19.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Παρά τις ωραίες τελετές, ανοσία της αγέλης δια του εμβολιασμού δεν μπορεί να αναμένεται προ του Πάσχα

Ημερομηνία:

Του Παναγιώτη Τζανετή

Σιγά – σιγά οι μεγαλοστομίες σχετικά με το εμβόλιο κόπασαν. Είδαμε βέβαια χριστουγεννιάτικα μια τελετή υποδοχής αντίστοιχη με εκείνη του Αγίου Φωτός κάθε Πάσχα, αυτή την φορά χωρίς C 130 της Πολεμικής Αεροπορίας αλλά με άφθονα περιπολικά συνοδεία και ένα ασθενοφόρο, μήπως αδιαθετήσουν τα εμβόλια.

Η τελετή δεν απηχούσε το χριστουγεννιάτικο κλίμα, ούτε καν το πασχαλινό, αλλά μάλλον το αποκριάτικο.

Έγινε σαφές πιά πως τα εμβόλια δεν ήρθαν «κατόπιν ενεργειών» της κυβέρνησης μας, αφού με τα πρώτα παράπονα και τις ανησυχίες για τους ρυθμούς παραλαβής, το δάκτυλο του κ Πέτσα έδειξε κατ’ ευθείαν προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Είναι επίσης σαφές πως πολλά ερωτηματικά παραμένουν αναπάντητα, πέραν του ρυθμού παραλαβής. Όπως το ποιες είναι οι ενδείξεις για διάφορες σημαντικές ομάδες (πχ ανοσοκατασταλμένους), η διάρκεια ανοσίας και η πιθανότητα φορείας, η αποτελεσματικότητα του κάθε εμβολίου από μόνο του ή σε συνδυασμό τους και κυρίως οι διαδικασίες προτεραιοποίησης. Επίσης η διοργάνωση διαλόγου για αυτά και για πολλά άλλα, που να απευθύνεται σε έλλογους πολίτες αντί για σχέδια  πλύσης εγκεφάλου για νήπια.

Είναι τέλος κοινά αποδεκτό πως ανοσία της αγέλης δια του εμβολιασμού δεν μπορεί να αναμένεται ότι θα αρχίσει να εκδηλώνεται προ του Πάσχα και ίσως χρειαστεί να φθάσουμε και του χρόνου τέτοιο καιρό. Οπότε η προεξόφληση, που ξεκίνησε ήδη από την Έκθεση Θεσσαλονίκης, αποδείχθηκε απατηλή και η σοβαρή συζήτηση θα έπρεπε να είχε εστιαστεί στο πώς φθάνει κανείς μέχρις εκεί. Ωστόσο εμείς αρεσκόμεθα σε ωραίες τελετές και ετοιματζίδικες ατάκες και σε χάχανα ενώ στο βάθος αρκετές εκατοντάδες συμπολίτες μας, διακριτικά «αναχώρησαν» μέσα στις εορτές, χωρίς να ταράξουν τα σχέδια επικοινωνιολόγων, τηλεσκηνοθετών και δημοσκόπων.

Όλα πάνε καλά με Coca Cola, που έλεγε και μια παλιά διαφήμιση.

Συνεχιζόμενη τραγωδία στον βορρά

Ενώ μέγα μέρος της υπόλοιπης χώρας, απορεί για την χρησιμότητα των απαγορεύσεων, δεδομένου ότι έχουν μηδενιστεί τα κρούσματα σε ορισμένες περιοχές, ενώ ή τραγωδία στην Βόρειο Ελλάδα συνεχίζεται. Ο μιθριδατισμός της εξοικείωσης με το πλήθος των άδικων θανάτων φθάνει στην ακραία υποκρισία όταν νοήμονες άνθρωποι αναρωτιούνται τάχα, αν πεθαίνουν πράγματι άνθρωποι εκτός ΜΕΘ.

Τινές μάλιστα ζητούν διευθύνσεις και ονόματα για να πειστούν, γιατί σκέπτονται οι «ψαγμένοι» ότι άνω των 4000 νεκρών που κατέληξαν εκτός ΜΕΘ, μάλλον … δεν θα την χρειαζόταν. Είναι το νέο είδος ψεκασμένων, οι αρνητές της ΜΕΘ!

Καχύποπτοι για τα κίνητρα της υποτονικής αντιπολίτευσης, δεν έχουν καμία καχυποψία έναντι ενός ορμπανικού κράτους το οποίο κρατά τα ιατρικά δεδομένα, ανά περιφέρεια ως επτασφράγιστο μυστικό. Συνεχίζουν να εμπιστεύονται τα κοσμοπολίτικα ΜΜΕ που εξειδικεύονται σε λεπτομερή πληροφόρηση για μακρινές χώρες κι όχι για τον ελληνικό βορρά. Επίσης απολαμβάνουν τα δημοσκοπικά αποτελέσματα που δείχνουν τους μισούς Έλληνες να βελάζουν σαν ευχαριστημένα προβατάκια με την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ένας από τους βουλευτές της Αντιπολίτευσης στην Βόρειο Ελλάδα δεν ρώτησε στην Βουλή απλούστατες ερωτήσεις όπως:

Πόσοι από τους νεκρούς της περιοχής του δεν μπήκαν ποτέ σε ΜΕΘ; Ποιος ο μέσος όρος ηλικίας όσων νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ της περιοχής του, σε σύγκριση με το Α’ κύμα και σε σύγκριση με τα αντίστοιχα της Νότιας Ελλάδας;

