21.8 C
Chania
Thursday, April 18, 2024

Παπαδημούλης: Η εκλογική νίκη θα κριθεί ίσως και πάνω από το 35%

Ημερομηνία:

Ο βουλευτής Β΄ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης δεν αποκλείει τις εκλογές, παρόλο που θεωρεί «λεονταρισμούς» τις αρνήσεις της κυβέρνησης έναντι της τρόικας για νέα μέτρα. Τονίζει ότι η μισή ΝΔ δεν συμφωνεί με την ακολουθούμενη πολιτική, ούτε με τη θεωρία των δύο άκρων, και αυτό το θεωρεί ελπιδοφόρο.

Της Αγγελικής Σπανού.

Και ξαφνικά η κυβέρνηση δοκιμάζεται από υποβρύχια κρίση. Τι βλέπετε μπροστά;

Η ΝΔ το 2010 είπε «όχι» στο νόμο Βενιζέλου-Παπακωνσταντίνου για τα υποβρύχια, με το σκεπτικό ότι συνεχίζει και ίσως χειροτερεύει τη σκανδαλώδη σύμβαση Τσοχατζόπουλου. Οι Έλληνες φορολογούμενοι έχουν πληρώσει 2,7 δισ. ευρώ, και τα υποβρύχια όχι μόνο δεν έχουν παραληφθεί για να πλέουν στις ελληνικές θάλασσες αλλά σκουριάζουν σε κάποια υπόστεγα και παραμένουν ενεχυριασμένα από τους Γερμανούς και τον κ. Σάφα, που εγκαταστάθηκε με υπογραφή Βενιζέλου στα ναυπηγεία αλλά δεν έχει επενδύσει ούτε ένα ευρώ. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει σύντομα αίτημα για σύσταση εξεταστικής επιτροπής και ελπίζουμε και η ΝΔ να μείνει συνεπής σε όσα έλεγε το 2010 και το ΠΑΣΟΚ, αν ο κ. Βενιζέλος όντως πιστεύει ότι όλα είναι εντάξει, να συνηγορήσει κι αυτό.

Ποια είναι η εκτίμησή σας για τις πολιτικές εξελίξεις;

Το καταστροφικό μνημόνιο, η «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού για το 2014, το χρηματοδοτικό κενό για το 2015-2016 και το εκρηκτικό και μη βιώσιμο δημόσιο χρέος, σε συνδυασμό με την έκρηξη της ανεργίας και της κοινωνικής απόγνωσης, θρυμματίζουν το «πέτσινο» success story και φέρνουν νέα μέτρα. Η κυβέρνηση έχει ήδη μετακινηθεί από το «όχι νέα μέτρα», στο «όχι νέα οριζόντια μέτρα», χωρίς όμως να εξηγεί ποια θα είναι τα νέα «κάθετα» ή «πλάγια» μέτρα που ετοιμάζει στο παρασκήνιο μαζί με την τρόικα.

Οι όψιμοι «λεονταρισμοί», υπό τύπο διαρροών, προς το παρόν, από τους κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλο απέναντι στην τρόικα είναι «επικοινωνιακοί», σημάδι αδιεξόδου, και γι’ αυτό δεν νομίζω ότι πείθουν ούτε τον ελληνικό λαό ούτε τους δανειστές. Η τυχοδιωκτική εμμονή της ηγεσίας Σαμαρά, με θλιβερό κομπάρσο τον κ. Βενιζέλο, στον ολισθηρό δρόμο των εμφυλιοπολεμικών κραυγών και της συκοφάντησης του ΣΥΡΙΖΑ βλάπτει τη χώρα, τη δημοκρατία, την οικονομία, και όχι την αξιωματική αντιπολίτευση. Είναι βεβαίως θετικό ότι απορρίπτεται και από τη μισή τουλάχιστον ΝΔ και ακόμη πιο θετικό ότι την απορρίπτει η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Η χώρα χρειάζεται νέο εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης και ανάπτυξης, στη θέση του καταστροφικού μνημονίου, και νέα κοινοβουλευτική και κυβερνητική πλειοψηφία το ταχύτερο δυνατόν. Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι πυκνές σε εξελίξεις, γι’ αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να είναι πανέτοιμος για όλα τα ενδεχόμενα, ακόμα και για εθνικές εκλογές.

