17.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

Πανεπιστήμιο Ανοιχτό – Εργαζόμενοι στις Θέσεις τους

Ημερομηνία:

Οι διοικητικοί υπάλληλοι των Πανεπιστημίων βρίσκονται αντιμέτωποι με την διαθεσιμότητα και την απόλυση. Ένας ακόμα κλάδος μετά την ΕΡΤ, τους καθηγητές των ΕΠΑΛ, τους σχολικούς φύλακες απειλείται με διάλυση, απόλυση και τελικά τη φτώχια για να ικανοποιηθούν τα σχέδια της κυβέρνησης και της Τρόικας για δεκάδες χιλιάδες απολύσεις στο δημόσιο. Στο Πανεπιστήμιο Κρήτης 49 διοικητικοί μπαίνουν σε διαθεσιμότητα. Είναι τέτοια η κατάσταση όπου τα εξωτερικά μέλη του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κρήτης, σε ανακοίνωσή τους, τονίζουν μεταξύ άλλων πως “επιθυμούμε να εκφράσουμε τη βαθύτατη απογοήτευσή μας για την ανεξήγητη, για να μην πούμε εχθρική, αντιμετώπιση προβλημάτων του Π.Κ. εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας. Αυτή τη φορά σε σχέση με τις διαθεσιμότητες διοικητικών υπαλλήλων”.

Μέσα σε αυτό το κλίμα όπου κάποιοι άνθρωποι θα βρεθούν χωρίς δουλειά, η παράταξη της ΝΔ, η ΔΑΠ προσπάθησε την προηγούμενη εβδομάδα σε πολλές Σχολές να υποκαταστήσει το ρόλο των διοικητικών υπαλλήλων ώστε να σπάσει την απεργία τους. Μπροστά στην αποφασιστικότητα των υπαλλήλων να συνεχίσουν και με το ενδεχόμενο ο αγώνας να γενικευτεί  έβγαλε μια κατάπτυστη ανακοίνωση με την οποία ζητάει από «τις διοικήσεις των ιδρυμάτων, τους εργαζομένους και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, να δώσουν τέλος στην ταλαιπωρία» που υφίσταται η ακαδημαϊκή και φοιτητική κοινότητα. Καλεί δηλαδή τους εργαζόμενους να απολυθούν για το συμφέρον των… φοιτητών.

Την ίδια ώρα το ΕΚΠΑ και το ΕΜΠ κλείνουν κάτω από την παντελή τους αδυναμία να λειτουργήσουν. Σε αυτό δε φταίνε οι εργαζόμενοι αλλά η κυβερνητική πολιτική των απολύσεων και της διαθεσιμότητας που στερεί από το Πανεπιστήμιο εργαζομένους. Μην ξεχνάμε ότι η κυβερνητική πολιτική του κουρέματος του χρέους και του PSI οδήγησε σε διάλυση των αποθεματικών των ταμείων η οποία συνδυάστηκε με ακόμα μεγαλύτερες περικοπές στην κρατική χρηματοδότηση.

Καλούμε τους φοιτητές να σταθούν στο πλάι των εργαζομένων. Ανοιχτό Πανεπιστήμιο μπορεί να υπάρξει μόνο αν σε αυτό εργάζονται άνθρωποι οι οποίοι καλύπτουν πάγιες και απαραίτητες θέσεις. Πανεπιστήμιο χωρίς διοικητικούς υπαλλήλους,  χωρίς μέριμνα από το κράτος ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ. Αν δε θέλουμε να κλείσει το Πανεπιστήμιο μόνιμα θα πρέπει να συστρατευτούμε στο δρόμο του αγώνα ενάντια σε κάθε απόλυση – διαθεσιμότητα δημοσίου υπαλλήλου.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