23.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024
Array

Πάτωσε η οικοδομή στην Κρήτη, μείωση πάνω από 60%

Ημερομηνία:

Μιαν απίστευτη τραγική κατάσταση βιώνουν εκατοντάδες επαγγέλματα και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται γύρω από την οικοδομική δραστηριότητα στην Κρήτη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) , η οικοδομική δραστηριότητα στο νησί «πατώνει» και μάλιστα με πιο γρήγορους ρυθμούς απ’ότι στην υπόλοιπη χώρα, καθώς μόνο τον περασμένο Ιούλιο η μείωση έφτασε στο 54% και ήταν η υψηλότερη στην Ελλάδα.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Flashnews.gr από την ΕΛΣΤΑΤ, στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2011 η πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας στην Κρήτη κυμαίνεται από μείον 61% έως μείον 76% συγκριτικά με το αντίστοιχο επτάμηνο του 2008.

Η οικοδομική δραστηριότητα στην Κρήτη Ιανουάριος-Ιούλιος 2008-2011

Όπως φαίνεται από τα Στατιστικά στοιχεία στα πρώτα δύο χρόνια της τελευταίας τετραετίας η μείωση στην οικοδομική δραστηριότητα ήταν σε ανεκτά επίπεδα καθώς για τις νέες άδειες η μείωση ήταν μείον 18% έως μείον 19% και για την επιφάνεια μείον 26% έως μείον 28%.

Όμως το 2011 τα στοιχεία δείχνουν μια καταβαράθρωση με τις άδειες στο πρώτο επτάμηνο να μειώνονται κατά 42% σε σχέση με εκείνες του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος του 2010.

Συνολικά, όπως φαίνεται και από το γράφημα που ακολουθεί, στο πρώτο επτάμηνο του 2011 η οικοδομική δραστηριότητα στην Κρήτη και σε συγκριτικά με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2008, μειώθηκε ως εξής :

Νέες άδειες : Μείον 61%. Επιφάνεια : Μείον 74% . Όγκος : Μείον 76%

Μιλώντας στο Flashnews.gr ο πρόεδρος του τμήματος Δυτ.Κρήτης του ΤΕΕ κ.Αντώνης Πιταριδάκηςτόνισε τα εξής :

« Είναι τραγικό καθώς γύρω από την οικοδομική δραστηριότητα δραστηριοποιούνται εκατοντάδες επαγγέλματα και μάλιστα σε μιαν περίοδο που απαιτείται τόνωση της τοπικής οικονομίας.

Εδώ και καιρό και το ΤΕΕ είχε επισημάνει ότι υπήρχε δυνατότητα να μην έχουμε τόσο μεγάλη πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας. Δυστυχώς ο εύκολος τρόπος φοροεισπρακτικής πολιτικής και τα νέα νομοσχέδια δυσχεραίνουν τραγικά την κατάσταση .

Δυστυχώς εδώ και χρόνια η οικονομική δραστηριότητα και στον τόπο μας στηριζόταν ουσιαστικά στην οικοδομή. Εμείς είχαμε τονίσει πως αυτό δεν είναι σωστό και πως έπρεπε να έχουν και άλλες αναπτυξιακές βλέψεις και σε άλλες παραγωγικές δραστηριότητες.

Όμως έστω και αυτό που μας είχε απομείνει έπρεπε να βρεθεί τρόπος ώστε να έχει κάποιες επιπτώσεις από την κρίση, αλλά με όχι τόσο τραγικό τρόπο. Έστω και τώρα , έστω και αργά πρέπει κάτι να γίνει, και ελπίζουμε ότι με τις πολιτικές εξελίξεις που έχουμε να δουν πως μπορεί να αντιστραφεί το κλίμα.»

Μάλιστα ο κ.Πιταριδάκης επισημαίνει ότι η ραγδαία πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας έχει πολύ μεγαλύτερο κόστος στο κράτος, απ’ότι τα όποια οφέλη μπορεί να έχει από τους πάσης φύσεως φόρους που έχουν επιβληθεί τα τελευταία δύο χρόνια.

Flashnews

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...