16.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Παρά του ότι “βγήκαν” από τα μνημόνια στην Κύπρο, μεγάλη πτώση δικομματισμού – Είσοδος αδελφού κόμματος Χρυσής Αυγής στη Βουλή

Ημερομηνία:

Η αποχή έφερε ανατροπές. Δύο έδρες κατάφερε να εξασφαλίσει το ακροδεξιό κόμμα της Κύπρου ΕΛΑΜ. Ζημιές για τα δυο μεγάλα κυπριακά κόμματα. Τι δήλωσε ο Αναστασιάδης

Για πρώτη φορά στην κοινοβουλευτική ιστορία της Κύπρου στην Βουλή, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής, θα εκπροσωπούνται οκτώ κόμματα. Η μεγάλη αποχή για την ιστορία της Κυπρου, που εκτοξεύθηκε  στο 33,26%, και η νέα γεωγραφία που διαμορφώθηκε στο Κοινοβούλιο, με πολλές ομολογουμένως  εκπλήξεις, είναι τα στοιχεία που καθορίζουν την επόμενη ημέρα των χθεσινών βουλευτικών εκλογών.

Βαριά ήττα έχει υποστεί ο διπολισμός (ΔΗΣΥ- ΑΚΕΛ), ο οποίος έχασε σχεδόν 11 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ είσοδο με δύο έδρες εξασφαλίζει το ΕΛΑΜ.

Τη μεγαλύτερη απώλεια, καταγράφει το ΑΚΕΛ με πτώση 7 και πλέον μονάδων με καταμετρημένο το 100% των ψήφων. Όμως, ούτε ο ΔΗΣΥ έμεινε αλώβητος, καθώς χάνει τουλάχιστον 3,7 % σε σύγκριση με τις βουλευτικές εκλογές του 2011. Ιστορικό χαμηλό είναι για τον διπολισμό το άθροισμα των ποσοστών τους, καθώς μόλις που ξεπερνά το 56%.

Ο πολιτικός χάρτης αλλάζει, καθώς φαίνεται να δημιουργείται ένας τρίτος άτυπος πόλος, ο ρόλος του οποίου θα είναι και καθοριστικός ως προς το μέλλον των κυβερνητικών νομοσχεδίων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, σε σύνολο εγγεγραμμένων 543.186, ψήφισαν:362.541 (66.74%) Αποχή:180.645 (33.26%) Έγκυρα:351.390 (96.92%) ‘Ακυρα:7.673 (2.12%) Λευκά:3.478 (0.96%). Τα οκτώ κόμματα, που εισέρχονται (σε παρένθεση η αύξηση ή η μείωση από το 2011) στην Βουλή εξασφάλισαν:

Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗ.ΣΥ) 30,69%(-3,7%)

ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις 25,67%(-7,1%)

Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗ.ΚΟ) 14,49%(-1,3%)

ΕΔΕΚ- Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών 6,18%(-2,8%)

Συμμαχία Πολιτών 6,01%(+6%)

Αλληλεγγύη 5,24%(+5,2%)

Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών 4,81%(+2,6%)

Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ) 3,71%(+2,6%)

Αναστασιάδης: Εύχομαι η αποχή να μας προβληματίσει όλους

"google ad"

Σεβαστή η ετυμηγορία του λαού, δήλωσε ο πρόεδρος Αναστασιάδης για το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών

Η νέα Βουλή των Αντιπροσώπων θα κληθεί να λάβει κρίσιμες και σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον της Κύπρου, τονίζει σε αποψινή δήλωση του για το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών, το οποίο φέρνει στο κοινοβούλιο οκτώ κόμματα, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας , Νίκος Αναστασιάδης.

Σε αυτό το πλαίσιο, ως θεματοφύλακας του Συντάγματος, «θα τιμήσω τον θεσμικό μου ρόλο στη δημιουργία κλίματος ενότητας και συναίνεσης, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων που έχουμε ενώπιον μας, είτε αυτές αφορούν το εθνικό μας θέμα είτε τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και την αποφασιστική αντιμετώπιση των προβλημάτων που ομάδες πολιτών εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν», διαβεβαιώνει ο Κύπριος πρόεδρος.

Με γραπτή δήλωση ο κ. Αναστασιάδης συγχαίρει όσους ο λαός τίμησε με την ψήφο του και τονίζει ότι « η ετυμηγορία του είναι απόλυτα σεβαστή».

Τέλος , σημειώνει πως η απόφαση μεγάλου μέρους του εκλογικού Σώματος να απέχει από τις εκλογές, θα προβληματίσει όλους.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον Γενικό Έφορο Εκλογών σε όλα τα εκλογικά κέντρα ψήφισε το 67,37% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Αβέρωφ: Παραμείναμε η πρώτη δύναμη στον τόπο μας

Μέσα σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο και πρωτόγνωρο περιβάλλον ο ΔΗΣΥ πέτυχε ένα σημαντικό αποτέλεσμα, δήλωσε το βράδυ της Κυριακής ο Πρόεδρος του κόμματος, Αβέρωφ Νεοφύτου.

