16.8 C
Chania
Tuesday, March 19, 2024

Την Παρασκευή, παρουσία Μπακογιάννη – Θεοδωράκη το αφιέρωμα στους Γιώργο και Ηρώ Σγουράκη στο καφέ «Κήπος»

Ημερομηνία:

Ο Σύνδεσμος Ιστορικών Καφέ Ευρώπης διοργανώνει στο καφέ «Κήπος» την Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018 και ώρα 21.00 αφιέρωμα για τους Γιώργο  &  Ηρώ  Σγουράκη, δημιουργούς της εμβληματικής σειράς ντοκιμαντέρ “ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ”.

Θα μιλήσουν οι Ντόρα Μπακογιάννη – τέως Υπουργός και Σταύρος Θεοδωράκης  – επικεφαλής του Κινήματος «Το Ποτάμι»

Θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα με τους Βιργινία Ντοκάκη και Ανδρέα Σαλμανή

Συντονιστής θα είναι ο ηθοποιός Μιχάλης Αεράκης.

Το έργο του Γιώργου και της Ηρώς Σγουράκη στην ελληνική τηλεόραση αποτελείται από περίπου 800 ταινίες-ντοκουμέντα, μεταξύ των οποίων το «Μονόγραμμα», το οποίο έχει αποκληθεί από τον Τύπο ως το «εθνικό αρχείο». Επίσης, δημιούργησαν την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Αρχείο Κρήτης» και εξέδωσαν τα λευκώματα με dvd «Μίκης Θεοδωράκης – ντοκουμέντα της ζωής και του έργου του», «Γιάννης Ρίτσος – αυτοβιογραφία», την ταινία «Βιογραφία Ελευθερίου Βενιζέλου», τα βιβλία «Κρητικά Ημερολόγια», καθώς και την ειδική έκδοση σε cd με όλα τα διασωθέντα ηχητικά ντοκουμέντα με τη φωνή του Ελευθέριου Βενιζέλου.

Η ΕΡΤ σε ειδική εκδήλωση, τον Φεβρουάριο 2012, βράβευσε τους δυο δημιουργούς για τα 30 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας της εκπομπής «Μονόγραμμα» στην ελληνική τηλεόραση.

Τα βραβεία

Οι παραγωγές τους έχουν αποσπάσει ελληνικά και διεθνή βραβεία, όπως η ταινία «Θεόφιλος Γ. Χ Μιχαήλ» – Α’ Βραβείο 20ού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, «Μίκης Θεοδωράκης – αυτοβιογραφία» κ.ά. Σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, ταινίες από το έργο τους αποτελούν θέματα μελέτης και διδασκαλίας, όπως από τις σειρές «Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική…», «Μονόγραμμα», καθώς και από τα ντοκιμαντέρ «Εδώ γεννήθηκε η Ευρώπη», «Η άλλη Ελλάδα» και «Αυτή είναι η Κρήτη».

Το 2012 η Ακαδημία Αθηνών τίμησε τους παραγωγούς εκπομπών και κινηματογραφιστές Γεώργιο και Ηρώ Σγουράκη για το σύνολο του έργου τους που αφορά στη δημιουργία εκπομπών πνευματικού, ιστορικού-καλλιτεχνικού περιεχομένου, με τα οποία προάγεται η ελληνική ποιοτική τηλεόραση.

Kipos AFISA GIORGOS SGOURAKHS

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Προσοχή, η Κρήτη αντιμετωπίζει «σοβαρό κίνδυνο» από επιπλέοντα ανθρώπινα …… «σκουπίδια»!!

Του Μανώλη Καπετανάκη * Βρίθει τελευταία η τοπική, εθνική αλλά...

Ελληνίδες σε θέσεις ηγεσίας

Του Γιώργου Ουρανού Θα αποτελούσε μεγάλη πρόοδο για τη χώρα...

Η άγνωστη ζωή της Αντωνούσας Καστανοπούλας (Καστανάκη)

Της Ιωάννας Σφακιανάκη «Γιεράρχη τον Γεράσιμο Κισσάμου, τον Δεσπότη, Σκαλίδη, Γιαννουδοβαρδή...