24.8 C
Chania
Tuesday, April 16, 2024

Πανηγυρικός Εσπερινός της θείας Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην ΟΑΚ

Ημερομηνία:

Όπως κάθε χρόνο, τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός της θείας Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στο εκκλησάκι του Ευρωμεσογειακού Κέντρου Νεότητας (ΕΚΝ) χοραστατούντος του Σεβασμ. Μητροπολίτου Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου, με τη συμμετοχή ιερέων, καθώς και του π. Ιωάννη Ψαράκη από τον Ιερό Ναό Αγίου Ανδρέα του Ντύσσελντορφ (Γερμανία), με την παρουσία πολλών πιστών από τη γύρω περιοχή,

Το θείο λόγο εκήρυξε ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος αναφέρθηκε στην σημασία της εορτής της Μεταμορφώσεως, δίδοντας έμφαση στην έννοια της «αναβάσεως», της προσπάθειας δηλαδή που πρέπει να κάνει ο κάθε πιστός, ώστε να γευθεί τη χαρά του φωτός. Αν, με την Χάρη του Θεού, επιτύχουμε αυτήν την ανάβαση, υπογράμμισε, το Φως Χριστού θα φωτίσει τις καρδιές μας, τη ζωή μας και θα διαλύσει τα σκοτάδια του κόσμου.

Στη συνέχεια ο Κωνσταντίνος Ζορμπάς, Γενικός Διευθυντής της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, αναφέρθηκε στην ιστορία του ΕΚΝ και επεσήμανε ότι η ΟΑΚ θα συνεχίσει να ‘αντιστέκεται’ σε κάθε είδους παραμόρφωση της ζωής και της παράδοσης της Κρήτης. Τόνισε ότι ευελπιστούμε σύντομα να γεμίσει και πάλι το ΕΚΝ με τις νεανικές φωνές των παιδιών μας, μέσα από τις προσπάθειες που κάνει ο Σεβασμιώτος και τα μέλη του Δ.Σ. της ΟΑΚ.

Mετά το πέρας του Εσπερινού και το λιτό κέρασμα προς τους πιστούς, ακολούθησε, μία σημαντική θεατρική παράσταση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης με τίτλο «Αναφορά στον Γκρέκο», το τελευταίο έργο του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα, Νίκου Καζαντζάκη. Ένα είδος πνευματικής αυτοβιογραφίας και περισυλλογής ή, όπως τη χαρακτηρίζει ο ίδιος, μία «αναφορά» με τη στρατιωτική έννοια του όρου, σχετικά με τους στόχους του και τις προσπάθειές του. Ο Νίκος Καζαντζάκης με γλαφυρό τρόπο περιγράφει  τη δυνατότητα, την προοπτική και την πορεία του κάθε ανθρώπου ως μία ανάβαση: «Πυραμίδα ο άνθρωπος. Στη βάση του το κτήνος, στην κορφή ο Θεός. Χρέος μας η ανηφόρα». Ερωτήσεις και απαντήσεις γεμάτες κόπο, ανεβαίνοντας σε μία ανηφόρα, για να κατακτήσει ο άνθρωπος με τον προσωπικό του αγώνα το θείο!

Ο Τάκης Χρυσικάκος στο ρόλο του συγγραφέα ξεδίπλωσε τον χαρακτήρα του Νίκου Καζαντζάκη από την παιδική του ηλικία μέχρι το τέλος του, που δεν είναι τέλος γιατί ο απόηχος των έργων του ζει αιώνια… Παρενθέσεις μουσικές στην έξοχη διήγηση τα τραγούδια με τον Σταύρο Ψαρουδάκη να παίζει λύρα και να τραγουδάει με έναν αισθαντικό και δυσεύρετο για την εποχή μας τρόπο και τον Δημήτρη Τσούρτο στην κιθάρα και το κοντραμπάσο να αγγίζει την όλη ατμόσφαιρα μυσταγωγικά. Στήριγμα της όλης προσπάθειας ο Μιχάλης Αεράκης.

Την παράσταση παρακολούθησαν ο Κυριάκος Βιρβιδάκης, πρ. Υπουργός και πολλοί φίλοι του καλού θεάτρου από την ευρύτερη περιοχή του Νομού Χανίων.

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ίλον Μασκ ανησυχεί για την Ελλάδα: Tο πρώτο έθνος που θα υποστεί “πληθυσμιακή κατάρρευση

Την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα σχολιάζει σε ανάρτησή του ο Ίλον...

Ιεράπετρα: Δολοφονία ο θάνατος 65χρονου Γερμανού

Θρίλερ με τον θάνατο του 65χρονου Γερμανού που διέμενε...

Μιχάλης Βιρβιδάκης: “Γιατί να μην υπάρχει στην Κρήτη ένα Κρατικό Θέατρο Νοτίου Ελλάδος;”

Ο Μιχάλης Βιρβιδάκης είναι η ψυχή του θεάτρου Κυδωνία στα Χανιά. Οι περισσότεροι...

Στη Βουλή η ξενοδοχοποπιηση στο Λόφο Καστέλι από τον Μ. Συντυχάκη

Επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη κατάθεσε...