23.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ: Τα παίζουν όλα για την πρώτη ήττα Σαμαρά

Ημερομηνία:

Ιπποκράτους και Αγίου Κωνσταντίνου υποστηρίζουν ότι το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ως αποτέλεσμα αδιεξόδου στο ζήτημα της ΕΡΤ, είναι ακόμη ανοιχτό με ευθύνη της ΝΔ. ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ αναθαρρούν από την απόφαση του ΣτΕ η οποία εκθέτει τη Συγγρού για την επιλογή της να ρίξει το σήμα της δημόσιας τηλεόρασης. Υπό την επίκληση πρακτικών δυσκολιών, έως χθες το απόγευμα εξέφραζαν αντιρρήσεις στη διαφαινόμενη πρόταση του Μαξίμου η ΕΡΤ να ανοίξει άμεσα αλλά μέσω νέου φορέα με περιορισμένο προσωπικό.

Ενόψει της νέας σύσκεψης των τριών πολιτικών αρχηγών σήμερα Τετάρτη, πληροφορίες κάνουν λόγο για πυρετώδεις διαβουλεύσεις στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά από τα στενά περιθώρια ελιγμών τα οποία επιτρέπει η απόφαση του ΣτΕ για την ΕΡΤ. Σε συνεργασία με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, η ΝΔ προσανατολίζεται να «κατεβάσει» πρόταση για επαναλειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης μέσα στα επόμενα 24ωρα, μέσω νέου μεταβατικού σχήματος το οποίο θα υπάγεται στο υπουργείο Οικονομικών και θα λειτουργεί με προσωρινή διοικούσα επιτροπή (θα μπορούν να συμμετέχουν και μέλη επιλογής των ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ).
Το σχέδιο φέρεται να προβλέπει προσλήψεις με 2μηνες συμβάσεις έργου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπολογισμοί του Μαξίμου κάνουν λόγο για 30 άτομα τα οποία θα εργάζονται με στόχο τη μετάδοση στοιχειώδους προγράμματος που θα συμπεριλαμβάνει τρία δελτία ειδήσεων. Όλα τα κανάλια θα προβάλλουν το ίδιο πρόγραμμα. Παράλληλα, λέγεται πως θα δοθεί η δυνατότητα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ να προτείνουν προσωπικότητα της αρεσκείας τους για τη θέση αρμόδιου υφυπουργού ο οποίος θα εποπτεύει το μεταβατικό σχήμα αλλά και τη ΝΕΡΙΤ.
Στενοί συνεργάτες του Φώτη Κουβέλη έκαναν λόγο στο tvxs.gr για πρακτικές δυσκολίες οι οποίες συνοδεύουν την υλοποίηση ενός αντίστοιχου σχεδίου: «για τι είδους φορέα συζητάμε, με πόσους ακριβώς εργαζόμενους, ποια κριτήρια θα επικρατήσουν;». Οι ίδιοι παρέπεμπαν στην αυστηρή ανακοίνωση της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος, σύμφωνα με την οποία ο πρωθυπουργός είναι παράνομος όσο δεν επαναφέρει το σήμα της ΕΡΤ.
Παράλληλα, μετέφεραν ενόχληση από την πλευρά του Φώτη Κουβέλη για διαρροές από τη σύσκεψη της τριανδρίας τη Δευτέρα, σύμφωνα με τις οποίες συζητήθηκε το ενδεχόμενο συμμετοχής του προέδρου της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση ως αντιπροέδρου. «Η συζήτηση περί ανασχηματισμού διήρκεσε μόλις ένα λεπτό, ουσιαστικά με την αναφορά ότι το θέμα θα συζητηθεί μετά το συνέδριο της ΝΔ. Ο διάλογος εξαντλήθηκε στο ζήτημα της ΕΡΤ και κυρίως στην ανάγκη επιβεβαίωσης της τρικομματικής κυβέρνησης και της αποσαφήνισης του ισότιμου χαρακτήρα αυτής της συνεργασίας», ανέφεραν χαρακτηριστικά.
ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, που κατά τη διάρκεια αυτής της ενδοκυβερνητικής κρίσης βρίσκονται σε απόλυτη σύμπτωση απέναντι στη ΝΔ, χαρακτηρίζουν υπαρκτό το σενάριο των πρόωρων εκλογών, αν και διαμηνύουν ότι δεν τις επιθυμούν. Διαρρέουν δε ότι η συγκεκριμένη προοπτική πιθανότατα να εντάσσεται στη στρατηγική του Αντώνη Σαμαρά, σε μια προφανή προσπάθεια, στην περίπτωση «ατυχήματος», να είναι το Μαξίμου εκείνο το οποίο θα «χρεωθεί» την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τη σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός μετέφερε ότι το Βερολίνο τον προτρέπει να προχωρήσει στην υλοποίηση των λεγόμενων μεταρρυθμίσεων, αλλά συγχρόνως άφησε να φανεί ότι η γερμανική πλευρά δεν επιθυμεί τη διενέργεια πρόωρων εκλογών. «Εκλογές θέλει μόνο ο Τσίπρας και ορισμένοι θερμοκέφαλοι εισηγητές γύρω από τον πρωθυπουργό οι οποίοι υποτιμούν τις επιπτώσεις για την οικονομία και την πολιτική σταθερότητα από μία τέτοια εξέλιξη», λένε χαρακτηριστικά στο «στρατόπεδο» των δύο κυβερνητικών εταίρων.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...