική δραστηριότητα όσων ζουν στην ύπαιθρο αλλά έχουν έσοδα και από άλλες δραστηριότητες.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Β. Κασσελάκης: “Ο ξάδερφος μου Στέφανος Κασσελάκης επαναπροσδιορίζει την Αριστερά”

«Πλεονέκτημα και μειονέκτημα το επώνυμό μου», τονίζει ο υποψήφιος...

Κλείνει μεγάλο τμήμα της Ηρώων Πολυτεχνείου λόγω έργων της ΔΕΥΑΧ

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων σας ενημερώνει ότι...

Δράσεις ανάδειξης του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου «Kriti»

Η Περιφέρεια Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, σε...

easyJet: Εξι νέες συνδέσεις με την Κρήτη φέτος – Δύο για Χανιά

Είκοσι δύο νέες συνδέσεις με Ελλάδα προσφέρει αυτό το...