23.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Παντοάν: Ένα Grexit θα άλλαζε ανεπανόρθωτα την Ε.Ε.

Ημερομηνία:

«Το πραγματικό πρόβλημα αφορά την μεσοπρόθεσμη περίοδο. Aν η Ελλάδα εγκατέλειπε το Ευρώ, αν λάμβανε χώρα ένα Grexit, η νομισματική ένωση θα μετατρεπόταν σε κάτι το εντελώς διαφορετικό, σε ένα διαφορετικό ζώο», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός οικονομικών Πιερ Κάρλο Πάντοαν σε συνέντευξή του στην εφημερίδα La Repubblica.

«Το Ευρώ θα γινόταν ένα σύνολο από το οποίο κανείς θα μπορούσε να βγει, δεν θα ήταν πια μια μη αντιστρέψιμη πορεία», επισήμανε ο Ιταλός υπουργός.

Σχετικά με την ελληνική κρίση ο Πάντοαν πρόσθεσε στην ίδια συνέντευξη:

«Θεωρώ ότι το πρόβλημα του ελληνικού χρέους έχει δραματοποιηθεί υπερβολικά, με υστερόβουλο τρόπο από όλους, συμπεριλαμβανομένου και του ΔΝΤ, που στο θέμα αυτό έχει μια διαφορετική άποψη από εκείνη της Επιτροπής.

Το χρέος δεν είναι το πραγματικό πρόβλημα, με μια λογική ανάπτυξη και τα δημοσιονομικά σε τάξη είναι βιώσιμο. Τα χρονικά περιθώρια για μια συμφωνία είναι πάντως εκ των πραγμάτων περιορισμένα, θεωρώ πως ήρθε η στιγμή η ελληνική κυβέρνηση να φέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αξιόπιστες προτάσεις και συγκεκριμένες κινήσεις σε ό,τι αφορά τις συντάξεις, την αγορά της εργασίας και το φορολογικό σύστημα.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος δεν θέλω να εκφραστώ, αλλά διαπιστώνω από τις δημοσκοπήσεις ότι το μεγαλύτερο μέρος των Ελλήνων τάσσεται υπέρ της παραμονής της Αθήνας στην Ευρωζώνη».

Σε ερώτηση της La Repubblica αν ανησυχεί για τυχόν επέκταση της κρίσης, ο Πάντοαν απάντησε:

«Η βραχυπρόθεσμη μετάδοση της κρίσης δεν με ανησυχεί, διότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και η ποσοτική χαλάρωση είναι μια ασπίδα αποτελεσματική. Επίσης η συνολική κατάσταση της Ιταλίας είναι σαφώς πιο ασφαλής από ότι πριν δυο ή τρία χρόνια».

«Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα το πρόβλημα δεν είναι τόσο άμεσο όσο μεσοπρόθεσμο. Συμμερίζομαι πλήρως τις δηλώσεις που έκανε ο Πιερ Κάρλο Πάντοαν» σχολίασε, τέλος, από την Ρίγα ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι.

nooz.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...