14.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Παρουσία και της προέδρου του Εργατικού Κέντρου, μαζικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στα Χανιά | Φωτός

Ημερομηνία:

Μαζικό ήταν το συλλαλητήριο που διοργάνωσε το ΠΑΜΕ στα Χανιά. Στις 7 το απόγευμα εργαζόμενοι, άνεργοι, αγρότες και φοιτητές συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Νέων Καταστημάτων για να  διαδηλώσουν για νέα βάρβαρα μέτρα που φέρνει η Συγκυβερνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, των φορέων και των σωματείων που είχαν πάρει απόφαση συμμετοχής.

Στη συγκέντρωση χαιρετισμό απηύθυναν η Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χανίων, εκπρόσωποι από την ΠΑΣΥ, τον Εμπορικό Σύλλογο Χανίων, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών.

Κεντρικό ομιλητής στην συγκέντρωση ήταν ο Ρηγανάκος Φώτης, μέλος της Γραμματείας Χανίων του ΠΑΜΕ και πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Χανίων, ο οποίος στην ομιλία του τόνισε μεταξύ άλλων:

« (…)Χαιρετίζουμε τις αποφάσεις των σωματείων, των ομοσπονδιών και εργατικών κέντρων, των συλλόγων αυτοαπασχολούμενων, των μαζικών φορέων της νεολαίας που πυκνώνουν τον κατάλογο συμμετοχής στα συλλαλητήρια στις 22 Οκτώβρη και καλούν σε απεργιακό συναγερμό για τις 12 Νοέμβρη. Χαιρετίζουμε τους αγρότες που οργανώνουν αυτές τις μέρες τον αγώνα τους και ζεσταίνουν τις μηχανές των αγωνιστικών μπλόκων. (…)

Αυτό που ετοιμάζει η κυβέρνηση για το ασφαλιστικό είναι αιτία πολέμου για την εργατική τάξη το πόρισμα των «σοφών» είναι προκλητικό αφού δείχνει ως υπεύθυνους για την κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων και του ασφαλιστικού συστήματος τους ίδιους τους εργαζόμενους. Αλήθεια αυτοί οι σοφοί δεν ξέρουν τίποτα για τα χρήματα που χάθηκαν απο τα περιβόητα κουρέματα; δεν ξέρουν τίποτα για το τζογάρισμα των αποθεματικών των ταμείων στο χρηματιστήριο; δεν ξέρουν τίποτα για τα άτοκα δάνεια με τα λεφτά των ασφαλισμένων; δεν ξέρουν τίποτα για τα 20 δις χρεός τραπεζών εφοπλιστων μεγαλοβιομηχάνων στα ασφαλιστικά ταμεία; Που πήγαν τα λεφτά 40 χρόνων δουλειάς των προηγούμενων γενιών;

DSCN0660

Είναι προκλητικό γιατί την ίδια στιγμή απαλλάσουν μονοπωλιακούς ομίλους απο ανταποδοτικά τέλη απο χρέη απο πρόστιμα και αναδρομικά. Χαρίζουν εκατομμύρια σε μονοπωλιακά μεγαθήρια και κυνηγούν τις ψευτοσυντάξεις των υπερηλίκων. Καταδικάζουν σε δουλειά μέχρι το τάφο τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα αυξάνοντας τα όρια ηλικίας στα 67 και τα χρόνια σφάλισης σε 40. Στους εργαζόμενους στα σκουπίδια προσθέτουν 9 τουλάχιστον χρόνια και δρομολογούν την κατάργηση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας. Τους το επιστρέφουμε ώς απαράδεκτο. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ έρχεται να αποτελειώσει την βρώμικη δουλειά που ξεκίνησαν οι προηγούμενοι.Μέσα σε τέσσερις μήνες – από τον περασμένο Ιούλη μέχρι τον Οκτώβρη – είναι η πέμπτη φορά που η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ φέρνει στη Βουλή ένα μακρύ κατάλογο αντιλαϊκών μέτρων. (…)

