21.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

Πέρασε με 80 βουλευτές η Συμφωνία των Πρεσπών από τη Βουλή των Σκοπίων

Ημερομηνία:

Μετά από διαρκείς αναβολές στην έναρξη της συνεδρίασης και της ψηφοφορίας, το κοινοβούλιο της πΓΔΜ ενέκρινε -αργά το βράδυ της Παρασκευής- την πρόταση της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ για την έναρξη των διαδικασιών για την αναθεώρηση του Συντάγματος της χώρας, ώστε να προχωρήσει στην αλλαγή της ονομασίας της σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Έτσι, ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη φάση της διαδικασίας στη βάση της συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων μέσα σε κλίμα πόλωσης και καταγγελιών για απόπειρες εξαγοράς ψήφων και εκβιασμών βουλευτών κατόρθωσε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των δύο τρίτων των μελών του κοινοβουλίου. Συνολικά 80 βουλευτές, σε σύνολο 117, ψήφισαν υπέρ της πρότασης κάτι που σημαίνει πως ψήφισαν υπέρ και 8 βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Η ψηφοφορία αυτή αποτελούσε το πρώτο και πιο δύσκολο βήμα για την ολοκλήρωση, ενώ η όλη διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί σε τρεις μήνες περίπου. Με την αλλαγή του ονόματος θα ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συγχαρητήρια από Αλέξη Τσίπρα σε Ζόραν Ζάεφ

«Μεγάλο βήμα προς την κοινή μας επιτυχία», χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με ανάρτησή του στο twitter , την υπερψήφιση της συνταγματικής αναθεώρησης από τη βουλή των Σκοπίων., δίνοντας τα συγχαρητήριά του στον «φίλο» του Ζόραν Ζάεφ.

Ζόραν Ζάεφ: Είναι μια ιστορική ημέρα για την χώρα μας

Είναι μια ιστορική ημέρα για την χώρα μας. Μαζί γράψαμε ιστορία, δήλωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ μετά την ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο.

«Το ταξίδι μας για ένα καλύτερο μέλλον, για ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ξεκίνησε. Επίκειται η κοινοβουλευτική διαδικασία για την εναρμόνιση των τροπολογιών του Συντάγματος. Θα εργαστούμε για τη συμφιλίωση, τη συγχώρεση και την εθνική ενότητα», ανέφερε ο Ζάεφ.

«Το κοινοβούλιο ακολουθώντας την θέληση του λαού μας, με πλειοψηφία 2/3 εξασφάλισε να διαβούμε τις ανοικτές πύλες προς τις μεγαλύτερες ενώσεις της δύσης και του κόσμου, δήλωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

Ο Ζόραν Ζάεφ ευχαρίστησε όλους τους βουλευτές γι΄ αυτήν τη ιστορική όπως τη χαρακτήρισε απόφαση . «Ιδιαιτέρως θέλω να συγχαρώ τους βουλευτές από τις τάξεις του VMRO –DPMNE που επέδειξαν θάρρος, έβαλαν πάνω από το κομματικό συμφέρον το συμφέρον της χώρας και ψήφισαν ΝΑΙ» είπε ο Ζάεφ.

Το tweet του Καμμένου για τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης στην ΠΓΔΜ

Με ενδιαφέρον αναμένεται και η στάση του κυβερνητικού εταίρου ,Πάνου Καμμένου ο οποίος τελικά διαψεύστηκε στις προβλέψεις του ότι η Συμφωνία τα Πρεσπών δε θα περνούσε από τη Βουλή των Σκοπίων. Μάλιστα, πριν ακόμη ολοκληρωθεί η διαδικασία της ψηφοφορίας ο Πάνος Καμμένος με ένα tweet του φάνηκε να υιοθετεί εμμέσως τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης της ΠΓΔΜ περί απόπειρας δωροδοκίας βουλευτών της ακόμα και με ποσά 2 εκατ. ευρώ.

topontiki.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Καύσωνας μέσα στον Απρίλη – 36,6 βαθμούς στα Φαλάσαρνα!

Ταινία επιστημονικής φαντασίας θυμίζει από χθες το σκηνικό στη...

Κασσελάκης: Θα ξεπεράσουμε το 20% στις ευρωεκλογές – Διεκδικούμε την πρωτιά

Νέα επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε από την Αστυπάλαια...