17.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Παρέμβαση εισαγγελέα για τα μυστικά κονδύλια σε ΜΜΕ Σκοπίων-Αλβανίας προς φιλελληνική προπαγάνδα – ΜΜΕ Αλβανίας: Kατηγορούν την Ελληνική μειονότητα για χρηματισμό

Ημερομηνία:

Εισαγγελική παρέμβαση μετά τη δημοσιογραφική αποκάλυψη ότι μέρος των μυστικών κονδυλίων τού υπουργείου Εξωτερικών δόθηκε σε Μέσα Ενημέρωσης των Σκοπίων και τής Αλβανίας. Ο λειτουργός τής Δικαιοσύνης ζήτησε να διεξαχθεί προκαταρκτική έρευνα για να διαπιστωθεί αν έχει διαπραχθεί το αδίκημα της παραβίασης μυστικών της Πολιτείας σε βαθμό κακουργήματος, το οποίο υποκρύπτει και κατηγορία περί κατασκοπείας!

Η έρευνα γίνεται με το άρθρο 146 του Ποινικού Κώδικα με τίτλο: «Παραβίαση μυστικών της Πολιτείας» και αφορά εκείνους που άφησαν να διαρρεύσουν τα στοιχεία.

Την αποκάλυψη έκανε ο δημοσιογράφος Δημήτρης Τάκης στον ιστότοπο iefimerida.gr και ακολούθησε οργισμένη ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου, που υποστήριξε ότι θίγονται τα εθνικά συμφέροντα από την ιστοσελίδα και «πρώην ρεπόρτερ τού Mega».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του δημοσιογράφου στο σφραγισμένο έγγραφο που έφερε στη Βουλή ο ειδικός υπάλληλος του υπουργείου εξωτερικών υπήρχαν τρεις κωδικοί ενώ το συνολικό ποσό που διατέθηκε έφτανε περίπου το 1.000.000 ευρώ.

  • Ο πρώτος κωδικός αφορούσε χρήματα που διοχετεύτηκαν σε μέσα ενημέρωσης της Αλβανίας.
  • Ο δεύτερος κωδικός αφορούσε χρηματοδότηση μέσων ενημέρωσης της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.
  • Ο τρίτος κωδικός αφορούσε χρήματα που διοχετεύονται για την στήριξη ορθοδόξων εκκλησιών και γενικά της ορθοδοξίας.

Οσον αφορά τους δύο πρώτους κωδικούς και το γιατί χρηματοδοτούνται μέσα ενημέρωσης στις δύο γειτονικές χώρες, η εξήγηση που δόθηκε σε ερωτήσεις που έκαναν οι αντιπρόεδροι ήταν προκειμένου να υπάρχουν θετικά δημοσιεύματα για την Ελλάδα και για να γίνεται λόμπινγκ με τους εκεί δημοσιογράφους ή τους επικεφαλής των ΜΜΕ προς όφελος των ελληνικών συμφερόντων.

Σε προηγούμενες ενημερώσεις που έγιναν πολλοί αντιπρόεδροι είχαν ζητήσει να τους δίνονται επιπλέον στοιχεία για το πού πάνε συγκεκριμένα τα χρήματα αυτά, αίτημα όμως που δεν ικανοποιήθηκε από το υπουργείο εξωτερικών.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν αντιπρόεδροι, με τον τρόπο που γίνεται η ενημέρωση από το υπουργείο εξωτερικών αυτό που προκύπτει είναι ότι γίνεται τυπικά προκειμένου να εφαρμόζεται ο νόμος που έχει ψηφιστεί από τη βουλή παρά επί της ουσίας, αφού οι πληροφορίες που δίδονται φτάνουν μέχρις ενός σημείου αρκετά γενικού.

Τα στοιχεία είχαν φτάσει στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα και ο πρόεδρος Νίκος Βούτσης ενημέρωσε τους αντιπροέδρους.

Το θέμα ήρθε στην επικαιρότητα, μετά τη σφοδρή αντιπαράθεση Καμμένου-Κοτζιά στο υπουργικό συμβούλιο. Εκεί ο υπουργός Άμυνας κατηγόρησε τον (τέως, πλέον) υπουργό Εξωτερικών για αδιαφανή χρήση των μυστικών κονδυλίων και υπενόησε «μαύρο» χρήμα 50 εκατ ευρώ από τον Τζορτζ Σόρος, με στόχο να επηρεαστούν Σκοπιανοί δημοσιογράφοι και να προπαγανδίζουν υπέρ τής συμφωνίας των Πρεσπών.

