21.8 C
Chania
Thursday, April 18, 2024

Παρουσία Μανώλη Γλέζου, μαζική η εκδήλωση μνήμης για την κινητοποίηση της 5ης Μάρτη 1943 που ματαίωσε την πολιτική επιστράτευση | Φωτός

Ημερομηνία:

Το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα οργάνωσε μία εξαιρετικά επιτυχημένη εκδήλωση τη Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018, ανήμερα της 75ης επετείου της γενικής απεργίας και μεγαλειώδους διαδήλωσης της 5ης Μαρτίου 1943.

Σε σχετικό κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα αναφέρονται τα εξής:

Χάρη στην Εθνική μας Αντίσταση και τη μεγαλειώδη λαϊκή κινητοποίηση, που διήρκεσε 16 ολόκληρες ημέρες και κορυφώθηκε στις 5 Μαρτίου 1943, η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα στην Ευρώπη στην οποία ματαιώθηκε η πολιτική επιστράτευση και σώθηκαν από τα κάτεργα του Χίτλερ τα νιάτα της πατρίδας μας, τα οποία στη συνέχεια αιμοδότησαν την Εθνική μας Αντίσταση και τα θαυμαστά της επιτεύγματα.

Την εκδήλωση προλόγισε, εκ μέρους της Γραμματείας του Εθνικού Συμβουλίου, ο Αριστομένης Συγγελάκης και συντόνισε ο Μανώλης Χατζηνάκης, ο οποίος και καλωσόρισε τον Μανώλη Γλέζο με μία υπέροχη μαντινάδα:

Έλα της αστραπής παιδί και της βροντής εγγόνι

που δεν σε γονατίσανε ενός αιώνα χρόνοι!

Σε μια κατάμεστη αίθουσα, ο Μανώλης Γλέζος, ιδιαίτερα φορτισμένος, συγκλόνισε μιλώντας για τα γεγονότα της εποχής, το έπος της Εθνικής μας Αντίστασης, τις διαχρονικές ευθύνες των ελληνικών κυβερνήσεων, τον ανυποχώρητο αγώνα για Δικαιοσύνη κι Αποζημίωση. Ζήτησε να τεθεί ως προτεραιότητα το ζήτημα σύναψης Συνθήκης Ειρήνης με τη Γερμανία και κάλεσε σε συστράτευση για την ανάδειξη της Αντίστασης και της Θυσίας της Ελλάδας και τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών. Με τη σειρά της, η Βασιλική Λάζου, διδάκτωρ Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου, αναφέρθηκε στο χρονικό της πολυήμερης μεγαλειώδους παλλαϊκής κινητοποίησης, τον καίριο ρόλο του ΕΑΜ και του Νίκου Πλουμπίδη στην οργάνωσή της, την αποφασιστική συμμετοχή της νεολαίας αλλά και την επονείδιστη στάση της κατοχικής «κυβέρνησης» και των λοιπών θλιβερών συνεργατών του Άξονα.

Ο Αντιστασιακός και Συμπρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα Βασίλης Μπρακατσούλας κατέθεσε μία αυθεντική μαρτυρία της συμμετοχής του στην Εθνική Αντίσταση κατά τα χρόνια της πρώιμης εφηβείας του. Σε κλίμα έντονης συγκινησιακής φόρτισης, ο Στέφανος Ληναίος, αητόπουλο κατά την Κατοχή και πρώην Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου κατέθεσε τη μαρτυρία του και μαζί με τις ηθοποιούς Γεωργία Ζώη, Μαρία Κόμη – Παπαγιαννάκη και Κερασία Σαμαρά διάβασαν αποσπάσματα προκηρύξεων του ΕΑΜ και υπέροχων κειμένων των Σπύρου Κωτσάκη (καπετάν «Νέστορα»),Νικηφόρου Βρεττάκου, Γιώργου Θεοτοκά, Αχιλλέα Κύρου, Γιάννη Ρίτσου, Νίκου Σβορώνου, Δημήτρη Ψαθά και του σπουδαίου φιλέλληνα Ροζέ Μιλλιέξ, για το χρονικό της 5ης Μαρτίου και την εποποιΐα της Εθνικής Αντίστασης. Την επιμέλεια των κειμένων είχε ο ιστορικός Ζήσιμος Συνοδινός.

Το κλίμα φορτίστηκε περαιτέρω κατά την προβολή σπάνιου οπτικού υλικού για την περίοδο της Κατοχής από το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ «Μνήμες» του Νίκου Καβουκίδη, ο οποίος και αναφέρθηκε σύντομα στο πώς είχε την έμπνευση να συγκεντρώσει αυτό το μοναδικής ιστορικής αξίας υλικό. Η εκδήλωση έκλεισε λίγο πριν τα μεσάνυχτα με τα υπέροχα αντιστασιακά και αντάρτικα τραγούδια, που απέδωσε μοναδικά το Μουσικό ΣύνολοΡΩΜΙΟΣΥΝΗ. Ο κόσμος μαζί με τους καλλιτέχνες τραγούδησε συγκινημένος τον ύμνο της ΕΠΟΝ και τραγούδια των Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Λοΐζου, Χρήστου Λεοντή, Σταύρου Ξαρχάκου, Πάνου Τζαβέλλα και άλλων σπουδαίων συνθετών.

Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε στον ιστορικό κινηματογράφο – στέκι αντιδικτατορικών αγωνιστών «Αλκυονίς». Ευχαριστούμε τον Βελισσάριο Κοσσυβάκη και τους συνεργάτες του για την δωρεάν παραχώρηση του χώρου και την αμέριστη υποστήριξή τους. Έδωσαν το παρών ο Υπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, οι πρώην υπουργοί και βουλευτές Νάντια Βαλαβάνη, Ελένη Πορτάλιου, Γιάννης Σταθάς, Θανάσης Πετράκος, εκπρόσωποι κομμάτων κ.α. Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως τους εκπροσώπους αντιστασιακών οργανώσεων  και ενώσεων θυμάτων που έδωσαν το παρών, όλους όσοι εργάστηκαν εθελοντικά και ανιδιοτελώς, καθώς και τις εκατοντάδες των πολιτών που τίμησαν με την παρουσία τους  ένα από τα κορυφαία ορόσημα της Εθνικής Αντίστασης, τη ματαίωση της πολιτικής επιστράτευσης.

Ενδυναμωμένοι από τη μεγάλη συμμετοχή και την επιτυχία της εκδήλωσης, με χαλύβδινη πίστη, προχωρούμε αποφασιστικά και ανυποχώρητα στον αγώνα για τη δικαίωση της μεγαλειώδους Αντίστασης και Θυσίας του λαού μας. Κλιμακώνουμε την παρέμβασή μας και καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στις αναγκαίες ενέργειες για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών. Καλούμε τον ελληνικό λαό να στηρίξει ενεργά τον δίκαιο αγώνα του Εθνικού Συμβουλίου και συνολικά του κινήματος διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών.

ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ! ΟΧΙ ΕΚΔΙΚΗΣΗ.

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ!

ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ

"google ad"

ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

www.holocaust.gr

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Απογευματινά χειρουργεία: 30 Ιατρικοί Σύλλογοι μεταξύ αυτών και οι 4 της Κρήτης στο ΣτΕ για την ακύρωσή τους

Προσφυγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου και της κοινής υπουργικής απόφασης (ΚΥΑ) για...

Ο Κασσελάκης έθεσε τον Παπανώτα εκτός ευρωψηφοδελτίου

O Στέφανος Κασσελάκης εξαίρεσε την Πέμπτη τον Δημήτρη Παπανώτα...