17.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

Παραδοσιακή Κρητική Διατροφή – ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ

Ημερομηνία:

ΚΑΝΤΑΝΟΣ Σάββατο 25 Μαΐου 11.30 -14.30

Εκδηλώσεις Ανάδειξης και Προώθησης της παραδοσιακής Κρητικής Διατροφής οργανώνονται  στις 25  Μαΐου 2013 με ώρα έναρξης 11.30 στην Κάντανο στο Αμφιθέατρο του Δήμου  σύμφωνα με το πρόγραμμα που ακολουθεί και παράλληλα θα γίνουν επιδείξεις φαγητών με ελαιόλαδο  των Βραβευθέντων του Διαγωνισμού Σελινιώτικες Γεύσεις  και των Επιχειρήσεων Εστίασης της περιοχής καθώς και Έκθεση προϊόντων ελιάς και ελαιολαδου. Μετά το πέρας της εκδήλωσης θα ακολουθήσει δεξίωση.

Η ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ των εκδηλώσεων είναι:

Δρ. Νίκος Μιχελάκης, επιστ. Σύμβουλος ΣΕΔΗΚ

Γιάννης Φιωτάκης, αντιδήμαρχος Δήμου Καντάνου – Σελίνου

Βασίλης Κουκουβιτάκης, Δ. Σύμβουλος – Πρόεδρος ΕΤΑΚΑ

Στέλλα Χριστοφοράκη, Γεωπόνος Δ. Ρεθύμνου, Υπευθ. Προγρ. ΑΠΠΕΕ

Τίνη Δαμιανάκη, Πρόεδρος Συλλόγου Γυναικών Καντάνου

Ευαγγελία Φρατζεσκάκη, Πρόεδρος Συλλόγου Γυναικών Παλαιόχωρας

Νίκος Δρακωνάκη, Δ/ντης ΕΤΑΜ αναδόχου έργου ΑΠΠΕΕ

ΣΤΟΧΟΙ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

–  Ισχυροποίηση των παραδοσιακών δεσμών των κατοίκων της Κρήτης με την Ιστορία τον Πολιτισμό και τις παραδόσεις της Ελιας και του Ελαιολάδου

–   Ανάδειξη και προώθηση της παραδοσιακής Κρητικής διατροφής ως αυθεντικού διατροφικού προτύπου που υπήρχε στο νησί από την Μινωική περίοδο, μελετήθηκε  και αποδέχτηκε ως  ευεργετικό στην υγεία και μακροζωία των Κρητικών

–  Ευαισθητοποίηση των επιχειρήσεων εστίασης του νησιού για την σκοπιμότητα και αναγκαιότητα της αποκλειστικής χρήσης του ελαιολάδου σε όλα τα φαγητά, τηγανητά και εδέσματα που προσφέρουν.

"google ad"

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ

Γ. Μαρινάκης, Πρόεδρος ΣΕΔΗΚ Δήμαρχος Ρεθυμνου

Γ. Δερμιτζάκης, Δήμαρχος Καντανου-Σελινου

 1130 -14.00: ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ –ΑΠΟΝΟΜΗ ΒΡΑΒΕΙΩΝ

Αμφιθέατρο Δήμου Καντάνου.

11.30: Χαιρετισμοί:

(Περιφερειάρχης, Πρόεδρος ΣΕΔΗΚ, Δήμαρχοι, Πρόεδροι Συλλόγων)

11.50: Κρητική και Μεσογειακή Διατροφή. Η πολιτιστική, υγιεινή και οικονομική τους διάσταση.

Δρ. Νίκος Μιχελάκης- Επιστ. Σύμβουλος ΣΕΔΗΚ.

12.10: Η Διατροφή στην Προϊστορική και Μινωική Κρήτη

Δρ. Ανάγια Σαρπάκη,  Αρχαιολόγος-Αρχαιοβοτανολόγος

12.30. Ελαιόλαδο και σπορέλαια. Ο συγκριτικός ρόλος τους στην υγεία και η καταλληλότητα τους στο τηγάνισμα

Ευτυχής Αλυγιζάκης Γενικός Γιατρός

12.50: Τα άγρια χόρτα στην παραδοσιακή Κρητική διατροφή

Δρ. Κώστας  Οικονομάκης, Πρ. Ερευνητής Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων

13.10: Απονομή Βραβείων και προσφορά Βιβλίων

Παραδοσιακής Κρητικής Διατροφής στους   διαγωνισθέντες

13.40: Παρεμβάσεις Δήμου και   τοπικών Συλλόγων –Συζήτηση

14.00: ΕΠΙΔΕΙΞΕΙΣ ΦΑΓΗΤΩΝ  ΚΑΙ  ΕΚΘΕΜΑΤΩΝ

ü      Επίδειξη   βραβευθέντων  φαγητών  διαγωνισμού

ü      Έκθεση φαγητών ελαιολάδου επιχειρήσεων εστίασης

ü      Έκθεση  τοπικών προιοντων Ελιας και Ελαιόλαδου

14.30: Δεξίωση με Κρητικά εδέσματα

 

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΡΗΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η Άϋλη Πνευματική Κληρονομιά της Κρήτης

Ο ΣΕΔΗΚ σε συνεργασία με τους Δήμους Μέλη του και αλλους Φορείς από το 2006 έχει αρχίσει μια συστηματική προσπάθεια για την ανάδειξη και προώθηση της «Παραδοσιακής Κρητικής Διατροφής».

Στα πλαίσια της προσπάθειας αυτής οργανώθηκαν ήδη οι Διαγωνισμοί: Χανιώτικες και Κισαμίτικες Γεύσεις στο Γεράνι Χανιών, Σελινιώτικες Γεύσεις στην Κάντανο, Ρεθεμνιώτικες και Αμαριώτικες Γεύσεις στο «Πάνακρον» Αμαρίου, Ψηλορείτικες και Μεσσαρίτικες Γεύσεις στην Γέργερη και Στειακές και Γεραπετρίτικες Γεύσεις στο Μόχλο Σητείας στους οποίους παρουσιάστηκαν 300 αυθεντικές  δημιουργίες  από οικοκυρές της Κρήτης.

Παράλληλα  ο ΣΕΔΗΚ οργάνωσε αρκετές ημερίδες, προώθησε άρθρα,  δημοσιεύματα και παρουσιάσεις στα ΜΜΕ, προχώρησε στην 1η έκδοση του βιβλίου «Παραδοσιακή Κρητική Διατροφή» στην Ελληνική και Αγγλική το  2007.

Παράλληλα  προώθησε την δημιουργία Φακέλου για την αναγνώριση της Παραδοσιακής Κρητικής Διατροφής απο την UNESCO ως «Αϋλης Πνευματικής Κληρονομίας» η οποία δυστυχώς για διάφορους λόγους δεν ευοδώθηκε μέχρι σήμερα.

Σήμερα, ο ΣΕΔΗΚ και οι Δήμοι που συνεργάστηκαν βρίσκονται στην ευχάριστη θέση να παρουσιάσουν  την 2η μεγάλη έκδοση «Παραδοσιακή Κρητική Διατροφή» στην οποία περιλαμβάνονται οι 300 επώνυμες συνταγές που παρουσιαστήκαν σε όλους τους Διαγωνισμούς που οργανώθηκαν μέχρι σήμερα, αλλά και τεκμηριωμένα άρθρα  ειδικών επιστημόνων  σχετικά με την  ιστορική εξελιξη και την ιδιαίτερη πολιτιστική και υγιεινή αξία της Παραδοσιακής Κρητικής Διατροφής

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