16.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Πανηγυρικό φινάλε για τη Γιορτή Κρητικής Διατροφής στο Ρέθυμνο

Ημερομηνία:

Η Γιορτή Κρητικής Διατροφής ως αντιπροσωπευτικός πλέον θεσμός,  άριστα ενσωματωμένος στην αέναη πολιτισμική και ιστορική διαδρομή της Κρήτης, κατόρθωσε να ανυψώσει το βαρυσήμαντο φορτίο της παράδοσης επισημαίνοντας ταυτόχρονα τη διάσωσή της μέσα από εργαλεία που προσφέρονται απλόχερα από το πλούσιο διατροφικό μοντέλο του τόπου μας. Την αδιάψευστη απόδειξη της επιτυχίας αυτού του εγχειρήματος σηματοδότησε η αξιοσημείωτη  προσέλευση  και συμμετοχή των επισκεπτών. Ο παλμός της πόλης χτύπησε για ακόμη μια φορά μέσα στο Δημοτικό Κήπο, προσκαλώντας ντόπιους και ξένους να συνεισφέρουν στην αναβίωση του παρελθόντος!

Επιδίωξη της Γιορτής  υπήρξε ,προφανώς, η ανάδειξη και προβολή των παραδοσιακών τοπικών προϊόντων, αισιοδοξώντας στην καθιέρωσή τους τόσο στα στενά όρια της Ελλάδας όσο και έξω από αυτά. Άρρηκτα συνδεδεμένοι με τη γενική σκοποθεσία της Γιορτής υπήρξαν  οι δραστηριότητες και οι εκδηλώσεις που περιλαμβάνονταν στο πρόγραμμα των δυο τελευταίων ημερών, με τη φραγκοσυκιά και τα βιολογικά προϊόντα να καταλαμβάνουν τις πρωταγωνιστικές θέσεις.

Η εταιρία Gea Kritis προσέγγισε το κοινό με σκοπό να τους προσφέρει μια διαδραστική γνωριμία με το φραγκόσυκο και τα παράγωγά του, χρησιμοποιώντας το σύνθημα « Φραγκόσυκο, το φρούτο του μέλλοντος». Οι επισκέπτες μετέτρεψαν την περιέργεια σε γνώση, αφού  όχι μόνο τους δόθηκε η ευκαιρία να μάθουν τα πάντα για αυτόν τον πολύτιμο φίλο της υγείας αλλά ακόμα και  να γευτούν πρωτότυπες και άρτια εκτελεσμένες συνταγές από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης με βασικό συστατικό το φύλλο της φραγκοσυκιάς. Στις γαστρονομικές επάλξεις βρέθηκε και ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης- ανάμεσά τους και η διακεκριμένη γευσιγνώστρια Σοφία Καλαμπίδου- , που βράβευσε πιάτα μαγειρεμένα με βάση το εξαιρετικής ποιότητας κρητικό ελαιόλαδο, αναδεικνύοντας την παλέτα των αρωμάτων και των γεύσεων που με τόση ευλογία προέρχονται από την Κρητική Γη. Ωστόσο, από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της Κρητικής Διατροφής δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν και τα βιολογικά προϊόντα. Τα τρία πιστοποιημένα εστιατόρια – Αυλή, Πρίμα Πλώρα και Γλωσσίτσες- προσέφεραν σε όσους μπόρεσαν να παρευρεθούν μια αλλοτινή  εύγευστη εμπειρία, υποδεικνύοντας τη χρήση βιολογικών προϊόντων να ανήκουν πλέον στις διατροφικές προτιμήσεις.

Από το πρόγραμμα δεν παραλείφθηκαν οι παιδαγωγικές ψυχαγωγικές δράσεις που στόχο είχαν βεβαίως, τη βιωματική ανακάλυψη των πλεονεκτημάτων που παρουσιάζει η κρητική διατροφή. Το Calcetto μαζί με την παιδική του χορωδία τραγούδησαν και διασκέδασαν το κοινό, ενώ λίγο μετά οι μικροί επισκέπτες δημιούργησαν κατασκευές χρησιμοποιώντας υλικά της φύσης. Το παιχνίδι όμως, δεν είχε τελειώσει εδώ, αφού οι μικροί καλλιτέχνες δεν μπόρεσαν να αντισταθούν σε λίγη παραπάνω δράση. Με όπλα τους δημητριακά, όσπρια και ότι άλλο προσέφερε ο ξυλόφουρνος ΜΥΣΤΡΑΚΗΣ ρίχτηκαν στη μάχη της απίθανης μαγειρικής τους.

Το μουσικό σχήμα Odd Ensemble ταξίδεψαν τους ακροατές σε μια γαλήνια κλασική μουσική διαδρομή με τους Σπύρο Ραπτάκη στο τσέλο και τον Βαγγέλη Παπαδάκη στο κλαρινέτο. Ένα συμβατικά ηχητικό άκουσμα και αισθαντικές ερμηνείες που κατάφεραν να αναδείξουν την καθαρότητα της μουσικής και να απελευθερώσουν αβίαστα το ρομαντισμό. Από την άλλη μεριά, ο Στρατής Γουνάκης  και ο μουσικοχορευτικός σύλλογος Ντελίνα χάρισαν απλόχερα   στους επισκέπτες την Κρητική παραδοσιακή μουσική και τους χορούς της Κρήτης, προσφέροντας για τελευταία φορά αυτό το αρχοντικό και γενναιόδωρο θέαμα.

Οι Σχολαρχαίοι  έκλεισαν το πρόγραμμα προσφέροντας ζωντάνια, ρυθμό και πολλή ενέργεια μέσα από  τραγούδια έντεχνου, λαϊκού και ρεμπέτικου ύφους, ενώ την Παρασκευή οι CReal μαζί με τους Τάκη Δαμασχή και Δημήτρη Χωριανόπουλο υλοποίησαν την υπόσχεσή τους προσφέροντας στους επισκέπτες μια ευφάνταστη εμφάνιση με καλοκαιρινή διάθεση στο δροσερό Κήπο, αποχαιρετώντας με τα πιο όμορφα συναισθήματα όλον εκείνον τον κόσμο που αγκάλιασε αυτόν τον θεσμό και τον εδραίωσε στην πολυποίκιλη γκάμα των πολιτισμικών δρώμενων.

Μια από τις κορυφαίες στιγμές αυτής της εβδομαδιαίας διοργάνωσης ήταν η παρουσίαση όλων των εθελοντών πάνω στη σκηνή, τους οποίους η υπεύθυνη εκπρόσωπος των διοργανωτών Αντιδήμαρχος  Τουρισμού και Πολιτισμού κα Πέπη Μπιρλιράκη- Μαμαλάκη  ευχαρίστησε τονίζοντας την κεφαλαιώδη προσφορά τους στην υλοποίηση  της Γιορτής Κρητικής Διατροφής 2013. Σε δήλωσή της τόνισε: «Ο πολιτισμός αυτού του τόπου είναι πάντα έμπνευση και υλοποίηση των ίδιων των Ρεθυμιωτών,  με αξιοσημείωτα μεγάλη συμμετοχή και παρουσία των νέων κάτι που δείχνει από μόνο του το μέλλον του τόπου μας».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Π. Πολάκης: «Μας ταΐζει σανό ο Μητσοτάκης!»

Σχολιάζοντας την κατάσταση με τις τιμές των καυσίμων, ο...

Η Ελλάδα καταγράφει το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ

Το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ καταγράφει η Ελλάδα το...