Παραμένει η πρώτη πολιτική δύναμη στο τόπο μας, τόνισε, προσθέτοντας ότι «καταφέραμε να βγούμε από το μνημόνιο και αποκαταστήσαμε την αξιοπιστία της χώρας μας».

Για πρώτη φορά, είπε, είχαμε τόσα πολλά κόμματα να διεκδικούν την ψήφο του λαού επιδιώκοντας να εκμηδενίσουν το έργο της κυβέρνησης.

Ο κ. Αβέρωφ δήλωσε, ακόμη, πως «είμαστε και θα είμαστε η ασπίδα στήριξης της κυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη» επισημαίνοντας παράλληλα πως η πολιτική και τα κόμματα περνούν κρίση αξιοπιστίας.

Λιλλήκας: Η Δημοκρατία δεν σηκώνει πειραματισμούς

Πανηγυρικές ήταν οι δηλώσεις του προέδρου της Συμμαχίας Πολιτών από το επιτελείο του.

Ο Γιώργος Λιλλήκας ανέφερε αρχικά: “Η Συμμαχία Πολιτών είναι στην βουλή. Καθιερωνόμαστε ως νέα πολιτική δύναμη.Θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μας στους πολίτες. Με το έργο μας θα τους δικαιώσουμε.

Εκφράζουμε σεβασμό σε όσους έκαναν άλλες επιλογές” Ευχαριστίες απηύθυνε ο Γιώργος Λιλλήκας εξάλλου προς τους αριστείνδην υποψηφίους του κόμματος.

“Η αποχή καθόρισε το αποτέλεσμα. Το εκλογικό μέτρο και η αύξηση έγινε μπούμεραγνκ σε αυτούς που το επέλεξαν. Η δημοκρατία δεν σηκώνει πειραματισμούς.Θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα με σοβαρότητα και τις ανάλογες ευαισθησίες¨.

Κληθείς να σχολιάσει την μεγάλη αποχή, ο κ.Λιλλήκας ανέφερε ότι πρέπει να παρθούν τα μέτρα αυτά, που θα φέρουν τον κόσμο κοντά και θα τον πείσουν.

Σε ότι αφορά την μεγάλη συζήτηση που ξεκινά για την προεδρία της Βουλής αλλά και τους υποψηφίους που λαμβάνουν έδρα, ο Γιώργος Λιλλήκας ανέφερε ότι είναι νωρίς για την συζήτηση των εδρών.

Ν.Παπαδόπουλος: Άθλος και τεράστια επιτυχία το εκλογικό αποτέλεσμα

Στην τοποθέτηση του ο Ν.Παπαδόπουλος μίλησε για άθλο και τεράστια επιτυχία του ΔΗΚΟ. Κάποιοι ήθελαν το ΔΗΚΟ μικρό και υποταγμένο και μιλούσαν για μονοψήφια νούμερα, σημείωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ. “Ο λαός τους έδωσε την απάντηση”.

“Σε αυτό το καινούριο πολιτικό σκηνικό, ο λαός έδωσε στο ΔΗΚΟ καθοριστικό ρόλο. Σήμερα το ΔΗΚΟ υπογράφει με τον κάθε Κύπριο και την κάθε Κύπρια κοινωνική συμφωνία. Συμφωνία για διαπραγμάτευσης για σωστή λύση του κυπριακού, συμφωνία για συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, για ανάπτυξη στην οικονομία, για αποκατάσταση των αδικιών”.

Στάθηκε επίσης στην αποχή τονίζοντας ότι 1 στους 3 συμπολίτες μας δεν ψήφισαν. Η μεγάλη αποχή αποτελεί ήττα του πολιτικού συστήματος, είπε χαρακτηριστικά

Κλείνοντας τόνισε ότι το ΔΗΚΟ με προτάσεις και υπεύθυνη παρουσία θα δώσει λύσεις ως η μεγάλη πολιτική δύναμη του κέντρου.

«Το ΔΗΚΟ είναι ενωμένο και δυνατό, θα πάρει την Κύπρο Μπροστά».

news247.gr με πληροφορίες sigmalive/24h

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Β. Κασσελάκης: “Ο ξάδερφος μου Στέφανος Κασσελάκης επαναπροσδιορίζει την Αριστερά”

«Πλεονέκτημα και μειονέκτημα το επώνυμό μου», τονίζει ο υποψήφιος...

Κλείνει μεγάλο τμήμα της Ηρώων Πολυτεχνείου λόγω έργων της ΔΕΥΑΧ

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων σας ενημερώνει ότι...

Δράσεις ανάδειξης του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου «Kriti»

Η Περιφέρεια Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, σε...

easyJet: Εξι νέες συνδέσεις με την Κρήτη φέτος – Δύο για Χανιά

Είκοσι δύο νέες συνδέσεις με Ελλάδα προσφέρει αυτό το...