Ποια είναι η άποψή σας για την προοπτική της πρωτοβουλίας των «58» για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς;

Το κείμενο των «58» είναι εχθρικό απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αντιμετωπίζει «με το γάντι» την υπερδεξιά ΝΔ και τη νεοφιλελεύθερη κυβερνητική πολιτική. Ο κ. Σημίτης, αφού δήλωσε στο «Πρώτο Θέμα» ότι «οι κ.κ. Σαμαράς και Στουρνάρας κάνουν καλή δουλειά», έσπευσε μαζί με τον κ. Βενιζέλο να το «καπελώσει», φανερώνοντας και χρωματίζοντας το πολιτικό σχέδιο που επιδιώκεται. Στο όλο εγχείρημα βλέπω «κέντρο» αλλά όχι «Αριστερά». Χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ, και τη σαφή απόρριψη της αδιέξοδης νεοφιλελεύθερης πολιτικής των μνημονίων, είναι αδύνατον να υπάρξει η όποια εναλλακτική λύση. Όσοι δεν «στρουθοκαμηλίζουν» βλέπουν πως η μεγάλη πλειοψηφία του προοδευτικού, αριστερόστροφου κοινωνικού μπλοκ αναζητά την έκφρασή της επιλέγοντας ή κοιτώντας προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το έργο που θα δούμε προσεχώς έχει τίτλο «θεωρία των δύο άκρων». Κάποιοι «καραμανλικοί» αντιδρούν. Σημαίνει κάτι αυτό;

Η αθλιότητα των δύο άκρων απορρίπτεται όχι μόνο από την πλειοψηφία των πολιτών αλλά και από πολλά στελέχη και ψηφοφόρους της ΝΔ, γιατί αντιλαμβάνονται ότι ρίχνει νερό στο μύλο της Χ.Α., γυρίζει την πολιτική ζωή 50 χρόνια πίσω, μετατοπίζει δεξιότερα τη ΝΔ και, κυρίως, υπονομεύει τη λειτουργία της δημοκρατίας.

Δυστυχώς, ιθύνων νους αυτής της επικίνδυνης για τη χώρα θεωρίας και της στρατηγικής της έντασης είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός και οι ακραίοι, πολιτικά ιδιοτελείς, σύμβουλοί του που κλείνουν το μάτι στη Χρυσή Αυγή. Η επιλογή ακροδεξιάς μετατόπισης της ΝΔ είναι μια στρατηγική επιλογή του κ. Σαμαρά, όσον αφορά τη φυσιογνωμία του πολιτικού χώρου που ο ίδιος επιθυμεί να εκφράζει και, βεβαίως, βρίσκεται πολύ δεξιότερα από τις ιδρυτικές προδιαγραφές της ΝΔ του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Μπορείτε να διαβεβαιώσετε ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν ενθαρρύνει ποτέ καμία πράξη βίας από αυτές που έγιναν στις Σκουριές;

Οι συκοφαντίες και οι «βρομιές» εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς στοιχεία, δεν μας κάμπτουν, αντίθετα μας δυναμώνουν. Δεν υπάρχει τίποτε να προσάψουν στον ΣΥΡΙΖΑ και στα στελέχη του, ούτε για τις Σκουριές ούτε για οποιοδήποτε άλλο κοινωνικό μέτωπο. Γι’ αυτό και παλαιότερα αναγκάστηκαν να καταφύγουν σε μονταζιέρα παραγωγής χαλκευμένων βιντεο-δηλώσεων βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. Όλοι γνωρίζουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταδικάσει απόλυτα, από την πρώτη στιγμή, το έγκλημα στη Marfin, στηρίζει το κίνημα των κατοίκων της Χαλκιδικής εναντίον της επένδυσης χρυσού, αλλά καταδίκασε έντονα, από την πρώτη στιγμή, τις καταδρομικές επιθέσεις στις Σκουριές. Ο ΣΥΡΙΖΑ, η Αριστερά του 21ου αιώνα, έχει σταθερό ιδεολογικό μέτωπο ενάντια σε βίαιες πρακτικές, καθώς αυτές αφενός δεν συνάδουν προς τις αξίες και την κοσμοθεωρία του και αφετέρου υπονομεύουν το μαζικό λαϊκό κίνημα και τους κοινωνικούς αγώνες για δημοκρατική ανατροπή. Αντί να μας συκοφαντούν, ας απαντήσουν γιατί μετά από 41 μήνες από το έγκλημα στη Marfin ακόμη δεν έχει ποριστεί δικάσιμος.

