18.8 C
Chania
Tuesday, March 19, 2024

Παράσταση διαμαρτυρίας Σωματείου Επισιτισμού στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων – Οι εργαζόμενοι ζητούν μια ξεκάθαρη θέση στα αιτήματά τους

Ημερομηνία:

Αντιπροσωπεία του Σωματείου Επισιτισμού Ν.Χανίων πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων.

Οι εργαζόμενοι ζήτησαν από τη Δημοτική αρχή και όλες τις Δημοτικές παρατάξεις να τοποθετηθούν ως προς τα αιτήματα που έχουν θέσει στην Περιφέρεια και στο Δήμο Χανίων.

Το σύνολο των παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου εξέφραση τη στήριξή του προς τα αιτήματα του Σωματείου ενώ υπήρξε συμφωνία και για την έκδοση σχετικού ψηφίσματος το οποίο θα τεθεί σε συζήτηση και προς ψήφιση στην επόμενη συνεδρίαση.

Τι λέει το υπόμνημα προς το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων:

Η κατάσταση που βιώνουμε οι εργαζόμενοι του Επισιτισμού-Τουρισμού στον Νομό Χανίων ,όπως και σε όλο το νησί αποδεικνύει ποιος θα πληρώσει τις συνέπειες της νέας οικονομικής κρίσης.

Την στιγμή που χιλιάδες εργαζόμενοι είμαστε με ελάχιστο ή ακόμα και χωρίς εισόδημα, η κυβέρνηση σπεύδει να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των ξενοδόχων και των μεγαλοεστιατόρων :

  • Για να μπορούν να απασχολούν τους εργαζόμενους μόνο όταν αυτοί κρίνουν ότι χρειάζονται , με μοναδικό κριτήριο το κέρδος τους.
  • Για να μπορούν να μας έχουν στην αναστολή ή να δουλεύουμε με εκ περιτροπής εργασία ή και ταυτόχρονα.
  • Να μην πληρώσουν ασφαλιστικές εισφορές για τους μήνες Ιούνιο μέχρι Σεπτέμβριο και να τρέξουν γρήγορα τα προγράμματα κρατικής χρηματοδότησης τους.
  • Να αφήσουν άνεργους στις περισσότερες περιπτώσεις χωρίς καν το επίδομα τους χιλιάδες εποχικά εργαζόμενους στον επισιτισμό.
  • Να αφήσει χωρίς εισόδημα όλους τους εργαζόμενους που δεν επιδοτήθηκαν με ταμείο ανεργίας το 2019 , δηλαδή τη μεγάλη πλειοψηφία των ελαστικά απασχολουμένων
  • Να μείνουν άνεργοι οι εποχιακά εργαζόμενοι στα 12μηνης λειτουργίας ξενοδοχεία χωρίς δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης.
  • Να μπορούν ανενόχλητοι να απολύουν μετά τις 30/09.

Ήδη η κατάσταση που βιώνουμε οι εργαζόμενοι από την μέρα που άνοιξαν τα μαγαζιά της εστίασης δείχνουν ότι οι μεγάλοι χαμένοι θα είναι για άλλη μια φορά οι εργαζόμενοι. Μειώσεις μισθών , δουλειά εκ περιτροπής , ακόμα και απολύσεις είναι ο κανόνας για τους εργαζόμενους στον επισιτισμό σε όλο τον Νομό.

Ταυτόχρονα χιλιάδες εργαζόμενοι στον επισιτισμό μένουμε χωρίς ΚΑΜΙΑ κάλυψη αφού η πρόσφατη ΚΥΑ δεν αναφέρεται καν στους εργαζόμενους που έβαζαν σε κίνηση τα μαγαζιά του επισιτισμού κάθε καλοκαίρι που λειτουργούσαν στην τουριστική σαιζόν.

Ήδη στον Νομό Χανίων εκατοντάδες σερβιτόροι, μάγειρες, βοηθητικό προσωπικό που δούλευαν σε εποχικά επισιτιστικά καταστήματα βλέπουν τα μαγαζιά που δούλευαν πέρυσι να μην ανοίγουν. Μεγάλο μέρος των εργαζομένων στον επισιτισμό που υπολόγιζαν στα χρήματα που θα έβγαζαν από την φετινή σαιζόν ,να μετατρέπονται για τους τυχερούς σε 3 δόσεις των 400 ευρώ του ταμείου ανεργίας.

Ζητάμε την στήριξη του Δημοτικού Συμβουλίου στα δίκαια αιτήματά μας:

·   ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΤΕΙ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΟΛΩΝ ΜΑΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΣΣΕ. ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ
·   ΚΑΜΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΕΚ ΠΕΡΙΤΡΟΠΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
  • ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ, ΝΑ ΑΚΥΡΩΘΟΥΝ ΟΣΕΣ ΕΓΙΝΑΝ
  • ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ
  • ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ
  • ΑΚΥΡΩΣΗ ΧΡΕΩΣΕΩΝ ΣΕ ΔΕΗ ,ΝΕΡΟ , ΤΗΛΕΦΩΝΟ, ΕΦΟΡΙΑ ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΠΛΗΣΤΕΙΡΙΑΣΜΩΝ
  • ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΧΩΡΟ ΔΟΥΛΕΙΑΣ
  • ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΚΑΘΕ ΧΩΡΟ ΔΟΥΛΕΙΑΣ.

Απαιτούμε το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει απόφαση έστω κάποια μέτρα ελάφρυνσης των εποχικά εργαζομένων όπως:

  • AΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΠΟΧΙΚΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ.
  • ΈΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΕΠΟΧΙΚΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΣΕ ΡΕΥΜΑ,ΝΕΡΟ. ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΚΟΠΗ ΣΕ ΣΠΙΤΙ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ
  • ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ ΚΑΙ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΙΚΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ.

 Σύνδεσμος Ιδιωτικού Προσωπικού Επιχειρήσεων Εκμεταλλεύσεως Εστιατορίων – Μαγείρων Χανίων

ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ-ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΧΑΝΙΩΝ

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