20.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Παγκρήτια σύσκεψη αγροτών και κτηνοτρόφων στο Ρέθυμνο

Ημερομηνία:

Παγκρήτια σύσκεψη αγροτών και κτηνοτρόφων θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 19 Μαρτίου στις 7 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου.

Οι Αγροτικοί και Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι της Κρήτης θα συναντηθούν προκειμένου να συντονίσουν τις δράσεις τους για το επόμενο διάστημα, με αφορμή την επιδείνωση των προβλημάτων του κλάδου τους.

Οι αγρότες ζητούν να θεσπιστεί ακατάσχετο όριο, ύψους 15.000 ευρώ το χρόνο, στους τραπεζικούς λογαριασμούς των αγροτών, να αποδοθεί άμεσα η επιστροφή φόρου πετρελαίου για τα έτη 2015 και 2016, να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ στα χωράφια καθώς και ο φόρος στο κρασί.

Όπως τονίζουν οι αγρότες της Κρήτης, στην συνάντησή τους με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης στις αρχές Φεβρουαρίου,, ο κ. Αποστόλου τους έδωσε υποσχέσεις για ικανοποίηση κάποιων επιμέρους αιτημάτων, όπως ότι από το τέλος του 2018, θα θεσπιστεί ακατάσχετο όριο, ύψους 15.000 ευρώ το χρόνο, στους τραπεζικούς λογαριασμούς των αγροτών ενώ το νέο χαράτσι του «περιβαλλοντικού» τέλους για το νερό, δεν θα επιβληθεί άμεσα αλλά μετά από 5 χρόνια.

Επίσης ο υπουργός υποσχέθηκε ότι θα αποδοθεί άμεσα η επιστροφή φόρου πετρελαίου για τα έτη 2015 και 2016, θα καταργηθεί ο φόρος στο κρασί και θα ενταχθεί άμεσα στα προγράμματα ενίσχυσης το 50% των επιλαχόντων νέων αγροτών.

Οι αγρότες εκφράζουν την επιφύλαξή τους για τις νέες υποσχέσεις, καθώς πολλές φορές στο παρελθόν οι υποσχέσεις δεν πραγματοποιήθηκαν και δηλώνουν έτοιμοι να διεκδικήσουν λύση στα προβλήματά τους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Το προηγούμενο διάστημα βγήκαμε στα μπλόκα του αγώνα και συνεχίσαμε την πάλη μας ενάντια στα παλιά και νέα μέτρα της ΕΕ και της κυβέρνησης που μας ξεκληρίζουν.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι πολλά, συνεχώς αυξάνονται και επιδεινώνονται.

Οι εξευτελιστικές τιμές παραγωγού που, στο όνομα της “ελεύθερης” αγοράς, επιβάλλουν οι εμποροβιομήχανοι στα προϊόντα μας, σε συνδυασμό με τις άγριες περικοπές στις επιδοτήσεις/ενισχύσεις που φέρνει η νέα ΚΑΠ της ΕΕ, την υπερδιόγκωση του κόστους παραγωγής που συνεπάγεται η ακρίβεια στα αγροτικά μέσα και εφόδια καθώς και τα απανωτά χαράτσια (φορολογικά, ασφαλιστικά κ.ά.), με τα οποία μας φορτώνουν οι κυβερνήσεις, έχουν αποδεκατίσει το εισόδημά μας και μας οδηγούν όλο και πιο βαθιά στη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Το πλαίσιο αιτημάτων που προβάλλουμε με τους αγώνες μας αφορά στην ίδια την επιβίωσή μας.

Στη συνάντηση που είχαμε με τον υπουργό Αγροτικός Ανάπτυξης έδωσε υποσχέσεις για ικανοποίηση κάποιων επιμέρους αιτημάτων μας, όπως ότι, από το τέλος του 2018, θα θεσπιστεί ακατάσχετο όριο, ύψους 15.000 ευρώ το χρόνο, στους τραπεζικούς λογαριασμούς των αγροτών, το νέο χαράτσι του “περιβαλλοντικού” τέλους για το νερό δεν θα επιβληθεί άμεσα αλλά μετά από 5 χρόνια, θα αποδοθεί άμεσα η επιστροφή φόρου πετρελαίου για τα έτη 2015 και 2016, θα συνεχίζει να μας ληστεύει με τον ΕΝΦΙΑ αλλά χωρίς επιπλέον επιβάρυνση στα χωράφια, θα καταργηθεί ο φόρος στο κρασί, θα ενταχθεί άμεσα στα προγράμματα ενίσχυσης το 50% των επιλαχόντων νέων αγροτών. 

Διαβεβαίωσε επίσης ότι τα ασφάλιστρα θα αφαιρούνται από το φορολογητέο εισόδημα, το οποίο χωρίς την κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης είναι χωρίς αντίκρισμα αφού δεν θα επιφέρει καμιά μείωση του φορολογητέου εισοδήματος.

Με δεδομένο ότι, όπως αποδείχτηκε, πολλές φορές, στο παρελθόν, η κυβέρνηση τις υποσχέσεις που μας δίνει, κάτω από την πίεση του αγώνα μας, δεν τις τηρεί στο σύνολό τους, ή και καθόλου, εκφράζουμε τις επιφυλάξεις μας αν αυτές οι υποσχέσεις υλοποιηθούν και, ταυτόχρονα, δηλώνουμε πως θα βρισκόμαστε σε συνεχή ετοιμότητα για να διεκδικήσουμε, αγωνιστικά, την υλοποίησή τους, όπως και την ικανοποίηση του συνολικού πλαισίου των αιτημάτων μας.

"google ad"

Καλούμε όλους τους Αγροτικούς και Κτηνοτροφικούς Συλλόγους της Κρήτης να συμμετέχουν στην σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 19 Μάρτη στις 7μμ στο Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου για να συντονίσουμε την δράση μας το επόμενο διάστημα.

 

efsyn.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σαββατοκύριακο γεμάτο εκδηλώσεις στο Comixadiko στα Χανιά

Γεμάτο δράσεις είναι αυτό το Σαββατοκύριακο το Comixadiko (Ξέπαπα 15) στα Χανιά. Το Σάββατο...