Η θέση του iefimerida.gr

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις σε σχέση με το ρεπορτάζ της υπόθεσης των μυστικών κονδυλίων, το iefimerida.gr αναφέρει μεταξύ άλων:

«Αυτό που λησμονεί ηθελημένα, το μέγαρο Μαξίμου, είναι φυσικά πως θέμα μυστικών κονδυλίων δεν άνοιξε το iefimerida.gr.

Το θέμα άνοιξαν οι δύο κορυφαίοι υπουργοί του, ο Πάνος Καμμένος και ο Νίκος Κοτζιάς.

Σύμφωνα με τους διαλόγους που δημοσιοποιήθηκαν, ο υπουργός Αμυνας εγκάλεσε τον υπουργό Εξωτερικών για διασπάθιση και αδιαφανή διαχείριση μυστικών κονδυλίων ύψους 45 εκατομμυρίων ευρώ! Οπως επίσης ότι έλαβε από τον Τζορτζ Σόρος άλλα 50 εκατομμύρια ευρώ για να τα διαθέσει στα Βαλκάνια, προκειμένου να επηρεάσει υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών.

"google ad"

Την ώρα λοιπόν που ο ένας υπουργός έλεγε τον άλλον σχεδόν ευθέως καταχραστή, ο πρωθυπουργός νόμιζε ότι ψιχαλίζει «βαφτίζοντας» τις διαφορές τους σε προσωπικές (!) Πίστεψε δε, ότι με αποτυχημένους αστεϊσμούς του τύπου «είδατε τι τραβάω με Κοτζιά, Καμμένο, είναι μπελάς!» θα ξεμπερδέψει με ένα θέμα που «καίει» και εγείρει σοβαρά ερωτήματα νομικής, πολιτικής και ηθικής φύσεως.

Με άλλα λόγια, τον Τσίπρα και το Μαξίμου, δεν τους ενόχλησαν το γεγονός ότι ένας κορυφαίος υπουργός αποκαλεί τον άλλο «κλέφτη» για τεράστια ποσά της τάξης των 50 ή 100 εκατ. ευρώ από τα μυστικά κονδύλια.

Τους ενόχλησε ωστόσο η δημοσίευση σε μια από τις πρώτες σε αναγνωσιμότητα ειδησεογραφική ιστοσελίδα της χώρας, ενός επώνυμου ρεπορτάζ, το οποίο δεν αποκαλύπτει τίποτε παραπάνω από όσα γνωρίζουν οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι του λαού στη Βουλή.

Η υποκρισία του Μαξίμου και οι κινήσεις πανικού, έχουν την κατανόησή μας.

Ωστόσο, η αθλιότητα του μεγάρου Μαξίμου, συνιστά καταφανώς απόπειρα τρομοκράτησης και φίμωσης του Τύπου. Το πρωθυπουργικό γραφείο, καταφεύγει σε κινήσεις που δεν έχουν προηγούμενο, εναντίον δημοσιογράφων και Μέσων Ενημέρωσης.

Τέτοιες διώξεις ευδοκιμούν σε χώρες που αποτελούν πρότυπο για πολλά στελέχη της κυβέρνησης Τσίπρα όπως η Βενεζουέλα του Μαδούρο η Ουγγαρία του Ορμπαν, αλλά και η Τουρκία του Ερντογάν. Ωστόσο, δεν υπάρχει προηγούμενο αντίστοιχης κατηγορίας κατά ΜΜΕ και δημοσιογράφων, σε χώρα που σέβεται τον νομικό και δικαιϊκό πολιτισμό της.

Είναι το τελευταίο πυροτέχνημα, μιας απερχόμενης κυβέρνησης που βρίσκεται σε πανικό.

Ως προς την υποτιθέμενη παραβίαση των μυστικών της Πολιτείας, είναι χρέος μιας στοιχειωδώς σοβαρής Πολιτείας να διαφυλάσσει τα μυστικά της, όπως χρέος της δημοσιογραφίας, να διερευνά και να αποκαλύπτει.