Ποια η θνητότητα των ΜΕΘ της περιοχής του, σε σχέση με το Α’ κύμα και την Νότια Ελλάδα; Ποιες οδηγίες έχουν δοθεί για τα κριτήρια διαλογής και πως αυτά ελέγχονται ότι τηρούνται; Ποιες διαδικασίες προβλέπονται για την συναίνεση του πάσχοντος ή των οιωνεί εκπροσώπων του, περί της μη επιθυμητής νοσηλείας σε ΜΕΘ, όπως έχει ισχυριστεί ο Πρωθυπουργός στο παρελθόν; Ποια είναι η γνωμοδότηση των Επιτροπών Βιοηθικής και της Εκκλησίας για τις διαδικασίες αυτές;

"google ad"

Δεδομένου ότι μια από τις χαμηλότερες αναλογίες κλινών ΜΕΘ/ 100.000 πληθυσμού υπέστη μια επίπτωση της πανδημίας από τις χειρότερες στην Ευρώπη, πως ακριβώς ερμηνεύεται η “επιτυχής ανταπόκριση” του συστήματος που «άντεξε» και να διευκρινήσει, με την ακρίβεια και την αυστηρότητα των αριθμών, ποιος ακριβώς θεωρείται ο πήχης της επιτυχίας και ποιος της αποτυχίας;

Όμως, όλα πάν καλά με Coca-Cola…

Χρειάζεται απολογισμός της τραγωδίας;

Εφόσον τραγωδία τάχα δεν υπήρξε κι οφείλουμε να είμαστε ενθουσιασμένοι όσο υπάρχει έστω και μια χώρα στον πλανήτη πιο αποτυχημένη από εμάς, δεν τίθεται φυσικά και θέμα απολογισμού της τραγωδίας. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να ψάξουμε το τι έφταιξε στην Θεσσαλονίκη ούτε και κάποια αλλαγή πλεύσης.

Ας συνεχίσουμε με τις ίδιες συγκοινωνίες, χωρίς ελέγχους αυστηρούς στα εργοστάσια, χωρίς δωρεάν τεστ, χωρίς προσλήψεις αλλά με μπαλώματα, χωρίς συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, με αλογοσκούφειο αριθμητική για τις κλίνες ΜΕΘ, με αλληλοενοχοποιούμενα καπετανάτα στη διαχείριση, με μαζική αδιαφανή διαλογή που επιτρέπει ρουσφέτια με τον Χάρο.

Αντιθέτως ας ενισχύσουμε τις καλές πρακτικές όπως τις νέες λίστες Πέτσα για τα χειμαζόμενα ΜΜΕ, τα προνόμια στην Aegean από όπου νοικιάσαμε αεροπλάνα που δεν χωράει η πόρτα τους την κάψουλα για τους ασθενείς με covid και τις παχυλές αυξήσεις στα golden boys. Στους ‘ήρωες’ υγειονομικούς ούτε κάν δώρο Χριστουγέννων αλλά αντιθέτως πειθαρχικά, διώξεις και εκδικητικές μεταθέσεις. Με τεστ καθημερινά στο Μαξίμου αλλά σπανίως στα νοσοκομεία και στα γηροκομεία.

Επίσης με ενοχοποίηση νέων ομάδων και ανάθεση τους στον «ιατρό» κ. Χρυσοχοίδη (μετά τους μετανάστες, τους νέους, τώρα οι Ρομά, ποιος θα πάρει αύριο σειρά;) Με το μυαλό στις δημοσκοπήσεις και σε μεταλοιμώδεις κάλπες. Με πλήρη εγρήγορση για κανένα deal με ιδιώτες ή για απ’ ευθείας αναθέσεις τύπου Μεγάλου Περιπάτου, με συνεχή «μεταρρυθμιστικά» νομοθετήματα εξόντωσης των λατρευθέντων κατά το παρελθόν, «μεσαίων», με χειραγωγημένους επιστήμονες ελαχιστοποιημένης αξιοπιστίας, με αλλεπάλληλες επιδείξεις βλαχομπαρόκ lifestyle και νεοπλουτισμού. Απάντηση στην συναινετική πρόταση της αντιπολίτευσης για κοινή πολιτική υγείας και υπουργό κοινής αποδοχής, με αλλεπάλληλες προβοκάτσιες.

Όλα τα παραπάνω σημεία δεν αφορούν στα πρόσωπα ούτε στις διαχειριστικές τους ικανότητες. Μια τέτοια συζήτηση είναι ανούσια, ανόητη και απολίτικη. Στο φινάλε-φινάλε αν ψάχναμε τεχνοκράτες-γάτες ας κρατάγαμε τους τροικανούς. Το ενδιαφέρον βρίσκεται στην πολιτική πρόθεση και στην ταξική της θεμελίωση.

Συνεχίζει άραγε να υπάρχει κίνδυνος;

Λίγο πριν τελειώσει το 2020 κι ενώ τέτοιες ημέρες συνηθίζονται οι απολογισμοί, η δημόσια συζήτηση χαρακτηρίζεται από πρωτοφανή ειλικρίνεια, πολιτική υπευθυνότητα, επιστημονική αξιοπιστία, κοινωνική σύνεση και λαϊκή επαγρύπνηση Οπότε δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας κι όλα θα πάνε καλά.

Εξάλλου, όλα πάνε καλά με Coca Cola …

tvxs.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

H Amazon επενδύει 150 δισ. δολάρια σε υποδομές ΑΙ

Σχεδόν 150 δισ. δολάρια σχεδιάζει να δαπανήσει η Amazon τα επόμενα...

Χαμηλή αγοραστική δύναμη, φθηνή εργασία και ακρίβεια – Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι

Κακά μαντάτα για τα ελληνικά νοικοκυριά κομίζουν οι δείκτες...