17.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Παναγιωτόπουλος: Η Τουρκία είναι ο νταής της περιοχής

Ημερομηνία:

Αμείωτη παραμένει η ένταση στις σχέσεις της Αθήνας με την Άγκυρα, με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, να παίρνει θέση απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.

Τις εμπρηστικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σχολίασε σε αυστηρό ύφος ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος

«Οι δηλώσεις της τουρκικής κυβέρνησης παραπέμπουν σε θερμό επεισόδιο, αυτό που λέει η ελληνική κυβέρνηση είναι ότι δεν μπορείς να καλείσαι σε έναν διάλογο με όρους εκβιασμού ή ευθείας αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, τέτοιο διάλογο δεν τον θέλουμε» δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha.

Χαρακτήρισε δε αυτό τον τρόπο έκκλησης σε διάλογο «παράξενο» και τόνισε πως ο διάλογος δεν εκβιάζεται. «Αν ο κύριος Τσαβούσογλου θεωρεί ότι αυτός είναι ο τρόπος για να καλέσει τον άλλο σε διάλογο, εμείς το βρίσκουμε έναν παράξενο τρόπο και ενώ θεωρούμε ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας πρέπει να παραμένουν ανοιχτοί και δεν πρέπει ο διάλογος να εκβιάζεται» επισήμανε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Ξεκαθάρισε επίσης πως η Ελλάδα επιθυμεί τον διάλογο, αλλά όχι με τους τέτοιους όρους.

«Η Τουρκία θα πρέπει να δείξει προθέσεις καλής γειτονίας, αλλά και σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Η Τουρκία λειτουργεί ως ο ταραξίας και ο νταής της περιοχής, δεν γίνεται έτσι να συζητάς. Θέλουμε διάλογο, αλλά όχι με αυτούς τους όρους» είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, έκανε σαφές πως η αποστολή ερευνητικού πλοίου νότια της Κρήτης αποτελεί παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.

«Η ύπαρξη ενός πλοίου σε ελληνικά νερά με όρους πιθανότατα αβλαβούς διελεύσεως ή οτιδήποτε άλλο, δεν θα ήταν αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων, έχει συμβεί και συμβαίνει. Από την άλλη, ένα ερευνητικό που έρχεται να πραγματοποιήσει έρευνες νότια της Κρήτης, θα συνιστά παραβίαση του κυριαρχικού μας δικαιώματος» ανέφερε.

Η πρόσκληση Τσαβούσογλου σε διάλογο με την Ελλάδα

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή, σε κοινή συνέντευξη με τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών, Λούτζι Ντι Μάιο, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Η Ιταλία μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη λύση δια του διαλόγου και της διπλωματίας» δήλωσε, ενώ ανέφερε ότι η Τουρκία πάντοτε στήριξε «τον διαμοιρασμό του πλούτου της ανατολικής Μεσογείου από όλες τις χώρες γύρω από την ανατολική Μεσόγειο».

Το Σάββατο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είχε επαναλάβει την ετοιμότητα της Τουρκίας για διάλογο με την Ελλάδα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Sputnik, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε: «Πέρσι ο Πρόεδρός μας σε Νέα Υόρκη και Λονδίνο είπε στον (σ.σ. πρωθυπουργό της Ελλάδας) Μητσοτάκη: “Ας λύσουμε τις διαφορές μας στην Ανατολική Μεσόγειο, στο Αιγαίο Πέλαγος. Ας ξεκινήσουμε μια συνεργασία, διάδραση, ας μοιραστούμε”. Ανέθεσε αυτό το έργο σε μας. Έπειτα στη Γενεύη μού είπαν τα ακόλουθα: “Δεν είμαστε έτοιμοι γι’ αυτό, υπάρχει ισχυρή πίεση από την κοινή γνώμη ενάντια στη συνεργασία με την Τουρκία”. Γιατί θέλετε να απομονώσετε την Τουρκία; Γιατί δεν υπολογίζετε τα δικαιώματα του τουρκικού πληθυσμού στην Κύπρο; Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με αυτές τις χώρες με τις οποίες δεν έχουμε τις καλύτερες πολιτικές σχέσεις. Πρέπει να μάθουμε πώς να μοιραζόμαστε».

Και πρόσθεσε: «Το κάναμε αυτό, αλλά θέλουμε να κάνουμε μονόπλευρα στο μέλλον; Όχι. Είμαστε έτοιμοι για διάλογο με όλους, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας».

"google ad"

Πηγή: sputniknews.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...