Το iefimerida.gr δεν δημοσίευσε απόρρητα έγγραφα. Μετέφερε τις αόριστες εξηγήσεις του υπουργείου Εξωτερικών προς την Βουλή (ως οφείλει με βάση τον νόμο που θέσπισε ο Νίκος Κοτζιάς) για την διοχέτευση μυστικών κονδυλίων ύψους 1 εκατ. ευρώ. Ο φάκελος, τον οποίο μετέφερε διπλωματικός υπάλληλος του υπουργείου Εξωτερικών στην Βουλή, ανοίχθηκε στο γραφείο του Προέδρου της Βουλής, έλαβαν γνώση οι αντιπρόεδροι της Βουλή και περιείχε τρεις κωδικούς για την διάθεση αντίστοιχων μυστικών κονδυλίων του ΥΠΕΞ.

Το iefimerida.gr δηλώνει ότι σέβεται και τιμά την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη και έχει εμπιστοσύνη στην κρίση της.

Διαμηνύει, τέλος το προφανές προς όλους: Δεν πρόκειται να μας τρομοκρατήσουν, ούτε να μας φιμώσουν.

Θα συνεχίσουμε να επιτελούμε το δημοσιογραφικό μας καθήκον με ευσυνειδησία και υπευθυνότητα, με ρεπορτάζ και νέες αποκαλύψεις.

Αυτό, ας το γνωρίζουν όσοι νομίζουν ότι θα καταλύσουν κάθε έννοια λογικής, ηθικής και νομιμότητας».

ΜΜΕ Αλβανίας: Kατηγορούν την Ελληνική μειονότητα για χρηματισμό από τα μυστικά κονδύλια του ΥΠΕΞ

Mε αφορμή τον θόρυβο που έχει ξεσπάσει στην Ελλάδα σχετικά με τα μυστικά κονδύλιατου Υπουργείου Εξωτερικών και όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για τα εκατομμύρια που φέρεται να διακινήθηκαν τους τελευταίους μήνες, τα μέσα ενημέρωσης της Αλβανίας,βρίσκουν μία καλή αφορμή για να βάλουν και πάλι στο στόχαστρό τους την ελληνική μειονότητα, υποστηρίζοντας, χωρίς κανένα στοιχείο ότι στηρίχθηκαν στελέχη της με κονδύλια του ελληνικού Υπουργείου!

Χαρακτηριστικό του κλίματος που καλλιεργείται είναι το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Top Channel, του μεγαλύτερου της χώρας και φιλοκυβερνητικού, το οποίο αναφέρεται εκτενώς στο θέμα στοχεύοντας κατευθείαν την μειονότητα.

Έτσι κάνει λόγο για εκατομμύρια που διοχετεύτηκαν για την υποστήριξη πολιτικών της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, για μυστική υποστήριξη από την Ελλάδα επιχειρήσεων μειονοτικών συμφερόντων, ακόμη και για ανέγερση ξενοδοχειακών μονάδων στο νότο.

Υπονοούμενα αφήνει και για χρηματοδότηση των Ορθοδόξων Εκκλησιών ενώ υποστηρίζει ότι έχουν χρηματοδοτηθεί ακόμη και προγράμματα για μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα.

Η ιστοσελίδα 27.al, επίσημη των ισλαμιστών τσάμιδων του PDIU, οι οποίοι στο παρελθόν έχουν κατηγορηθεί ότι χρηματοδοτούνται από τα «μυστικά κονδύλια» της Τουρκίας, μιλά για δικαίωση του ηγέτη των τσάμιδων Ιντρίζι, που είχε καταγγείλει από τον Ιανουάριο ότι η Ελλάδα χρηματοδοτεί ΜΜΕ για να αποσιωπούν το «τσάμικο».

Το τσάμικο δημοσίευμα εδώ: Shpëtim Idrizi paralajmëroi blerjen e mediave nga Greqia, që në janar

Αξιόπιστες πηγές από την Αλβανία αναφέρουν ότι πρόκειται για μία στοχευμένη επιχείρηση που στόχο έχει να πλήξει την μειονότητα καθώς και τις ψύχραιμες φωνές που ακούγονται στη χώρα και υπερασπίζονται την ανάγκη βελτίωσης των διμερών σχέσεων.

iefimerida.gr, epiruspost.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...