14.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Πέθανε ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Χρήστος Νικολάου – Πλήθος συλληπητήριων τηλεγραφημάτων

Ημερομηνία:

Στο πένθος βυθίστηκε η πανεπιστημιακή κοινότητα του νησιού μετά τον θάνατο του πρώην πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης Χρήστου Νικολάου. Ο 61χρονος καθηγητής ο οποίος εισήχθη εσπευσμένα χθες το βράδυ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου με διαχωριστικό ανεύρυσμα αορτής, άφησε την τελευταία του πνοή τα ξημερώματα μετά την επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε.

Ο Χρήστος Νικολάου είχε γεννηθεί στην Αθήνα όπου έκανε και τις σπουδές του. Το 1982 πήρε το Διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο Harvard στις ΗΠΑ και ακολούθως εργάσθηκε ως ερευνητής στo Ερευνητικό Κέντρο Watson της IBM στις ΗΠΑ και στη συνέχεια ήρθε στην Κρήτη όπου δίδασκε επί χρόνια στο Πανεπιστήμιο του νησιού στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών.

Από το 2000 έως το 2004 διατέλεσε πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης ενώ είχε επίσης εκλεγεί και παλαιοτέρα αντιπρύτανης του ίδιου Πανεπιστήμιου. Σε δήλωσή του για τον θάνατο του Χρήστου Νικολάου ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Ευριπίδης Στεφάνου αναφέρει:

“Με συντριβή αναγγέλλω στην πανεπιστημιακή κοινότητα, τον αναπάντεχο θάνατο του αγαπημένου συναδέλφου και ακριβού φίλου Χρήστου Νικολάου, πρώην πρύτανη του Ιδρύματος. Οι σκέψεις μας στις πολυαγαπημένες του Βασιλική και Λουκία”.

Συλληπητήρια τηλεγραφήματα

Τη θλίψη τους για τον ξαφνικό θάνατο του πρώην πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης, Χρήστου Νικολάου, εκφράζουν με δηλώσεις τους και ψηφίσματα, ο Υπουργός Οικονομίας Υποδομών Ναυτιλίας και Τουρισμού Γ. Σταθάκης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας & Καινοτομίας Κ. Φωτάκης, ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, ο δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός και φορείς του νησιού, τονίζοντας το εύρος της προσωπικότητάς του και την προσφορά του στην έρευνα και το πανεπιστήμιο.

«Με ιδιαίτερη θλίψη πληροφορηθήκαμε την αιφνίδια απώλεια του Χρήστου Νικολάου, ακριβού φίλου και εξαίρετου συναδέλφου στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης και στο ΙΤΕ, με γόνιμη και σημαντική πορεία στη δημόσια ζωή. Αδιαμφισβήτητα το κενό που αφήνει πίσω του ο Χρήστος πολύ δύσκολα θα αναπληρωθεί” σημειώνουν στο τηλεγράφημά τους ο κ. Σταθάκης και κ. Φωτάκης για να καταλήξουν:

“Η σκέψη μας βρίσκεται με την οικογένειά του, στην οποία εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια, όπως και σε ολόκληρη την ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα της Κρήτης.»

Ο κ. Αρναουτάκης, σε δήλωσή του, χαρακτηρίζει τον Χρήστο Νικολάου εκλεκτό μέλος της ακαδημαϊκής κοινότητας της χώρας, που προσέφερε, με το επιστημονικό έργο του στην αναβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Κρήτη, αλλά και ευρύτερα.

Ως έναν από τους κορυφαίους καθηγητές της επιστήμης των υπολογιστών στον τόπο μας, με γόνιμη και σημαντική πορεία στη δημόσια ζωή, χαρακτηρίζει τον πρώην πρύτανη, σε δήλωσή του, ο κ. Λαμπρινός.

Για την απώλεια ενός “καλού φίλου” έγραψε ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης ο οποίος σημείωσε ότι επρόκειτο για επιστήμονα “με σπάνιο ακαδημαϊκό ήθος, υψηλό κύρος και διεθνή παρουσία. Ενεργός πολίτης με συμβολή στα κοινά” ενώ ως πρύτανης του Πανεπιστήμιου Κρήτης “διακρίθηκε για τη χρηστή διοίκηση, υποστήριξη της αριστείας και καλλιέργεια της εξωστρέφειας και διεθνούς αναγνώρισης του Ιδρύματος”

Για έναν εκ των κορυφαίων καθηγητών που έχει προσφέρει τα μέγιστα στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, με αποκορύφωμα την παρουσία του στη θέση του πρυτάνη, κάνει λόγο ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ, Βασίλης Κεγκέρογλου. Παράλληλα, τονίζει: «Ο Χρήστος Νικολάου, μία σημαντική προσωπικότητα στον χώρο της επιστήμης και της έρευνας, δεν είναι πλέον μαζί μας, αφήνοντας πίσω του ένα κενό δυσαναπλήρωτο, αλλά και μία βαριά παρακαταθήκη για τους νεότερους επιστήμονες».

Επίσης, σε σχετική ανακοίνωση, το Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών και όλη η πανεπιστημιακή κοινότητα- όπως τονίζει -εκφράζουν τη βαθιά οδύνη τους για την πρόωρη απώλεια του καθηγητή Χρήστου Νικολάου. Στην ίδια ανακοίνωση γίνεται λόγος για «προεξέχων και ενθουσιώδη πανεπιστημιακό δάσκαλο και ερευνητή, για περισσότερες από τρεις δεκαετίες». Όπως επισημαίνεται «ο εκλιπών υπήρξε διακεκριμένο σημείο αναφοράς στην πανεπιστημιακή κοινότητα της Κρήτης, σε θέματα προσφοράς και ήθους» και «η αναγνώριση αυτή, σε συνδυασμό με την υψηλή επιστημονική κατάρτισή του αλλά και η διεισδυτική του ματιά που αναδείκνυε την ουσία των πραγμάτων, τον έκαναν ιδιαίτερα αγαπητό στην ερευνητική κοινότητα».

Η Κοσμητεία της Ιατρικής Σχολής, στην είδηση του θανάτου του πρώην πύτανη, συνήλθε εκτάκτως, εξήρε την προσωπικότητα και τη συμβολή του στην ανάπτυξη του Ιδρύματος και αποφάσισε να εκφράσει τα θερμά συλλυπητήρια της στην οικογένεια του εκλιπόντος, να παραστεί σύσσωμη στη νεκρώσιμη ακολουθία και να δημοσιευθεί το ψήφισμα στον ημερήσιο Τύπο.

"google ad"

Τέλος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, Μανώλης Αλιφιεράκης, σε δήλωσή του, σημειώνει ότι η απώλεια του Χρήστου Νικολάου αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό στους οικείους του, την πανεπιστημιακή κοινότητα αλλά και την κοινωνία του Ηρακλείου. «Η επιστημονική του επάρκεια, η διορατικότητα και η προσφορά του στη σύνδεση γνώσης και επιχειρηματικότητας θα παραμείνει απαράμιλλη και αξιομνημόνευτη» καταλήγει.

 

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...