19.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Παρέμβαση Διγαλάκη στον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τους δασικούς χάρτες της Π.Ε. Χανίων

Ημερομηνία:

Την ανάγκη άμεσης διόρθωσης των πολλών και σοβαρών λαθών που υπάρχουν στους δασικούς χάρτες της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων και παράτασης του χρόνου για την υποβολή αντιρρήσεων – ενστάσεων από τους πολίτες επισήμανε ο βουλευτής Χανίων της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Διγαλάκης στον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Αμυρά.

Ο κ. Διγαλάκης επικοινώνησε με τον κ. Αμυρά για το συγκεκριμένο μείζον ζήτημα, και τόνισε στον αρμόδιο Υφυπουργό ότι η ανάρτηση των δασικών χαρτών, την περασμένη Παρασκευή, έχει προκαλέσει δικαιολογημένη αναστάτωση σε πάρα πολλούς πολίτες της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, οι οποίοι διαπίστωσαν με έκπληξη ότι οι περιουσίες τους χαρακτηρίζονται δασικές, αν και αυτό, σε πλείστες περιπτώσεις, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Αναστάτωση που εντείνεται δεδομένου του ορατού κινδύνου απώλειας σημαντικών χρηματικών ποσών από επιδοτήσεις των αγροτών και των κτηνοτρόφων της Π.Ε. Χανίων.

Παράλληλα, επισήμανε στον κ. Αμυρά ότι, εκτός από συγκεκριμένες γενικότερες αστοχίες στη διαδικασία προσδιορισμού, ειδικότερα στην Κρήτη οι αεροφωτογραφίες του 1945, που, μεταξύ των άλλων, λήφθηκαν υπόψη ως βάση δεδομένων για τους δασικούς χάρτες, δημιουργούν εκ των πραγμάτων ανισότητες και αδικίες, καθώς το νησί απελευθερώθηκε από τη γερμανική κατοχή αρκετούς μήνες μετά την απελευθέρωση της υπόλοιπης χώρας, με αποτέλεσμα οι εν λόγω αεροφωτογραφίες να αποτυπώσουν, ουσιαστικά, μία καλλιεργητική πραγματικότητα εντελώς διαφορετική από εκείνη που επικράτησε λίγους μήνες αργότερα και για τα επόμενα χρόνια.

Ο Βουλευτής Χανίων της ΝΔ ενημερώθηκε από τον κ. Αμυρά ότι υπάρχει πρόθεση, από την πλευρά του αρμόδιου Υπουργείου, να προχωρήσει η διόρθωση των χαρτών μέσω της διαδικασίας του “προδήλου σφάλματος”, μιας απλής διαδικασίας, χωρίς κόστος, με την προσκόμιση οποιουδήποτε σχετικού τεκμηρίου, ακόμη και φωτογραφιών.

Ο κ. Διγαλάκης ενημερώθηκε, επίσης, ότι έχει συγκροτηθεί Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή με σκοπό να εξετάσει το ζήτημα και να δώσει λύσεις, τόσο σε χωρικό επίπεδο (ανά Περιφερειακή Ενότητα), όσο και ανά είδος (χορτολιβαδικές εκτάσεις, δασωμένοι αγροί, κ.λπ.).

Σε δήλωσή του, ο κ. Διγαλάκης σημειώνει:«Οι δασικοί χάρτες αποτελούν ένα πολύτιμο “εργαλείο” για την οριστική τακτοποίηση σειράς θεμάτων, ορισμένα από τα οποία αποτελούν, για δεκαετίες, ανοιχτές “πληγές” στη χώρα μας, “πληγώνοντας”, σε αρκετές περιπτώσεις ανεπανόρθωτα, το φυσικό περιβάλλον. Ως εκ τούτου, η ανάρτηση των δασικών χαρτών αποτελεί μία σημαντική εξέλιξη. Ωστόσο, το “εργαλείο” αυτό για να είναι αποτελεσματικό στον μέγιστο βαθμό, θα πρέπει να μην περιέχει λάθη, αλλά και αδικίες σε βάρος πολιτών, όπως είχα την ευκαιρία να τονίσω στην τηλεφωνική επικοινωνία – συζήτηση που είχα με τον υφυπουργό κ. Αμυρά. Συνεπώς, θα πρέπει να γίνουν άμεσα, χωρίς κόστος, οι απαιτούμενες διορθώσεις και να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος στους πολίτες να καταθέσουν τις αντιρρήσεις – ενστάσεις τους, προκειμένου η όλη διαδικασία να ολοκληρωθεί αποτελεσματικά. Η επικοινωνία μου με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας ήταν εποικοδομητική, καθώς είχα την ευκαιρία να τον ενημερώσω για τα δεδομένα του τόπου μας όσον αφορά στους δασικούς χάρτες και να ενημερωθώ για τις πρωτοβουλίες που σκοπεύει ν’ αναλάβει άμεσα το Υπουργείο με σκοπό τη διόρθωση των λαθών. Αναμένω, όπως και οι πολίτες, να δούμε να υλοποιούνται οι σχετικές πρωτοβουλίες».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

H Amazon επενδύει 150 δισ. δολάρια σε υποδομές ΑΙ

Σχεδόν 150 δισ. δολάρια σχεδιάζει να δαπανήσει η Amazon τα επόμενα...

Χαμηλή αγοραστική δύναμη, φθηνή εργασία και ακρίβεια – Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι

Κακά μαντάτα για τα ελληνικά νοικοκυριά κομίζουν οι δείκτες...