16.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Παρουσία βετεράνων η έπαρση σημαιών στο Φρούριο Φιρκά για την 74η επέτειο της Μάχης της Κρήτης | Φωτός

Ημερομηνία:

Οι εκδηλώσεις για τη Μάχη της Κρήτης κορυφώνονται. Σήμερα, στις 11 το πρωί πραγματοποιήθηκε στον Ιερο Μητροπολιτικό Ναό Χανίων επίσημη δοξολογία χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ.κ. Δαμασκηνού με τις αρχές του τόπου, εκπροσώπους φορέων και κομμάτων να δηλώνουν το παρών αλλά και πλήθος απλών πολιτών και επισκεπτών από άλλες χώρες, που εισήλθαν στην Μητρόπολη κι άναψαν ένα κερί για να τιμήσουν τους ήρωες.

Οι επίσημοι, αμέσως μετά το τέλος της δοξολογίας, περπατώντας, κατευθύνθηκαν προς το Φρούριο Φιρκά όπου έγινε έπαρση σημαιών και ακούστηκαν οι εθνικοί ύμνοι της Ελλάδος και των συμμάχων χωρών που πολέμησαν στη Μάχη της Κρήτης. Εκεί και βετεράνοι, οι οποίοι τραγούδησαν τους εθνικούς ύμνους ενώ συνομίλησαν με απλούς πολίτες που έσπευσαν να τους σφίξουν το χέρι και να τους εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους.

Μέρος των επισήμων επισκέφθηκε και το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης όπου έγινε παρουσίαση νέων εκθεμάτων ενώ εκφράστηκε η πρόθεση για περαιτέρω εμπλουτισμό του αρχείου.

Δηλώσεις αρχών

LO227646

Στις δηλώσεις τους οι επίσημοι προσπάθησαν να μεταφέρουν το μήνυμα της Μάχης της Κρήτης στις σημερινές συνθήκες που επικρατούν στον τόπο.

Έτσι, η Βάλια Βαγιωνάκη, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ν. Χανίων δήλωσε:

“Η Μάχη της Κρήτης είναι η πρώτη ουσιαστικά αντίδραση λαού στη φασιστική φρίκη, κι αυτό ήταν το καινούργιο στοιχείο. Γιατί εκτός από τα στρατεύματα που υπήρχαν στην Κρήτη και πολέμησαν, και οι πολίτες συμμετείχαν ενεργά, με τα όπλα, στον αγώνα ενάντια στον κατακτητή. Αυτό κάνει μοναδική τη Μάχη της Κρήτης γιατί αυτό δεν υπήρχε στις έως τότε μάχες, έδωσε μία άλλη δυναμική, μία πρωτόγνωρη διάσταση. Τα αντίποινα που ακολούθησαν, οι σφαγές, το κάψιμο των χωριών σχετίζονται και με αυτή την λαϊκή αντίσταση. Το αναντίρρητο γεγονός είναι ότι αυτό που ξεκίνησε στην Κρήτη, η λαϊκή αντίσταση, είχε συνέχεια, σε όλη την Ελλάδα, και σε άλλες χώρες. Οι λαοί αντιστάθηκαν. Θεωρώ ότι και σήμερα αυτά τα γεγονότα μας εμπνέουν. Γιατί και στη μάχη που δίνουμε σήμερα, χωρίς τη δύναμη και δίχως τη συμπαράσταση του λαού δε μπορεί να γίνει τίποτα”.

LO227702

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης δήλωσε:

«Το μήνυμα της Μάχης της Κρήτης είναι διαχρονικό. Ένας λαός, μαζί με τους συμμάχους, πάλεψε ένα ανίκητο εχθρό, πάλεψε τις δυνάμεις του μίσους, με χιλιάδες νεκρούς και από τις δύο πλευρές. Πρέπει ο λαός μας να διδάσκεται, η Μάχη της Κρήτης δεν είναι μόνο μία τελετή. Γιατί όταν είμαστε ενωμένοι, με συμμάχους πάντα, η χώρα μας μπορεί να πετυχαίνει πάρα πολλά πράγματα. Δε χάσαμε στη Μάχη της Κρήτης, κερδίσαμε συμμάχους, κερδίσαμε την αξιοπρέπεια μας».

LO227639

Ενώ ο Δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας είπε:

«Και με τις σημερινές εκδηλώσεις τιμούμε τη μνήμη των προγόνων ηρώων μας, των παππούδων και των πατεράδων μας που σε αυτά τα ιερά χώματα αντιστάθηκαν, έδωσαν την ίδια τη ζωή τους και ανέδειξαν την ιδέα της ελευθερίας. Δεν ξεχνάμε και είναι πάντα στις προθέσεις μας να αναβαθμίζουμε τις εκδηλώσεις και να θυμίζουμε στην ανθρωπότητα ότι σε αυτή την πρωτοφανή μάχη κάποιοι άνθρωποι έδειξαν μία ιδιαίτερη ανδρεία και συνέβαλλαν ακριβώς στο να είμαστε σήμερα ελεύθεροι και να έχουμε απαλλαγεί από επικίνδυνες ιδέες όπως ο φασισμός».

"google ad"

LO227759

Ο Κώστας Ήσυχος εκπρόσωπος της κυβέρνησης

Να σημειώσουμε ότι όπως πληροφορηθήκαμε, εκπρόσωπος της κυβέρνησης στις εκδηλώσεις της Κυριακής, θα είναι ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Κώστας Ήσυχος.

Υπενθυμίζουμε ότι με δηλώσεις του στις 13 Μαρτίου είχε προαναγγείλει την παρουσίαση μέρους του πολύτιμου αρχείου της Βέρμαχτ που αφορά την Μάχη της Κρήτης στις φετινές εκδηλώσεις.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γιάννης Αγγελάκης
Ο Γιάννης Αγγελάκης σπούδασε Μέσα Ενημέρωσης και Πολιτισμικές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Wolverhampton και ακολούθως συνέχισε τις σπουδές του σε επίπεδο MPhil στο Κέντρο για τις Σύγχρονες Πολιτισμικές Σπουδές (CCCS) του Πανεπιστήμιου του Birmingham. Περισσότερα άρθρα και δημoσιεύσεις μου εδώ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