19.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Παρέμβαση του Χανιώτη ποινικολόγου Αλέξη Αναγνωστάκη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για τον ρατσισμό και τον άκρατο εθνικισμό της Ευρώπης

Ημερομηνία:

Το θέμα των ρατσιστικών, μισαλόδοξων και εθνικιστικών τάσεων και πρακτικών ανά την Ευρώπη, που τείνουν να καταστούν πλειοψηφικές σε ορισμένες χώρες, απασχόλησε την 29/11/2018, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο σε εκδήλωση δημόσιου διαλόγου  με θέμα: “Tι σημαίνει για το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η άνοδος της μη ανεκτικότητας και του Εθνικισμού”.  “What does the rise of intolerance and nationalism mean for the European Court of Human Rights?”

Την εκδήλωση συντόνιζε ο ίδιος ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, Ιταλός Δικαστής Guido Raimondi, γεγονός που μαρτυρά τη σπουδαιότητα που προσλαμβάνουν τα γενικευμένα κρούσματα ρατσισμού και εθνικισμού.

Στο πάνελ ομιλητών ήταν ακόμα ο Δικαστής Robert Spano καθώς και άλλοι αξιωματούχοι του Δικαστηρίου.

Οι Δικαστές του Ανωτάτου Ευρωπαικού Δικαστηρίου αναφέρθηκαν με μελανά χρώματα και σκληρή γλώσσα, στο μη σεβασμό και στην επιλεκτική εφαρμογή των Αποφάσεων του Δικαστηρίου από ορισμένες Κυβερνήσεις Κρατών Μελών.

Τούτο, συνιστά υπονόμευση του έργου του Δικαστηρίου, τόνισαν εμφατικά.

Σημειώνεται ότι πρόσφατες αποφάσεις του Ευρωπαικού  Δικαστηρίου  Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων φτάνουν σε σημείο σχεδόν να διαπιστώνουν σκόπιμη την μη εφαρμογή της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε ορισμένες περιπτώσεις από πλευράς ορισμένων  Κυβερνήσεων.

Ο Χανιώτης ποινικολόγος Αλέξης Α. Αναγνωστάκης

Στην εκδήλωση αυτή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ιδιαίτερα ξεχώρισε η παρουσία του Χανιώτη Ποινικολόγου Δικηγόρου Αλέξη Α. Αναγνωστάκη, που εκπροσώπησε την European Criminal Bar Association (Ένωση Ευρωπαίων Ποινικολόγων) με έδρα το Λονδίνο. Στις παρεμβάσεις του τόνισε “πως η άνοδος του εθνικισμού και της μισαλλοδοξίας είναι η επικίνδυνη κατάληξη της πολύπλευρης κρίσης της Ευρώπης. Το δικαίωμα κριτικής προς τις Δικαστικές αποφάσεις είναι στοιχείο της ελευθερίας της έκφρασης. Εναπόκειται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, μέσω του αναγκαίου κύρους των αποφάσεων αυτών, να καταδείξει την δέσμευση και πλήρη συμμόρφωση του στην προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Ευρώπη”.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο ΕΠΙ ΓΗΣ IV, την Παρασκευή 29 Μαρτίου στην Ηλεία ο Χανιώτης ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης

Ο σπουδαίος ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής...