20.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Παρουσία Κ. Ήσυχου και Στ. Θεοδωράκη οι εκδηλώσεις στο Μάλεμε για τη Μάχη της Κρήτης – Συγκίνηση με τους βετεράνους | Φωτορεπορτάζ

Ημερομηνία:

Φωτορεπορτάζ: Γιάννης Αγγελάκης | Οι πολίτες ήταν εκεί, γέμισαν τον χώρο στο στρατιωτικό αεροδρόμιο στο Μάλεμε για να τιμήσουν μαζί με τους εκπρόσωπους αρχών του τόπου, αλλά και επισκέπτες από άλλους τόπους, την 74η επέτειο της Μάχης της Κρήτης. Εκεί και τρεις βετεράνοι από τη Μεγάλη Βρετανία, άνθρωποι οι οποίοι αν και πλησιάζουν τα 100 χρόνια ζωής, ήρθαν στην Κρήτη και συμμετείχαν στις εκδηλώσεις.

Όμως, η φετινή εκδήλωση στο Μάλεμε είχε και ειδήσεις, αφού ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας με δηλώσεις του μετά το πέρας της εκδήλωσης προανήγγειλε την αξιοποίηση του αεροδρομίου Μάλεμε, όχι όμως για το πρόσκαιρο οικονομικό όφελος μίας ιδιωτικοποίηση αλλά για την ανάδειξης της ιστορικής του σημασίας και της δημιουργίας δομών που θα αναδεικνύουν την ιστορική μνήμη.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης αν και δεν τάχθηκε ενάντια στην ανάδειξη της ιστορικής σημασίας του αεροδρομίου Μάλεμε, άφησε να εννοηθεί ότι αυτό είναι ένα μόνο τμήμα του αφού ο χώρος, όπως τόνισε, είναι τεράστιος.

Τι ειπώθηκε στις ομιλίες

LO247827 LO247830 LO247832 LO247842

Νωρίτερα, και μετά την επιμνημόσυνη δέηση, ομιλίες έδωσαν μία σειρά επισήμων για τη σημασία της ιστορικής μνήμης σχετικά με τα γεγονότα της Μάχης της Κρήτης.

Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Κώστας Ήσυχος

LO247945 LO247854

Για τα λαμπρά παραδείγματα ηρωισμού που κρατούν νωπή την ιστορική μας μνήμη, όχι μόνο για να μας θυμίσουν την σπουδαιότητα του ύψιστου αγαθού της λευτεριάς, αλλά και το χρέος μας απέναντι στους συγγενείς των θυμάτων, μίλησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας υπενθυμίζοντας ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει σε υψηλή προτεραιότητα τη διεκδίκηση του κατοχικού δανείου:

«Με την παρουσία μας σήμερα εδώ ως γνήσιοι συνεχιστές του ένδοξου παρελθόντος μας δίνουμε την δική μας υπόσχεση ότι θα σας θυμόμαστε και μετατρέπουμε τη δέσμευσή σε ηθική υποχρέωση για την διεκδίκηση του κατοχικού δάνειου που αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησής μας».

Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Απόστολος Βουλγαράκης

LO247873 LO247913

Ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων από την πλευρά μίλησε για την αλαζονεία της ισχύος που πάντα, ανεξαρτήτως εποχής εκτρέφει επικίνδυνα φαινόμενα:

«Δεν ξεχνούμε, αλλά θέλουμε επίσης να τονίσουμε την σημασία της συνεννόησης καθώς και της ειρηνικής επίλυσης των προβλημάτων που αναφύονται στη διεθνή πολιτική σκηνή. Όταν τη θέση της αλληλεγγύης, της συνεργασίας και του διαλόγου μεταξύ των λαών, παίρνει η αλαζονεία της ισχύος και της υπεροχής τότε εκτρέφονται επικίνδυνα φαινόμενα που έχουν ολέθριες συνέπειες στις κοινωνίες και στα άτομα.

