23.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Παρουσιάστηκε στο σπίτι των εξορίστων, στη Γαύδο, το βιβλίο του Δημήτρη Δαμασκηνού για τη ζωή του Μ. Λουντέμη

Ημερομηνία:

Σ’ έναν χώρο με έντονο συμβολισμό, στο σπίτι των εξορίστων, στη Γαύδο, έγινε τη Δευτέρα 14 Αυγούστου 2017, η παρουσίαση του βιβλίου του Δ. Δαμασκηνού για τη ζωή και το έργο του Μενέλαου Λουντέμη. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Λίλιαν Στεφανάκη και του Σταύρου Μαραβελάκη, που φρόντισαν όλα τα σχετικά ζητήματα της διοργάνωσης, και τους ευχαριστούμε πολύ γι’ αυτό.

Με θέα το πέλαγος και την παραλία του Σαρακήνικου, στη Γαύδο, στην αυλή του σπιτιού των εξορίστων, του σπιτιού που έφτιαξε ο Άρης Βελουχιώτης όταν βρέθηκε εξόριστος στο νησί, οι φίλοι του βιβλίου άκουσαν από τον συγγραφέα Δημήτρη Δαμασκηνό τους λόγους για τους οποίους επιλέχθηκε το νησί και ο συγκεκριμένος χώρος, για την παρουσίαση του βιβλίου «Τα πλοία άραξαν στην όχθη της καρδιάς μας. Ένα δοκίμιο-μελέτη για τη ζωή και το έργο του Μενέλαου Λουντέμη», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ραδάμανθυς.

Την παρουσίαση του βιβλίου έκαναν ο Ηλίας Τριανταφυλλόπουλος και ο Γιώργος Παπαγρηγοράκης. Ο πολιτικός επιστήμονας και κοινωνιολόγος Ηλίας Τριανταφυλλόπουλος, έπλεξε την ομιλία του γύρω από το ρεαλισμό της Ουτοπίας και τη ματαίωση που βίωσε μια ολόκληρη γενιά. Την αγωνία του δημιουργού Μενέλαου Λουντέμη και τον αγώνα του για ζωή, την πολιτική και κοινωνική του ένταξη, τη συμμετοχή του στην Αντίσταση, τις πληγές του στην εξορία και στην αναγκαστική πολιτική προσφυγιά. Ο Ηλίας Τριανταφυλλόπουλος στάθηκε ιδιαίτερα στην ματαίωση που βίωσε μια ολόκληρη γενιά που έδωσε το αίμα της για τη λευτεριά και την προκοπή της Ελλάδας, τη ματαίωση του οράματος, τις διαχρονικές ευθύνες κομματικών ηγεσιών, τις οποίες εξάλλου είχε στηλιτεύσει, από τους πρώτους, ο ίδιος ο Μενέλαος Λουντέμης.

Τον αγώνα του για την κατάργηση όλων των στρατοπέδων, την αγάπη του για τον άνθρωπο. Παράλληλα, όμως, μίλησε για τις «σιωπές» που μπορούν να ντύσουν με μελωδίες τα αυριανά τραγούδια της ουτοπίας, τα τραγούδια όπου θα βρουν τη θέση τους οι στίχοι και το συναίσθημα που καταθέτει στα έργα του ο Μενέλαος Λουντέμης. Ο Ηλίας Τριανταφυλλόπουλος συνεχάρη τον συγγραφέα και τις Εκδόσεις Ραδάμανθυς για την κυκλοφορία του βιβλίου

Ο Γιώργος Παπαγρηγοράκης, στην παρέμβασή του, είπε ανάμεσα στα άλλα:

«…Ο Δ. Δαμασκηνός όπως φαίνεται και από το χωρισμό των ενοτήτων του βιβλίου, πλησιάζει τη ζωή και το έργο του Μενέλαου Λουντέμη μέσα σε ένα ιστορικό χρονικό πλαίσιο εντάσσοντάς τα μέσα στο κοινωνικό–πολιτικό γίγνεσθαι… Για να γράψει αυτό το βιβλίο ο συγγραφέας, έψαξε και δούλεψε πάρα πολύ: σε  βιβλία, σε αρχεία (ιστορικά, εφημερίδων, περιοδικών, κομμάτων, τηλεόρασης), στο διαδίκτυο, και που δεν έψαξε για να μπορεί να τεκμηριώσει το έργο του. Και το έκανε καλά! Θεωρώ ότι είναι ένα βιβλίο πολύ καλοδουλεμένο και πλαισιωμένο με τεκμήρια έτσι που έχει να δώσει σε όσους το διαβάσουν  κάτι καινούργιο σε γνώση πάνω στο θέμα και στην εποχή που πραγματεύεται…  

Το έργο του διακρίνεται από την αντικειμενικότητα του. Οι κριτικές για το λογοτεχνικό έργο του Μ.Λ. που παρουσιάζονται στο βιβλίο είναι και θετικές και αρνητικές και είναι με σύνεση και ορθότητα διαλεγμένες έτσι που να δίνουν μια ολοκληρωμένη εικόνα στον αναγνώστη… Το βιβλίο συνολικά με το πάμπλουτο και πολύπλευρο περιεχόμενο του μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν βιβλίο αναφοράς από κάθε ενδιαφερόμενο ιστορικό ερευνητή- λογοτέχνη- φιλόλογο-φοιτητή και να διαβαστεί όμως και σαν ένα σοβαρό και με περιεχόμενο ιστορικό μυθιστόρημα. Ο συγγραφέας Δημήτρης Δαμασκηνός, μας δίνει πράγματι αυτό που ο τίτλος του βιβλίου του μας υπόσχεται: Συστηματικά, αποδεικτικά, μελετημένα μας οδηγεί μέσα από τη ζωή και το έργο του Μ.Λ. και αράζει το φορτωμένο έργο πλοίο του στην όχθη της καρδιάς μας.».

Στη διάρκεια των παρεμβάσεων του Ηλία Τριανταφυλλόπουλου και του Γιώργου Παπαγρηγοράκη, διαβάστηκαν από την Βίκυ Παπαπαναγιώτου και την Νάγια Πιέρου, τα ποιήματα του Μενέλαου Λουντέμη «Ενώπιων του Έκτακτου Στρατοδικείου» και «Stabat Mater».

Στο τέλος της εκδήλωσης, ο συγγραφέας, φιλόλογος και ιστορικός,Δημήτρης Δαμασκηνός μίλησε για την ιστορική και λογοτεχνική έρευνα που προηγήθηκε της συγγραφής του βιβλίου, καθώς και για άγνωστες πτυχές της ζωής του Λουντέμη που περιγράφονται μέσα στο έργο του. Επίσης, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει για αρκετή ώρα με τους φίλους του βιβλίου που έκαναν πολλές ερωτήσεις αλλά και σχετικές παρεμβάσεις. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε έπειτα από δύο περίπου ώρες κι ενώ ήδη είχε αναδυθεί μέσα από τη θάλασσα κατακόκκινο το φεγγάρι.

dscn3630
Ο Δημήτρης Δαμασκηνός υπογράφει βιβλία του πριν από την εκδήλωση στο σπίτι των εξορίστων, στη Γαύδο

Η παρουσίαση στη Γαύδο ήρθε ως συνέχεια των επιτυχημένων εκδηλώσεων για την παρουσίαση του βιβλίου που έγιναν στην Αθήνα και στα Χανιά, ενώ θα ακολουθήσουν εκδηλώσεις και σε άλλες πόλεις.

Το ρεπορτάζ στο μεγαλύτερο μέρος του είναι αναδημοσίευση από Χρήστος Τσαντής-Εκδόσεις Ραδάμανθυς

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...