Οι κυβερνητικοί ισχυρισμοί περί διορθωτικών κινήσεων είναι στάχτη στα μάτια του κόσμου, «παρηγοριά στον άρρωστο μέχρι να βγει η ψυχή του». Αν πιάσουν τόπο στις λαϊκές συνειδήσεις θα έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος για την αναγκαία οργάνωση και ανάπτυξη της πάλης ενάντια στα νέα μέτρα, για τη διεκδίκηση μέτρων ανακούφισής του, ανάκτησης απωλειών. Καμία «διορθωτική κίνηση» δε θα επαναφέρει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, δεν θα αποκαταστήσει τις συντάξεις που υφίστανται για πολλοστή φορά σφαγιασμό, δεν θα αναιρέσει τις συνέπειες της φορολεηλασίας για τους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους κ.λπ. Εξάλλου, μέτρα όπως αυτά δεν εισάγονται κατά παρέκκλιση κάποιου κανόνα, δεν συνιστούν «λάθος» για να υπάρξει διορθωτική παρέμβαση. Αυτή είναι η γενική πορεία των πραγμάτων σε όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ. Είναι συνειδητά και προμελετημένα τα αντιλαϊκά μέτρα και οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που προωθούνται παντού, για να διασφαλίσουν καλύτερους όρους κερδοφορίας για τα μονοπώλια της λυκοσυμμαχίας και να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους στη διεθνή αρένα όπου αναμετρούνται με άλλα άλλων καπιταλιστικών κρατών.

Τα νέα κυβερνητικά μέτρα έχουν ως στόχο τη διασφάλιση κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση των ομίλων, τη φτηνή εργατική δύναμη, τη δημιουργία επενδυτικών ευκαιριών για το μεγάλο κεφάλαιο, μέσα απ’ τις ιδιωτικοποιήσεις και την επιτάχυνση της συγκέντρωσης. Απόδειξη αποτελεί και το γεγονός ότι την ίδια ώρα που η κυβέρνηση βάζει ξανά «χέρι» στο πενιχρό εισόδημα των συνταξιούχων, των εργαζομένων, των αγροτών και αυτοαπασχολουμένων, συνεχίζει την προκλητική στήριξη στο μεγάλο κεφάλαιο με σειρά νέων προκλητικών προνομίων. (…)

DSCN0647

Το ΠΑΜΕ απευθύνει κάλεσμα αγωνιστικού ξεσηκωμού σε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις. Να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε την εργατική λαϊκή απάντηση με στόχο την παρεμπόδιση της νέας επίθεσης σφαγιασμού των δικαιωμάτων μας. Με στόχο την κατάργηση των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών νόμων, την κάλυψη των απωλειών που είχαμε την περίοδο της κρίσης για τα κέρδη της καπιταλιστικής μεγαλοεργοδοσίας. Με στόχο την διεκδίκηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, της ζωής που μας αξίζει. Απευθύνουμε πρόταση αγωνιστικής απάντησης, κάλεσμα προς όλα τα σωματεία να πάρουν άμεσα να προετοιμαστούμε για απεργία στις 12 Νοέμβρη! (…) Η απεργία στις 12 Νοέμβρη να είναι το πρώτο βήμα σε μια προοπτική κλιμάκωσης και απόδειξης ότι εμείς έχουμε τη δύναμη! Αν συνειδητοποιηθεί το μέγεθος της δύναμης μας και η κατεύθυνση που πρέπει να τη στρέψουμε, μπορούν να ανοίξουν ελπιδοφόρες προοπτικές για τα συμφέροντά μας. Τα μέτρα δεν έχουν την έγκρισή μας! Δεν υπάρχει λαϊκή συναίνεση στον σφαγιασμό! (…)
Στην οργάνωση και στη συνολική απάντηση που πρέπει να δοθεί, μην απέχεις. Η αποχή είναι η σιωπηλή αποδοχή των

μέτρων, βούτυρο στο ψωμί των εκμεταλλευτών μας. Μας θέλουν αμέτοχους, στον καναπέ, να σιχτιρίζουμε από μακριά.

Μπορούμε να ζήσουμε χωρίς μνημόνια, φτώχεια και ανεργία. (…)

Οργάνωση της εργατικής τάξη, του λαού και της πάλης του (…).»

"google ad"

Μετά την κεντρική ομιλία ακολούθησε πορεία στο κέντρο της πόλης.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