"google ad"

Οι τιμημένοι πρόγονοί μας έκαναν απλά το καθήκον τους απέναντι στην ιστορία όπως το κάνουν πάντα. Και αυτό είναι καλό να το θυμόμαστε και να το θυμίζουμε. Ότι το φρόνημα της ελευθερίας είναι γραμμένο στο γονίδιο του λαού μας και θα το βρίσκουν πάντα μπροστά τους όλοι οι επίδοξοι τύραννοι».

Δήμαρχος Πλατανιά, Ιωάννης Μαλανδράκης

LO247905 LO247859

Ο Δήμαρχος Πλατανιά Ιωάννης Μαλανδράκης ως οικοδεσπότης, έδωσε ένα ιστορικό της Μάχης της Κρήτης και στάθηκε στη συμμασία της παρουσίας των συμμάχων στη Μάχη που δόθηκε στην Κρήτη: «Είναι ένα ιδιαίτερο κεφάλαιο οι σύμμαχοι στη Μάχη της Κρήτης. Πρόκειται για πολεμιστές, οι οποίοι βρέθηκαν δίπλα στον κρητικό λαό και τον στήριξαν με αυταπάρνηση στον Αγώνα τους. Πάρα πολλοί από τους αγωνιστές αυτούς έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι, δίπλα στους Κρήτες αγωνιστές».

Αναφορά έκανε και στους βετεράνους, που βρέθηκαν στον χώρο του Μάλεμε: «Αυτοί που επέζησαν δεν ξεχνούν τον τόπο αυτό…. Αγαπούν αληθινά την Κρήτη και τους κρητικούς και έχουν μεταδώσει αυτή την αγάπη, στους απογόνους τους δημιουργώντας αιώνιους δεσμούς φιλίας ανάμεσα στον κρητικό λαό και τους λαούς της Μεγάλης Βρετανίας, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας.»

Ο Δήμαρχος Πλατανιά έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στο πάγιο αίτημα του δήμου για παράδοση του χώρου του αεροδρομίου Μάλεμε στην αυτοδιοίκηση ώστε να διαφυλαχθεί η ιστορικότητα του χώρου:

LO247893

«Είναι αδιαμφισβήτηση η ιστορικότητα του χώρου που βρισκόμαστε. Είναι ένας χώρος που πρέπει η πολιτεία και η τοπική αυτοδιοίκηση να τον αντιμετωπίσει με τη δέουσα προσοχή και αναγνώριση, να διαφυλάξει την ιστορικότητα του χώρου και να διατηρήσει τα μηνύματά τους… αλλά και στις επίμονες προσπάθειες κάποιων εντός και εκτός Ελλάδας να παραχαράξουν ή και να ξαναγράψουν την ιστορία… επανειλημμένα διαβήματα και έγγραφα τα τελευταία χρόνια προς τα αρμόδια υπουργεία, ζητώντας να του αποδοθεί ο συγκεκριμένος ιστορικός χώρος προκειμένου να δημοουργηθεί ένα υπαίθριο μνημείο, αφιερωμένο στη σημαντική αυτή στιγμή της παγκόσμιας ιστορίας και η περαιτέρω ανάπτυξή του να γίνει με τον υφιστάμενο χωροταξικό σχεδιασμό».

Σύμφωνα με τον κ. Μαλανδράκη, ο αγώνας φορέων, συλλογικοτήτων αλλά και η συμπαράσταση πολλών μελών του ελληνικού κοινοβουλίου, με δεδομένη και την αντίθετη άποψη του τότε αρχηγού της τότε Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και σημερινού πρωθυπουργού, απέτρεψε τα σχέδια ιδιωτικοποίησης του χώρου μέσω ΤΑΙΠΕΔ. Όμως, όπως τόνισε, το θέμα σήμερα είναι – αφού υπάρχει και η εκφρασμένη σύμφωνη γνώμη του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Καμμένου «να δοθεί μια από κοινού οριστική λύση στο ομόθυμο και διαχρονικό αίτημα φορέων και τοπικής κοινωνίας, σχετικά με την παραχώρηση του Ιστορικού Αεροδρομίου του Μάλεμε στο δήμο μας».

Δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας

LO247896 LO247963

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας μίλησε για τις αξίες της Ειρήνης, της Ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας που σήμερα διακυβεύονται, και τη Μάχη της Κρήτης που αποδεικνύει περίπτρανα πως εκείνος ο μεγαλειώδης αγώνας οικοδόμησε πανανθρώπινες αξίες πάνω στα ερείπια του Πολέμου, έδωσε ελπίδα στον άνθρωπο και στέριωσε με θυσίες την ιστορική συνέχεια του μεγαλείου και της δόξας της Πατρίδας μας.

«Χρέος όλων μας είναι να διατηρήσουμε άφθαρτες τις διαχρονικές αξίες που εκείνοι μας κληροδότησαν με εκατόμβες θυσίες και να εγγυηθούμε την Ασφάλεια, τη Σταθερότητα, την Αξιοπρέπεια, την Πρόοδο και Ευημερία για μια Πατρίδα περήφανη και Ελεύθερη».

Διοικητής 5ης Ταξιαρχίας Πεζικού, Δημήτρης Καραμούζας

LO248032 LO247995

Τέλος, ο Διοικητής της 5ης Ταξιαρχίας Πεζικού Δημήτρης Καραμούζας μίλησε για την επετειακή πορεία «1ο Τρόποιο Μάχης Κρήτης 1941».

Η πορεία ξεκίνησε την Παρασκευή 22 Μαϊου με αφετηρία το Μνημείο Μάχης «ΚΟΨΑ» στον προφήτη Ηλία Ηρακλείου, διήλθε από το Μνημείο «απαγωγής Στγου Κράιπε» και κατέληξε στη βίλα Αριαδνη (Στρατηγείο Γερμανών στον Β ΠΠ), μία διαδρομή 30 χλμ.

LO248011 LO248004

Συνεχίστηκε χθες Σάββατο από το Μνημείο Μυλοποταμιτών στο Ρέθυμνο διήλθε από τα μνημεία Λατζιμά, Σταυρωμένου και κατέληξε στο Μνημείο Αυστραλών και Νεοζηλανδών στο Ρέθυμνο, διαδρομή 30 χλμ. Τερματίστηκε σήμερα στο Α/Δ Μάλεμε, αφού οι διαγωνιζόμενοι διέσχισαν 31 χιλιόμετρα ξεκινώντας από το Συμμαχικό Νεκροταφείο Σούδας, διερχόμενοι από τα μνημεία Μάχης Κρήτης, Γολγοθά Γαλατά και Γερμανικό Νεκροταφείο.

Συγκίνηση με τους βετεράνους

LO248125 LO248129 LO248135 LO248139 LO248142 LO248147

Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων με τους παρευρισκόμενους να ξεσπάνε σε χειροκροτήματα κατά την κατάθεση στεφάνου από Βρετανό βετεράνο της Μάχης της Κρήτης. Ο Στ. Θεοδωράκης αντί στεφάνου προχώρησε σε δωρεά στο Ανουσάκειο Ίδρυμα Κισσάμου.

Με το πέρας της εκδήλωσης πολίτες αλλά και οπλίτες και αξιωματικοί του στρατού περικύκλωσαν τους βετεράνους, τους έσφιξαν το χέρι και εξέφρασαν ένα ευχαριστώ για τη συμμετοχή τους στη Μάχη της Κρήτης. Οι βετεράνοι συγκινημένοι αγκαλιάστηκαν πολλές φορές με πολίτες, και εξέφραζαν την ικανοποίησή τους.

