27.8 C
Chania
Tuesday, April 23, 2024

Παρατηρητήριο αντιφασιστικής δράσης – Μιχαλολιάκος: Αναλαμβάνουμε την πολιτική ευθύνη για τη δολοφονία Φύσσα

Ημερομηνία:

Επιμέλεια: Ειρηναίος Μαράκης

«Σε ό,τι αφορά την πολιτική ευθύνη για τη δολοφονία Φύσσα στο Κερατσίνι, την αναλαμβάνουμε»: με αυτή τη φράση, μιλώντας την Πέμπτη 17/9 στον Νίκο Χατζηνικολάου και τον Real FM (εδώ όλο το ηχητικό), ο υπόδικος αρχηγός της Χρυσής Αυγής παραδέχεται επί της ουσίας την ύπαρξη οργανωμένης ομάδας κρούσης των χρυσαυγιτών, σε αντίθεση με τον πρώτο καιρό μετά τη δολοφονία του Π. Φύσσα που η νεοναζιστική συμμορία προσπαθούσε να κρατήσει αποστάσεις. Η ομολογία αυτή έρχεται παραμονή της συμπλήρωσης δύο χρόνων από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι, αλλά και τρεις ημέρες πριν από τις κάλπες της 20ής Σεπτεμβρίου.

Ο αρχηγός της Χρ. Αυγής προσθέτει αμέσως μετά: «όσο για την ποινική ευθύνη, δεν υπάρχει» (!!), γιατί – σύμφωνα με το σκεπτικό του που απευθύνεται προφανώς μόνο σε χαμηλής νοημοσύνης υποστηρικτές του – «τότε γιατί δεν υπήρχε ποινική ευθύνη για τη δολοφονία Τεμπονέρα ή του Λαμπράκη» (!!).

«Είναι σωστό», καταλήγει προσπαθώντας να καμουφλάρει ό,τι προηγουμένως αποκάλυψε, «να καταδικάζεται ένα κόμμα επειδή ένα μέλος του, ένας οπαδός του προέβη σε μια καταδικαστέα πράξη;».

Ο Ν. Χατζηνικολάου αρκείται να πει ένα ευχαριστώ και να καλημερίσει τον νεοναζί συνομιλητή του, προσφέροντας έτσι απόλυτη κάλυψη στον Μιχαλολιάκο ενώ στο σχετικό ρεπορτάζ του real.gr δεν αναφέρθηκε τίποτα για τα παραπάνω – αργότερα αυτό άλλαξε…

Δηλώσεις συνηγόρων της πολιτικής αγωγής

Αντίθετα, οι συνήγοροι της πολιτικής αγωγής για την υπόθεση των Αιγύπτιων ψαράδων στη δίκη της Χρυσής Αυγής, Τάκης Ζώτος, Θανάσης Καμπαγιάννης, Κώστας Παπαδάκης, Κώστας Σκαρμέας, προέβησαν την ίδια μέρα στην ακόλουθη δήλωση:

“Στα πλαίσια της απέλπιδας προσπάθειας των νεοναζί να υποδυθούν ότι έχουν “αλλάξει” και έχουν κάνει την “αυτοκριτική” τους, ο Φύρερ της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος σε σημερινή του συνέντευξη ομολόγησε την πολιτική ευθύνη της οργάνωσης για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Με τον τρόπο αυτό, ο Μιχαλολιάκος αποδέχτηκε την κατηγορία της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης.

Αυτή είναι και εξαρχής η θέση της πολιτικής αγωγής για όλες τις δολοφονικές επιθέσεις των μελών της Χρυσής Αυγής, είτε στον Παύλο Φύσσα είτε στους Αιγύπτιους ψαράδες, είτε στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ είτε σε εκατοντάδες άλλα θύματα της φασιστικής βίας: η ευθύνη ανήκει στην οργάνωση και όχι σε κάποιους υποτιθέμενα “θερμόαιμους” οπαδούς. Μόνο που στην περίπτωση μιας οργάνωσης σαν τη Χρυσή Αυγή, με οργανωμένα παραστρατιωτικά σώματα – “τάγματα εφόδου”, η πολιτική ευθύνη της ηγεσίας ταυτίζεται απόλυτα και με την ποινική ευθύνη: αυτή είναι η καρδιά του κατηγορητηρίου με το οποίο δικάζεται ολόκληρη η ηγεσία της ναζιστικής συμμορίας για “διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης”. Και αυτή την ποινική ευθύνη ομολόγησε σήμερα ο Μιχαλολιάκος, που στο παρελθόν θυμίζουμε ότι αρνιόταν κάθε σχέση της Χρυσής Αυγής με τον Ρουπακιά.

