18.8 C
Chania
Tuesday, April 16, 2024

Παγκρήτια κινητοποίηση εργαζομένων στα νοσοκομεία της Κρήτης στην 7η ΥΠΕ

Ημερομηνία:

Το σωματείο εργαζομένων ΠαΓΝΗ στα πλαίσια της κοινής αγωνιστικής δράσης πρωτοβάθμιων σωματείων εργαζομένων σε δομές υγείας και πρόνοιας, πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της 7ης ΥΠΕ, όπως είχε αποφασιστεί στη σύσκεψη στις 30/8.

Στη διαμαρτυρία συμμετείχαν εκπρόσωποι από τα σωματεία εργαζομένων των νοσοκομείων Χανίων, Αγίου Νικολάου, Ρεθύμνου, Βενιζελείου, Ιεράπετρας, τα σωματεία εργαζομένων ΘΨΠΧ, ΠΕΔΥ, 7ης ΥΠΕ, εκπρόσωποι των εργαζομένων από τα κέντρα υγείας και εργαζόμενοι με ελστικές σχέσεις εργασίας (ΟΑΕΔ, ΙΔΟΧ, επικουρικοί κλπ). Παραβρέθηκε και εξέφρασε την αλληλεγγύη του το σωματείο συνταξιούχων ΙΚΑ.

Σε σχετικό κείμενο αναφέρονται τα εξής:

Στη συνάντηση με τη διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ παρουσιάστηκαν τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ασθενείς και εργαζόμενοι στις δημόσιες δομές υγείας και πρόνοιας της Κρήτης, κυρίως οι τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και η επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας.

  • Η κρατική χρηματοδότηση της υγείας ολοένα και μειώνεται στο όνομα των περιορισμών που θέτουν οι δημοσιονομικοί στόχοι, ενώ παράλληλα επεκτείνονται οι συμπράξεις του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα. Αποτέλεσμα της υποχρηματοδότησης είναι η σοβαρή υποστελέχωση, που επιδεινώνει τις συνθήκες δουλειάς μας και αυξάνει την ταλαιπωρία των ασθενών.
  • Με το νέο «αναπτυξιακό» νόμο η κυβέρνηση, ενώ παρέχει απλόχερα περαιτέρω διευκολύνσεις στους επενδυτές, κλιμακώνει την επίθεση στις κλαδικές συμβάσεις, καταπατώντας ακόμη περισσότερο τα εργασιακά και μισθολογικά μας δικαιώματα, ενώ προχωράει στο ηλεκτρονικό φακέλωμα των εργαζομένων-μελών συνδικάτων, βάζοντας επιπλέον εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση και στη δυνατότητα προκήρυξης απεργίας
  • Η τακτική ανακύκλωσης της ανεργίας και της ομηρίας των συμβασιούχων συνεχίζεται και από αυτή την κυβέρνηση σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου λαμβάνουν χώρα τους τελευταίους μήνες σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας της χώρας, με αποτέλεσμα τη σοβαρή δυσλειτουργία των ήδη υποστελεχωμένων τμημάτων:
  • 1.200 εργαζόμενοι ΟΑΕΔ απολύονται το Νοέμβρη και 2.800 το Φλεβάρη.
  • 1.100 επικουρικοί γιατροί απολύονται ως 31/12/19.
  • Εκατοντάδες εργαζόμενοι σε σίτιση, καθαριότητα και φύλαξη απολύονται τους επόμενους μήνες.
  • Με την προκήρυξη 2Κ/2019 του ΑΣΕΠ 1.116 θέσεων τακτικού προσωπικού σε δομές υγείας, δεν λύνεται το πρόβλημα των ήδη υπηρετούντων συμβασιούχων, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν θα είναι στους επιτυχόντες, αφού οι αιτήσεις είναι υπερδεκαπλάσιες των θέσεων.

Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα μιας πολιτικής που δεν έχει στο επίκεντρο τις ανάγκες των ασθενών και των εργαζομένων, αλλά τη λειτουργία των νοσοκομείων σαν επιχειρήσεις με φτηνό ευέλικτο εργατικό δυναμικό και πελάτες τους ασθενείς.

Η διοίκηση της 7ης ΥΠΕ επιχείρησε να αποδώσει ένα ανθρώπινο προφίλ στην απάνθρωπη πολιτική στον τομέα της υγείας, που συνεχίζει με φόρα και η σημερινή κυβέρνηση, παίρνοντας τη σκυτάλη από τους προκατόχους της. Για άλλη μια φορά ακούσαμε λόγια κατανόησης και προστασίας των εργατικών δικαιωμάτων, κι ας έχουν απολυθεί από τον Αύγουστο μέχρι σήμερα 19 εργαζόμενοι στο ΠαΓΝΗ. Υποτίθεται ότι η ΥΠΕ θεωρεί τους εργαζομένους αρωγούς, ενώ τους αλλάζει σαν τα πουκάμισα.

Συνεχίζουμε δυναμικά, μαζικά τον αγώνα μας διεκδικώντας:

  • Την απόσυρση του αντεργατικού πολυνομοσχεδίου.
  • Τη ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ (επικουρικών, ΟΑΕΔ, εργολαβικών, εργαζομένων με ατομικές συμβάσεις). Μαζικές προσλήψεις ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ όλων των ειδικοτήτων ανάλογα με τις ανάγκες.
  • Αύξηση της χρηματοδότησης των δημόσιων δομών υγείας και πρόνοιας από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία, όχι στις ιδιωτικοποιήσεις, στους εργολάβους, στις ΣΔΙΤ. Κατάργηση των πληρωμών των ασθενών και των ασφαλιστικών εισφορών για υγειονομική περίθαλψη. ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ Δημόσια – Δωρεάν Υγεία – Πρόνοια που να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες.
  • Αυξήσεις στους μισθούς, ανάκτηση όλων των απωλειών (13ος -14ος , ΜΚ 2016-2017, περικοπές κλπ).
  • Άνοιγμα κλειστών κλινών ΜΕΘ και ΜΑΦ και στελέχωσή τους με το απαραίτητο ΜΟΝΙΜΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ.
  • Άμεση λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων υγειινής κι ασφάλειας εργασίας. Ένταξη στα ΒΑΕ όλων όσοι εργάζονται σε βαριές κι επικίνδυνες εργασίες, καμία περικοπή ανθυγιεινού επιδόματος.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ίλον Μασκ ανησυχεί για την Ελλάδα: Tο πρώτο έθνος που θα υποστεί “πληθυσμιακή κατάρρευση

Την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα σχολιάζει σε ανάρτησή του ο Ίλον...

Ιεράπετρα: Δολοφονία ο θάνατος 65χρονου Γερμανού

Θρίλερ με τον θάνατο του 65χρονου Γερμανού που διέμενε...

Μιχάλης Βιρβιδάκης: “Γιατί να μην υπάρχει στην Κρήτη ένα Κρατικό Θέατρο Νοτίου Ελλάδος;”

Ο Μιχάλης Βιρβιδάκης είναι η ψυχή του θεάτρου Κυδωνία στα Χανιά. Οι περισσότεροι...

Στη Βουλή η ξενοδοχοποπιηση στο Λόφο Καστέλι από τον Μ. Συντυχάκη

Επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη κατάθεσε...