Δηλώσεις Κ. Ήσυχου – Στ. Θεοδωράκη

LO247886 LO248108

Τέλος, δηλώσεις έκαναν στα μέσα ενημέρωσης τόσο ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Κώστας Ήσυχος όσο και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

Ο κ. Ήσυχος είπε ότι είναι μία ημέρα ιστορικής μνήμης – και αναφέρθηκε στο ηθικό και ιστορικό δίδαγμα της Μάχης σε μία δύσκολη εποχή για τους λαούς της Ευρώπης. «Εκτιμάμε, έχοντας συζητήσει ήδη στο Υπουργείο ότι τέτοιοι ιεροί τόποι οι οποίοι βρίσκονται διάσπαρτοι σε όλη τη χώρα και στο Μάλεμε προσφέρονται για αξιοποίηση. Όχι όμως μια αξιοποίηση για το εύκολο κέρδος, αλλά για μια αξιοποίηση που θα αναδείξει τον πλούτο ιστορικό, κοινωνικό, εθνικό. Η τοπική αυτοδιοίκηση σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας πρέπει να προχωρήσουν γοργά σε βήματα τέτοια ώστε κάθε τελετή που γίνεται σε αυτό τον τόπο να συγκεντρώνει όλο και περισσότερο κόσμο. Νεολαία, ανθρώπους όλων των τάξεων αλλά και ξένους επισκέπτες. Γιατί τουρισμός δεν είναι μόνο τουρισμός «ήλιος και θάλασσα» αλλά μπορεί να είναι και ιστορικός, που θα ενώνει τους λαούς.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πότε θα προχωρήσουν αυτά τα σχέδια, ο κ. Ήσυχος δήλωσε ότι δε μπορεί να δώσει τώρα χρονοδιάγραμμα αλλά σε συνεργασία με τον Δήμαρχο και τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης θα γίνει ο κατάλληλος σχεδιασμός.

LO248040

Από την πλευρά του ο Σταύρος Θεοδωράκης με δηλώσεις του στάθηκε στον «ηρωισμό των παππούδων μας που δεν πρέπει να ξεχνιέται».

Ο κ. Θεοδωράκης είπε ότι τέτοιες εκδηλώσεις μπορεί να είναι φάροι που να φωτίζουν την προσπάθειά για μία ακόμη καλύτερη πατρίδα ενώ μετά στάθηκε στη σημασία που έχει για τη χώρα να έχει συμμάχους: «Είδατε τις σημαίες των συμμάχων. Οι Έλληνες πάντα μεγαλουργούσαν, όμως κατάφερναν το αδύνατο έχοντας τη συμπαράσταση κάποιων συμμάχων. Χρειάζονται μεγάλες συμμαχίες για να μπορούμε να προχωράμε. Και αυτό είναι το μήνυμα και για τη σημερινή εποχη. Χωρίς συμμάχους η χώρα δεν μπορεί να πάει πουθενά».

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο κ. Θεοδωράκης σημείωσε  ότι στα ίδια χώματα της Κρήτης δεν έχουν ταφεί μόνο οι νεκροί σύμμαχοι αλλά και οι αντίπαλοι. Και αυτό είναι, όπως είπε, ένα μήνυμα πώς αισθάνεται και πώς εννοεί τον ηρωισμό ο κρητικός.

Σχετικά με το πάγιο και γνωστό το αίτημα για το αεροδρόμιο Μάλεμε και σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, είπε: «Θεωρούμε ότι ο Δήμος πρέπει να έχει λόγο στην αξιοποίηση της περιοχής. Ένα τμήμα της περιοχής βέβαια για δραστηριότητες που ο δήμος θα αποφασίσει αλλά σε κάθε περίπτωση η αξιοποίηση αυτής της τεράστιας έκτασης δε μπορεί να γίνει ερήμην του δήμου».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γιάννης Αγγελάκης
Ο Γιάννης Αγγελάκης σπούδασε Μέσα Ενημέρωσης και Πολιτισμικές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Wolverhampton και ακολούθως συνέχισε τις σπουδές του σε επίπεδο MPhil στο Κέντρο για τις Σύγχρονες Πολιτισμικές Σπουδές (CCCS) του Πανεπιστήμιου του Birmingham. Περισσότερα άρθρα και δημoσιεύσεις μου εδώ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