23.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Παρουσία του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση ο εορτασμός για την 102η Επέτειο της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα

Ημερομηνία:

Την Τρίτη 1η Δεκεμβρίου 2015 εορτάζεται η Επέτειος της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα. Η επίσημη δοξολογία θα γίνει στις 11:00 π.μ. στο Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου, και μετά το τέλος της δοξολογίας θα σχηματιστεί πομπή για την μεταφορά της σημαίας στο Φρούριο Φιρκά.

Μεταξύ αυτών που θα συμμετέχουν στις εκδηλώσεις για την 102η επέτειο από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα θα είναι και ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Νίκος Βούτσης.

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν την Δευτέρα το πρωί, 30 Νοεμβρίου, με στέψη του ανδριάντα του Ελευθερίου Βενιζέλου από τα σχολεία της πόλης των Χανίων. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», υπό την Προεδρία του Προέδρου της Βουλής και στις 19:30, θα ακολουθήσει η καθιερωμένη εκδήλωση του Ιδρύματος, στις εγκαταστάσεις του στη Χαλέπα.

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται παραστασιακό δρώμενο με τίτλο «Η πορεία προς την Ένωση» από τους μαθητές της Ε΄ τάξης του 10ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων, με υπεύθυνη την Θεατρολόγο του Σχολείου, Παναγιώτα Στεμπίλη. Ομιλητής θα είναι ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Νίκος Βούτσης, ενώ η εκδήλωση θα κλείσει με τις αναγορεύσεις σε εταίρους του Ιδρύματος, της εταιρείας ΕΤΑΝΑΠ Α.Ε. – Samaria, του Μιχάλη Αεράκη Καλλιτεχνικού Διευθυντή ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ., του Γρηγόρη Βαλτινού Ηθοποιού και του Ζαχαρία Πιστόπουλου Αρχιτέκτονα.

Την επόμενη μέρα, Τρίτη 1 Δεκεμβρίου, θα πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις που διοργανώνουν η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ο Δήμος Χανίων και το Εθνικό Ίδρυμα «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» και οι οποίες θα ξεκινήσουν, στο Μητροπολιτικό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου, στις 07:30 με Θεία Λειτουργία και Μνημόσυνο, ενώ στις 11:00 θα τελεστεί η δοξολογία. Θα ακολουθήσει η καθιερωμένη πομπή προς το Φρούριο Φιρκά, η έπαρση της σημαίας και οι πρωινές εκδηλώσεις θα κλείσουν με πανηγυρική ομιλία του Δημάρχου Χανίων, Τάσου Βάμβουκα. Αμέσως μετά προβλέπεται επίσκεψη στο Ναυτικό Μουσείο Κρήτης και στο Δημαρχείο Χανίων.

Πρόγραμμα εορτασμού

Από την 8η πρωινή ώρα της 30 Νοεμβρίου μέχρι τη δύση του ηλίου της 1ης Δεκεμβρίου 2015 ορίζεται

1. Γενικός σημαιοστολισμός των Δημοσίων και Δημοτικών Καταστημάτων των Ν.Π.Δ.Δ και Ι.Δ των Οργανισμών, των Τραπεζών ως και των πλοίων που ναυλοχούν στο λιμάνι των Χανίων.

2. Φωταγώγηση της πόλης των Χανίων, με τη φροντίδα του Δήμου Χανίων, όπως επίσης και των Δημοσίων και των Δημοτικών καταστημάτων των Ν.Π.Δ.Δ και Ι.Δ των Οργανισμών και των Τραπεζών τις εσπερινές ώρες στις 30 Νοεμβρίου και 1η Δεκεμβρίου 2015.

3. Πανηγυρικός διάκοσμος των οδών και πλατειών της πόλης των Χανίων και του Φρουρίου Φιρκά, με τη φροντίδα του Δήμου Χανίων.

Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

11:00 Στέψη του ανδριάντα του Εθνάρχη Ελευθερίου Βενιζέλου (Πλατεία Ελευθερίας)

Κατάθεση στεφάνων από μαθητές και σπουδαστές της πόλης των Χανίων, παρουσία εκπροσώπων των τοπικών αρχών.

Μετά τη στέψη θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή και στη συνέχεια θα ανακρουστεί, από τη μουσική των Ενόπλων Δυνάμεων, ο Θούριος του Εθνάρχη και ο Εθνικός Ύμνος.

"google ad"

19:00 Εκδήλωση στο Ίδρυμα Ερευνών & Μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Την εκδήλωση διοργανώνει το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών & Μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος», το οποίο θα αποστείλει ιδιαίτερες προσκλήσεις.

Τρίτη 1η Δεκεμβρίου 2015

07.00-10.00 Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου

Όρθρος Θεία Λειτουργία – Μνημόσυνο.

11.00  Επίσημη Δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου.

Μετά το τέλος της Δοξολογίας θα σχηματιστεί πομπή για την μεταφορά της Σημαίας στο Φρούριο Φιρκά.

11.30 Φρούριο Φιρκά – Τελετή έπαρσης τη σημαίας στο Φρούριο Φιρκά.

Ο πανηγυρικός της ημέρας θα εκφωνηθεί από το Δήμαρχο Χανίων, κ. Αναστάσιο Βάμβουκα, και στην συνέχεια θα γίνει έπαρση της Σημαίας.

Ακολουθεί επίσκεψη στο Ναυτικό Μουσείο Κρήτης και παρουσίαση νέων εκθεμάτων (ημερολόγιο και αρχείο Λιμενάρχου Χανίων Πλωτάρχη Γ. Κουρκούτη, ιστορικά κειμήλια Ιωσήφ Ε. Αναγνωστάκη, δωρεές Κώστα Τζωρτζάκη).

Πομπή για την μεταφορά της σημαίας

Μετά το τέλος της δοξολογίας θα σχηματιστεί πομπή για την μεταφορά της σημαίας στο Φρούριο Φιρκά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...