14.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Παρασκευόπουλος: “Η Δικαιοσύνη πρέπει να είναι στο πλευρό των αδυνάτων”

Ημερομηνία:

Την πολιτική του διαφωνία για την πολιτική στη δικαιοσύνη που ακολουθήθηκε ως σήμερα και την αλλαγή πολιτικής με σεβασμό πάντως στο Σύνταγμα και το κράτος δικαίου προανήγγειλε ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος.

Συγκεκριμένα, στην τελετή παραλαβής του υπουργείου από τον κ. Χαράλαμπο Αθανασίου πρώην υπουργό Δικαιοσύνης ο Νίκος Παρασκευόπουλος εξέφρασε την πολιτική του διαφωνία για την πολιτική στη δικαιοσύνη που ακολουθήθηκε ως σήμερα και προανήγγειλε την αλλαγή πολιτικής με σεβασμό πάντως στο Σύνταγμα και το κράτος δικαίου. Ενώ πρόσθεσε ότι ότι αυτό δεν το λέει ως κριτική αλλά καταθέτει την πολιτική και επιστημονική διαφωνία του.

«Η Δικαιοσύνη», πρόσθεσε, «πρέπει να είναι στο πλευρό των αδυνάτων. Έχει ως χαρακτηριστικό την αυστηρότητα αλλά και την επιείκεια». Όπως είπε, «το υπουργείο έχει πολύ σημαντικό έργο, ούτως ή άλλως για την χώρα, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου, αλλά τώρα το έργο είναι πολύ βαρύτερο με τις συνθήκες της κρίσης. Υπάρχει ανάγκη για κοινωνική δικαιοσύνη, αφού πολύς κόσμος είναι σε δύσκολη θέση, υπάρχουν πολλοί φτωχοί άνθρωποι».

Λίγο αργότερο πρόσθεσε ότι πρέπει να αρχίσουμε παντού από τις περιοχές όπου συναντάμε ανθρώπους που είναι σε δυσχερέστερη κατάσταση, για παράδειγμα οι φυλακισμένοι και οι ανήλικοι. Υπενθύμισε ότι είχε την τιμή να είναι σύμβουλος του πρώην υπουργού Γιώργου Κουβελάκη, πριν από περίπου 20 χρόνια.

Από την πλευρά του ο κ. Αθανασίου, υποδέχθηκε τον νέο υπουργό σε θερμό κλίμα, τον χαρακτήρισε έγκριτο καθηγητή του Ποινικού Δικαίου στο ΑΠΘ και υπενθύμισε το νομοθετικό έργο που παραδίδει το Υπουργείο και τις τομές που, όπως είπε, άλλαξαν την εικόνα. Ενδεικτικά ανέφερε τον Κώδικα Δικηγόρων, τον αντιρατσιστικό νόμο, ενώ τόνισε ότι η χώρα με τα νομοθετήματα πάταξης της διαφθοράς ανέβηκε 14 θέσεις στη σχετική παγκόσμια κατάταξη. Ανέφερε όμως και τις εκκρεμότητες, τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, το σωφρονιστικό, τη διοικητική οικονομία και τον ποινικό κώδικα. Τέλος, ευχαρίστησε τους υπαλλήλους του υπουργείου.

Ποιος είναι ο Νικόλαος Παρασκευόπουλος

Ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης Νικόλαος Παρασκευόπουλος είναι καθηγητής της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης – τομέας Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών, με γνωστικό αντικείμενο το ουσιαστικό Ποινικό Δίκαιο.

Έχει διατελέσει πρόεδρος του Τμήματος Νομικής του ΑΠΘ και κοσμήτορας της Σχολής Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ.

Είναι πρόεδρος της Νομικής Επιτροπής του ΑΠΘ και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Διετέλεσε μέλος του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου.

Ακόμη, είναι αντιπρόεδρος του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ).

Κατά την περίοδο 1993-1995 υπήρξε σύμβουλος για θέματα Ποινικού και Σωφρονιστικού Δικαίου του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Κουβελάκη επί κυβερνήσεως Ανδρέα Παπανδρέου.

Συμμετείχε σε νομοπαρασκευαστικές επιτροπές, ανέπτυξε δραστηριότητα μεσολαβητή σε εξεγέρσεις κρατουμένων (1990 και 1996) και είχε την ευθύνη προγραμμάτων επανένταξης αποφυλακισμένων (1988-1997).

Έχει λάβει μέρος ως εκπρόσωπος της χώρας μας σε συνέδρια και επιτροπές διεθνών οργανισμών.

"google ad"

Έχει πλούσιο βιβλιογραφικό έργο, όπως μεγάλη είναι η αρθρογραφία του σε νομικά περιοδικά και στον ημερήσιο Τύπο.

Τον Μάιο του 2014 συνυπέγραψε μαζί με άλλους 179 διανοούμενους, καλλιτέχνες, ακαδημαϊκούς, πολιτικά στελέχη και προσωπικότητες το κείμενο στήριξης της υποψηφιότητας του Αλ.Τσίπρα για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τον τίτλο «Είναι η ώρα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς».

left.gr, in.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