13.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Παρέμβαση Συντυχάκη για την Ψυχιατρική Κλινική

Ημερομηνία:

Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας για τα προβλήματα της Ψυχιατρικής κλινικής του ΠΑΓΝΗ, κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης.

Στην ερώτηση αναφέρεται:

“Η Ψυχιατρική κλινική του ΠΑΓΝΗ δέχεται ένα διαρκώς αυξανόμενο όγκο νοσηλευόμενων με αποτέλεσμα να μην επαρκεί ο συνήθης αριθμός κρεβατιών και η παρουσία των ράντζων ν’ αυξάνεται διαρκώς αποτελώντας πλέον ένα σχεδόν μόνιμο φαινόμενο. Σήμερα η κλινική διαθέτει στις καλύτερες συνθήκες 35 κρεβάτια για εκούσιες και ακούσιες νοσηλείες, με 2 τμήματα, βραχείας και οξέων περιστατικών. Χαρακτηριστικά την 1/8/2017 νοσηλεύτηκαν στην κλινική 10 ασθενείς σε ράντζα, σε χώρους ακατάλληλους τόσο για τις συνθήκες νοσηλείας όσο και είδος της πάθησης τους.

Η κατάσταση αυτή δημιουργεί τεράστια προβλήματα σε ασθενείς και προσωπικό και επιβαρύνεται από το γεγονός ότι στην κλινική νοσηλεύονται άνθρωποι όπως π.χ χρόνιοι υπολειμματικοί ασθενείς που θα έπρεπε να έχουν μεταφερθεί σε ανάλογες δημόσιες δομές-ξενώνες ή άνθρωποι εξαρτημένοι από ψυχοτρόπες ουσίες και αλκοόλ που θα έπρεπε να νοσηλεύονται σε κατάλληλες δομές οι οποίες σήμερα δεν υπάρχουν. Την ίδια στιγμή η κλινική διαθέτει μόνο 1 κοινωνικό λειτουργό και 1 επισκέπτη υγείας με αποτέλεσμα σε περίπτωση απουσίας ή κατά τις καλοκαιρινές άδειες να μην υπάρχει αντικαταστάτης.

Η ασφυκτική πίεση που ασκείται σε αυτήν την κλινική οφείλεται και στο γεγονός ότι καλείται να καλύψει τις ανάγκες ολόκληρης της ανατολικής Κρήτης, ήτοι πάνω από 350.000 κατοίκους, οι οποίες κατά την καλοκαιρινή περίοδο αυξάνονται αλματωδώς εξαιτίας του τουρισμού, ενώ απαιτείται άμεσα δημιουργία ψυχιατρικής κλινικής στο Λασίθι που σήμερα δεν υπάρχει σε κανένα από τα νοσοκομεία του νομού. Η κατάσταση επιδεινώνεται από το γεγονός πως τα τελευταία 15 χρόνια εξαιτίας της πολιτικής των κυβερνήσεων διαχρονικά κλείνουν ψυχιατρικές δομές όπως το ψυχιατρείο Χανίων που δεν αντικαθίστανται από νέες που να μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες.

Επιπλέον, ενώ υπάρχουν κάποιοι χώροι προαυλισμού για τις ανάγκες των ασθενών αυτοί δεν χρησιμοποιούνται λόγω έλλειψης προσωπικού, ενώ η γενικότερη κατάσταση της κλινικής και από άποψη χώρων και από άποψη τεχνικών προδιαγραφών αντιμετωπίζει χρόνια και σοβαρά προβλήματα.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει:

  • Για άμεση αύξηση των διαθέσιμων κλινών στην Ψυχιατρική κλινική του ΠΑΓΝΗ με ταυτόχρονη πρόσληψη μόνιμου προσωπικού (ιατροί, νοσηλευτές, λοιπό προσωπικό) και τη δημιουργία ψυχιατρικών κλινικών και δομών καθώς και δικτύου ψυχικής υγείας με κατάλληλο προσωπικό πλήρους και μόνιμης απασχόλησης.
  • Για την δημιουργία κρατικών και δωρεάν κατάλληλων δομών-ξενώνων για χρόνια ψυχικά ασθενών και δομών για άτομα εξαρτημένα από ουσίες και αλκοόλ”.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