20.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Παραιτήθηκε ο Βρετανός ΥΠΕΞ Μπόρις Τζόνσον – Ανησυχία στην Ευρώπη

Ημερομηνία:

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον υπέβαλε σήμερα το απόγευμα την παραίτησή του, λίγες ώρες αφότου παραιτήθηκε και ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις, διαφωνώντας με τα σχέδια της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για το “διαζύγιο” από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

“Σήμερα το απόγευμα η πρωθυπουργός έκανε δεκτή την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον. Ο αντικαταστάτης του θα ανακοινωθεί σύντομα. Η πρωθυπουργός ευχαριστεί τον Μπόρις για το έργο του” ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ντάουνινγκ Στριτ.

Και οι δύο υπουργοί διαφωνούσαν με την Μέι για τη μελλοντική σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ μετά το Brexit.

Ο Τζόνσον είχε ακυρώσεις διάφορες συναντήσεις που επρόκειτο να έχει στην επίσημη κατοικία του στο κεντρικό Λονδίνο και κατόπιν αποφάσισε να αποχωρήσει από την κυβέρνηση.

Οι δύο παραιτήσεις αφήνουν την Μέι εκτεθειμένη, με την κυβέρνησή της να κλυδωνίζεται. Το μεγάλο ερωτηματικό πλέον είναι αν θα προσπαθήσει να ξεπεράσει αυτήν την κρίση τηρώντας τη δέσμευσή της ότι θα επιδιώξει ένα Brexit “φιλικό προς τις επιχειρήσεις” ή αν θα βρεθεί αντιμέτωπη με περισσότερες αποχωρήσεις από την κυβέρνηση και με φωνές που θα την καλούν να παραιτηθεί και η ίδια.

Πολλοί ευρωσκεπτικιστές είναι οργισμένοι με τη στρατηγική που συμφώνησε να ακολουθήσει η Μέι απέναντι στην ΕΕ και την πρότασή της για τη δημιουργία ενός “χώρου ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών” καθώς θεωρούν ότι με αυτήν την τακτική προδίδει την υπόσχεση που είχε δώσει η ίδια περί ενός “καθαρού” διαζυγίου από τις Βρυξέλλες.

Τουσκ: Απέχουμε πολύ από τη λύση

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δεν έκρυψε την ανησυχία του για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, δηλώνοντας ότι η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα θέμα που κάθε άλλο παρά οδεύει προς επίλυση και η κατάσταση δεν άλλαξε με την παραίτηση του υπουργού αρμόδιου για το Brexit Ντέιβιντ.

«Το χάος που προκάλεσε το Brexit είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στην ιστορία των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης- Βρετανίας και απέχουμε παρά πολύ από την επίλυσή του, με ή χωρίς τον κύριο Ντέιβις» είπε ο Τουσκ κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου στις Βρυξέλλες.
«Δυστυχώς, η ιδέα του Brexit δεν “έφυγε” μαζί με τον Ντέιβιντ Ντέιβις» συμπλήρωσε ο ίδιος.
Σημαντική πτώση για τη στερλίνα

Σημαντική πτώση κατέγραψε σήμερα η στερλίνα, μετά την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον που προκαλεί τριγμούς στην κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι.

Το βρετανικό νόμισμα υποχωρούσε στο 1,3257 δολάριο σήμερα, γύρω στις 18.00. Η ισοτιμία του ευρώ έναντι της λίρας διαμορφωνόταν στις 0,8867 πένες, από 0,8843 την Παρασκευή.

Νωρίτερα η στερλίνα ενισχυόταν, αφού οι αγορές δεν φάνηκαν να ανησυχούν από την παραίτηση του υπουργού Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλ. Μαρκογιαννάκης στη Βουλή: «Να μην επικρατήσει το τοξικό κλίμα μέχρι τις εκλογές»

Την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη για τη διερεύνηση...

Πέθανε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Έφυγε από τη ζωή το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χαραλαμπίδης,...

Την Δευτέρα η «κάθοδος» Καιρίδη για τις μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη

Την Δευτέρα 1η Απριλίου και όχι αύριο (29/3) Παρασκευή...