Ως συνήγοροι πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, κάνουμε – και εν όψει των εκλογών – κάλεσμα απονομιμοποίησης της ναζιστικής σπείρας που έχει μασκαρευτεί σε δήθεν “νόμιμο πολιτικό κόμμα”. Αυτή η απονομιμοποίηση που πρέπει να επιβληθεί πρώτα και κύρια στην ίδια την κοινωνία, στις γειτονιές, στους χώρους των εργαζόμενων και της νεολαίας, παλεύουμε να επισφραγιστεί με την καταδίκη των ηγετικών στελεχών και μελών της Χρυσής Αυγής στην ίδια τη δίκη που είναι σε εξέλιξη”.

Η δίκη της Χρυσής Αυγής – ημέρα 16η

Χωρίς να ξεκινήσουν οι καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας ολοκληρώθηκε και η 16η συνεδρίαση της δίκης της Χρυσής Αυγής τη Δευτέρα 14 Σεπτέμβρη. Η δικάσιμος εξαντλήθηκε με το θέμα των ενστάσεων των κατηγορούμενων καθώς και με την ανάγνωση του κατηγορητηρίου. Αυτό σημαίνει ότι οι μάρτυρες κατηγορίας, με πρώτο τον πατέρα του Παύλου Φύσσα, δε θα καταθέσουν πριν από τις εκλογές, όπως ακριβώς μεθόδευαν οι χρυσαυγίτες. “Καταφέρανε και πάλι σήμερα να μην έχουμε τον λόγο”, δήλωσε στο τέλος η μητέρα του Παύλου Φύσσα, Μάγδα. “Καταφέρανε να μη μιλήσει κανείς μας μέχρι τις εκλογές, για ευνόητους λόγους, για τον προεκλογικό τους αγώνα”.

Η προσπάθεια των χρυσαυγιτών να μην αρχίσουν οι καταθέσεις εναντίον τους πριν από τις εκλογές είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη συνεδρίαση στις 8 Σεπτέμβρη, όταν οι συνήγοροί τους ζήτησαν διακοπή της δίκης για μετά τις 20 Σεπτέμβρη. Το αίτημά τους δεν έγινε δεκτό, ωστόσο μία δικάσιμος, αυτή της 11ης Σεπτέμβρη, όπως αρχικά ήταν το πρόγραμμα, αναβλήθηκε λόγω ανοίγματος των σχολείων. Έτσι μέχρι τις εκλογές έμενε μόλις μία συνεδρίαση, στις 14 Σεπτέμβρη. Και σε αυτή όμως δόθηκε στους κατηγορούμενους και τους συνηγόρους τους η δυνατότητα νέας κωλυσιεργίας.

Η διαδικασία ξεκίνησε με την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου σχετικά με τις ενστάσεις των κατηγορούμενων κατά της ποινικής τους δίωξης. Με τις ενστάσεις αυτές οι χρυσαυγίτες είχαν προσπαθήσει στις προηγούμενες συνεδριάσεις να παρουσιαστούν ως θύματα πολιτικής σκευωρίας, καθυστερώντας ταυτόχρονα την εξέλιξη της δίκης. Η έδρα του δικαστηρίου απέρριψε την πλειοψηφία των ενστάσεων και των άλλων αιτημάτων των κατηγορούμενων. Αντί όμως η ανακοίνωση της απόφασης να σημάνει και το τέλος της διαδικασίας των ενστάσεων, ακολούθησε νέος γύρος ενστάσεων και αιτημάτων εκ μέρους ορισμένων συνηγόρων των χρυσαυγιτών! Μέχρι να ξεκινήσει η απαγγελία των κατηγοριών, είχε περάσει η μισή σχεδόν δικάσιμος.

"google ad"

Όλα όσα είχε επισημάνει ο πατέρας του Παύλου Φύσσα στην έκκλησή του τις προηγούμενες μέρες να μην καθυστερήσει άλλο η έναρξη των καταθέσεων, αποδείχτηκαν σωστά. Όπως είχε δηλώσει ο Παναγιώτης Φύσσας: “Η συμπλήρωση 4 μηνών από την έναρξη της δίκης κατά της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, η οποία μεταξύ άλλων ευθύνεται και για τη στυγερή δολοφονία του γιου μου Παύλου, συνέπεσε με την προκήρυξη των εθνικών εκλογών. Μετά από πολλές συνεδριάσεις του δικαστηρίου, μεθοδευμένες καθυστερήσεις από την πλευρά των κατηγορουμένων και προσχηματικά αιτήματα, έφτασε η στιγμή που ως πρώτος μάρτυρας θα καταθέσω όσα γνωρίζω για την τελευταία νύχτα του παιδιού μου αλλά και ό,τι άλλο αφορά την υπόθεση αυτή”. […] Και τη στιγμή μάλιστα που αναμένεται η κατάθεσή μου, παλεύουν με κάθε τρόπο να μην ακουστώ μέχρι τις εκλογές, την ίδια στιγμή που οι δολοφόνοι του παιδιού μου κυκλοφορούν ελεύθεροι, βεβηλώνοντας το μνημείο του στο Κερατσίνι, κάνοντας μοτοπορείες στον Πειραιά, τη Νίκαια και τον Κορυδαλλό, πορείες μπροστά από το σπίτι μας, σκορπίζοντας τα μηνύματα μίσους ακόμα και στον δρόμο που χύθηκε το αίμα του παιδιού μου. Ο μοναδικός τρόπος για την απόδοση ουσιαστικής δικαιοσύνης είναι η συνέχιση της δίκης αυτής, ανεξάρτητα από τις σκοπιμότητες των δολοφόνων του γιου μου. Αυτή πρέπει να είναι η δικαιοσύνη, αποκομμένη από πολιτικές σκοπιμότητες, και συνεπώς περιμένω τόσο εγώ όσο και η ελληνική κοινωνία ότι θα επιτραπεί, επί τέλους, να πω αυτά που δύο χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου, πρέπει να ακουστούν”.

Όπως σε κάθε συνεδρίαση του δικαστηρίου, έτσι και στις 14 Σεπτέμβρη δεκάδες διαδηλωτές με τα πανό της ΚΕΕΡΦΑ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΕΕΚ, του δήμου Κορυδαλλού και άλλων αντιφασιστικών-αντιρατσιστικών οργανώσεων βρέθηκαν έξω από τις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού. Η δίκη θα συνεχιστεί στις 29 Σεπτέμβρη, ενώ οι ημερομηνίες που ανακοινώθηκαν για τον Οκτώβρη είναι οι εξής: 2/10, 6/10, 8/10, 13/10, 15/10, 21/10, 22/10.

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=tVm7FLGIHL4″]

Στοιχεία από: in.gr, real.gr, jailgoldendawn.com, left.gr, ergatiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ειρηναίος Μαράκηςhttp://www.agonaskritis.gr/author/eirinaios_marakis/
Ο Ειρηναίος Μαράκης γεννήθηκε στα Χανιά το 1986. Απόφοιτος λυκείου. Δραστηριοποιείται στα κοινά μέσα από τον χώρο της αντικαπιταλιστικής αριστεράς. Μικρά πεζά, διηγήματα και ποιήματα του έχουν δημοσιευθεί σε διάφορα λογοτεχνικά ιστολόγια . Διατηρεί τα ιστολόγια Λογοτεχνία και Σκέψη και Αριστερός Σχολιασμός. Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί στην εφημερίδα Αγώνας της Κρήτης και στο εβδομαδιαίο διαδικτυακό περιοδικό Babushka

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Φόροι, φόροι, φόροι παντού! Και κουράγιο παλληκάρια… Σύνταξη στα 72

Μας τους ανακοινώνουν τόσο απλά στα δελτία ειδήσεων. Τόσο...

ΔΕΥΑΧ: Διακοπή νερού στο κέντρο της πόλης των Χανίων

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων ενημερώνει ότι την...

Κρήτη: Μοναξιά, άγχος και θλίψη βιώνουν οι Κρητικοί – Μεγαλύτερο πρόβλημα στην ενδοχώρα

Οι αγχώδεις διαταραχές έχουν γίνει κομμάτι της καθημερινότητας πάρα...