13.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Παρουσίαση βιβλίου «Αουρέλια. Η πρώτη μνήμη» την Τετάρτη 18 Απρίλη στο Θέατρο Κυδωνία

Ημερομηνία:

Την Τετάρτη 18 Απριλίου και ώρα 8 μ.μ., στο Θέατρο Κυδωνία, επί της οδού Υψηλαντών 12 στα Χανιά, θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου της Λίλας Τρουλινού, «Αουρέλια. Η πρώτη μνήμη», που κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 2017 από τις εκδόσεις Περισπωμένη. Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Έλια Βαρδάκη, κοινωνική ανθρωπολόγος, διδάσκουσα στο Πολυτεχνείο Κρήτης, ο Γιάννης Δημητρακάκης, επίκουρος καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και η Αγγελική Καραθανάση, φιλόλογος, συγγραφέας. Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει ο ηθοποιός Μιχάλης Βιρβιδάκης. Η Ξανθούλα Ντακοβάνου (τραγούδι) και ο Ταξιάρχης Βασιλάκος (ακορντεόν) θα επενδύσουν μουσικά τη βραδιά με μελωδίες από τη Ρουμανία και τα βόρεια Βαλκάνια. Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν το Θέατρο Κυδωνία και οι Εκδόσεις Περισπωμένη.

*

Αουρέλια. Η πρώτη μνήμη. Ένα οδοιπορικό στον χώρο και στον χρόνο που ξεκινά από τη Μεγάλη Ρουμανία της εποχής του Μεσοπολέμου για να καταλήξει στη Θεσσαλονίκη του σήμερα, με ήρωες δύο αδέρφια, την Αουρέλια και τον Κορνέλιου, που στροβιλίζονται μέσα στη δίνη του ανερχόμενου φασισμού και των μεγαλοϊδεατισμών της εποχής τους. Από τις γλιστερές πέτρες του Τρεστιάνα και τα βαλτοτόπια στο Δέλτα του Δούναβη ως τα λαγούμια του μετροπόντικα στα υπόγεια εργοτάξια της Θεσσαλονίκης και από τη ρουμάνικη αβάν γκαρντ κουλτούρα της δεκαετίας του ’30 ως τα θρυμματισμένα κεραμικά στο Ανάκτορο του Γαλέριου στην πλατεία Ναβαρίνου…

*

Η Αουρέλια έστρωσε τη χιονάτη πλισαριστή της φούστα και φόρεσε τα μοκασίνια. «Κορνέλιου!» φώναξε στον αδελφό της που κατηφόριζε το λόφο. Κρατούσε μια βαλίτσα και φορούσε το μαύρο τσόχινο καπέλο του με τον χαμηλό τεπέ. Διέσχισε τον Τρεστιάνα πηδώντας πάνω στις γλιστερές πέτρες. Η λάμψη του νερού την τύφλωνε. «Κορνέλιου, περίμενε!» Έδεσε τη ζωηρόχρωμη μαντήλα της και πήρε το μονοπάτι πλάι στην όχθη. Το ποτάμι κυλούσε γύρω από καρφωμένες λεπίδες που γυάλιζαν. Η λάμψη των φύλλων την τύφλωνε. Το μονοπάτι οδηγούσε σε μια κοιλάδα όπου το νερό σχημάτιζε έναν αστερισμό από λιμνούλες. Ασπρόμαυρες αγελάδες έβοσκαν ήσυχα. Έζεψε γρήγορα τον Ντράκου. Πρόφτασε τον αδελφό της στη Γκάρα Ταλασμάν. «Θα έρθω μαζί σου», του είπε και μπήκε στην άμαξα. Εκείνος ούτε που απάντησε. Η ιδέα ενός τόσο αναπάντεχα μακρινού ταξιδιού τον γέμιζε ταραχή και γλυκιά προσδοκία. Το βράδυ έφτασαν στο Γαλάτσι. Ένας όγκος υδάτινος ανάσαινε μες στο σκοτάδι.

Απόσπασμα από το βιβλίο

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...