"google ad"

Θα υπερψηφίσετε το αντιρατσιστικό;

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει πλήρη πρόταση νόμου από τις 4 Ιουνίου αλλά «πέσαμε σε τοίχο», με πρώτη ευθύνη της ΝΔ. Η κυβέρνηση καθυστερεί και φέρει μεγάλη ευθύνη, γιατί διστάζει να αντιμετωπίσει νομοθετικά το ρατσισμό, την ξενοφοβία και τη μισαλλοδοξία, επειδή έχει σοβαρό πρόβλημα με την ακροδεξιά πτέρυγα της Ν.Δ. Αφού πάγωσε κάθε σχετική συζήτηση από τον Ιούνιο, αφού επιχείρησε τη συζήτηση τεσσάρων προτάσεων νόμου (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ΝΔ) μέσα σε μία ώρα, εν συνεχεία ζήτησε την αναβολή της συζήτησης για να προετοιμαστεί. Δυστυχώς, όμως, ακόμη και σήμερα η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου δεν έχει καταθέσει σχετικό νομοσχέδιο, παρά τις επανειλημμένες πανηγυρικές εξαγγελίες και την όψιμη αυτοκριτική του κ. Αθανασίου.

Η ΝΔ έχει πάλι προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις. Τι δείχνει αυτό;

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σκληρό ντέρμπι. Η πόλωση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ έχει έντονα κοινωνικά χαρακτηριστικά, θα ενταθεί και θα κριθεί πριν απ’ όλα στο πεδίο της οικονομίας και της κοινωνικής πολιτικής. Πάμε καλά, αλλά έχουμε πολλή δουλειά ακόμη. Ο κόσμος απαιτεί από εμάς πιο συγκεκριμένο πρόγραμμα, εξωστρέφεια και, κυρίως, ενότητα με συλλογικότητα, χωρίς «φάλτσα». Ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί καθημερινά να πείθει περισσότερους και περισσότερο ότι και θέλει και μπορεί να κυβερνήσει διαφορετικά και καλύτερα. Για να το πετύχουμε και να κερδίσουμε μια καθαρή νίκη στις ερχόμενες εκλογές, οφείλουμε να «τρέξουμε» αποφασιστικά και γρήγορα όσα αποφασίσαμε στο ιδρυτικό μας συνέδριο. Η πρωτιά και νίκη στις εκλογές θα κριθεί ίσως και πάνω από το 35%.

Θα συνεργαστείτε ή όχι με τη Λούκα Κατσέλη;

Ο ΣΥΡΙΖΑ, με απόφαση του ιδρυτικού του συνεδρίου, επιδιώκει διάλογο για συνεργασία με όλες ανεξαιρέτως τις δυνάμεις της Αριστεράς, της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας και της ριζοσπαστικής Οικολογίας. Η όποια συμμαχία, πριν ή μετά τις εκλογές, θα διαμορφωθεί με κοινό πρόγραμμα, πολιτική και ηγεσία. Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα πρόσωπα και πολιτικούς χώρους, θα αποφασίσουν, όταν έρθει η ώρα, τα αρμόδια συλλογικά όργανα του κόμματος.

Με άλλα στελέχη προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ;

Στελέχη προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ έχουν εκλεγεί και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στην πρότασή του για τη συγκρότηση μιας κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και πρόγραμμα εθνικής σωτηρίας και ανασυγκρότησης, με στόχο να ανατρέψουμε τον μνημονιακό κατήφορο, για την ανάπτυξη της χώρας με δημοκρατία και κοινωνική συνοχή. Ακόμη κι αν ο λαός μάς δώσει αυτοδυναμία, θα αναζητήσουμε και πάλι συμμαχίες με ευρύτερες δυνάμεις στη βάση του προγράμματός μας και συνεργασία με έντιμα, ικανά και αξιόπιστα πρόσωπα, με καθαρό πολιτικό και κοινωνικό μητρώο.

tvxs.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Απογευματινά χειρουργεία: 30 Ιατρικοί Σύλλογοι μεταξύ αυτών και οι 4 της Κρήτης στο ΣτΕ για την ακύρωσή τους

Προσφυγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου και της κοινής υπουργικής απόφασης (ΚΥΑ) για...

Ο Κασσελάκης έθεσε τον Παπανώτα εκτός ευρωψηφοδελτίου

O Στέφανος Κασσελάκης εξαίρεσε την Πέμπτη τον Δημήτρη Παπανώτα...