27.8 C
Chania
Tuesday, April 23, 2024

Παρουσίαση βιβλίου – ΧΡΟΝΟ-ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΟΙΚΗΣΕΩΝ ΣΤΟΝ Ν. ΧΑΝΙΩΝ (1030-1905), Θεοχάρης Ι. Φραγκιουδάκης

Ημερομηνία:

Το βιβλίο του Θεοχάρη Ι. Φραγκιουδάκη, με τίτλο «ΧΡΟΝΟ-ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΟΙΚΗΣΕΩΝ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΧΑΝΙΩΝ (1030-1905)», παρουσιάζουν οι Εκδόσεις Ραδάμανθυς. Η εκδήλωση θα γίνει τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2020, στις 7.30 το απόγευμα, στον πολυχώρο των Εκδόσεων Ραδάμανθυς, που βρίσκεται στην οδό Γεωργίου Ξέπαπα 7.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:

Ο Κωνσταντίνος Φουρναράκης, φιλόλογος, αρχειονόμος Ιστορικού Αρχείου Κρήτης ο Χρήστος Τσαντής, υπεύθυνος των Εκδόσεων Ραδάμανθυς και ο συγγραφέας του βιβλίου.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Η παρούσα μελέτη αποτελεί παραπλήρωμα του βιβλίου «ΑΝΘΡΩΠΟ-ΤΟΠΩΝΥΜΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ», καθώς δεν συμπληρώνει απλώς κενά και δεν διορθώνει μόνο κάποιες αβλεψίες, αλλά, κυρίως, έρχεται να φωτίσει τη χρονολογική (όχι πια την ετυμολογική) όψη του ζητήματος των οικήσεων στο δυτικότερο γεωγραφικό διαμέρισμα της Κρήτης.

Έτσι, ο ενδιαφερόμενος αποκτά μια αρκετά σαφή εικόνα της ιστορικής πορείας των οικισμών ή άλλων τύπων ανθρώπινης εγκατάστασης (κάστρα, μετόχια, μοναστήρια, συνοικίες κ.λπ.) μέσα στον χρόνο, πάνω σε μια διαδρομή εννέα περίπου αιώνων. Ο παρών κατάλογος στηρίζεται μόνο σε γραπτές πηγές και συνοδεύεται από σχετική βιβλιογραφία. Το βάρος πέφτει στα έγγραφα, ενώ οι επιγραφές παρατίθενται με επιφύλαξη˙ μία χρονολογία σε έναν ναό π.χ. δεν δηλώνει κατ’ ανάγκην και ύπαρξη οίκησης.

Γίνεται προσπάθεια να φανεί, στις υποσημειώσεις, η ιστορική πορεία και των γραπτών αναφορών (όχι μόνο των οικήσεων), αφού, συχνά, από το σήμερα και μέχρι την πρωτογενή εγγραφή μεσολαβούν πολλοί μελετητές, των οποίων η μνεία αποτελεί υποχρέωση για κάθε νεότερο… (Από την Εισαγωγή του βιβλίου).

Άνοιξε την πύλη του χρόνου, κατέβα τα σκαλοπάτια του κι ύστερα ξανανέβα τα. Χίλια χρόνια, χίλιες φορές, χίλια ονόματα. Ο τόπος γίνεται χρόνος. Ο χρόνος γίνεται τόπος. Αν αγαπάς τον τόπο αυτόν, θα καταφέρεις εύκολα να τον περιδιαβείς. Αν καταφέρεις – δύσκολα – να τον περιδιαβείς, χωρίς να τον αγαπάς, τότε ίσως και να τον αγαπήσεις.

Λίγα λόγια από τον συγγραφέα

Γεννήθηκα το 1970 στα Χανιά. Έμαθα τα πρώτα μου γράμματα από τον παππού μου και, κατόπιν, σε μονοθέσιο δημοτικό σχολείο. Σπούδασα φιλολογία στην Αθήνα την περίοδο 1988-1992 με ειδικότητα στη Μεσαιωνική-Νεοελληνική Φιλολογία. Εργάστηκα 12 χρόνια στη φροντιστηριακή εκπαίδευση. Τα τελευταία 14 χρόνια εργάζομαι ως καθηγητής σε δημόσια σχολεία. Το 2014 εξέδωσα το πρώτο βιβλίο μου, με τίτλο: «ΑΝΘΡΩΠΟ-ΤΟΠΩΝΥΜΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ», ενώ ασχολούμαι και με τη φιλολογική επιμέλεια τοπικών εκδόσεων.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ανατροπές στο Airbnb φέρνει το τέλος επιτηδεύματος

Σε αλλαγή του μοντέλου λειτουργίας των εταιρειών διαχείρισης ακινήτων βραχυχρόνιας...

INKA: Το Πάσχα του 2024 θα είναι ακριβότερο κατά 6% σε σχέση με πέρυσι

Το Πάσχα του 2024 θα κοστίσει 355,88. Δηλαδή το Πάσχα του...

Παραίτηση βόμβα Αϊνδιλή από την επιτροπή λαμπαδηδρομίας μετά το «σόου» με Σχοινά, Μιχαηλίδου, Μονογυιού και την οργή των αθλητών

Η είδηση του αποκλεισμού ολυμπιονικών και παγκόσμιων πρωταθλητών από την λαμπαδηδρομία,...