18.8 C
Chania
Tuesday, March 19, 2024

Παχιά Άμμος στον Σταυρό: Μία ιδανική παραλία για την ωοτοκία της θαλάσσιας χελώνας που πρέπει να προστατευτεί άμεσα!

Ημερομηνία:

Επιστολή πολιτων και κατοικων Ακρωτηρίου:

Είμαστε μία ομάδα πολιτών και κατοίκων Ακρωτηρίου, η οποία επισκέπτεται την παραλία Παχιά Άμμος στον Σταυρό.  Στην παραλία αυτή εντοπίζονται κάθε χρόνο φωλιές θαλάσσιας χελώνας (Carettacaretta),  η οποία  αποτελεί προστατευόμενο είδος. Με τη βοήθεια του Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας (ΑΡΧΕΛΩΝ) αλλά και με τις γνώσεις και την εμπειρία που οι ίδιοι αποκτήσαμε, προσπαθούμε να προστατεύσουμε τις ίδιες και τις φωλιές τους. Στις αρχές του καλοκαιριού τις εντοπίζουμε όταν δούμε έναν λάκκο στην άμμο και ίχνη της χελώνας κοντά σε αυτήν, οπότε προχωράμε στην σήμανση του χώρου τοποθετώντας και ενημερωτική πινακίδα.

Επίσης έχουμε δώσει τις πρώτες βοήθειες σε τραυματισμένες ή εξαντλημένες χελώνες πριν τις αποστείλουμε στα εξειδικευμένα κέντρα περίθαλψης  και έχουμε ειδοποιήσει τις αρμόδιες αρχές όταν εντοπίζονται νεκρές στην ακτή για την καταγραφή, την πιθανή έρευνα για τα αίτια θανάτου και την υγειονομική ταφή ή απομάκρυνσή τους, όπως δυστυχώς έγινε πριν λίγες ημέρες. Παράλληλα, επαγγελματίες της περιοχής (καντίνα,  ψαράδες κ.α) , κάτοικοι και χρήστες της παραλίας προσπαθούν να βοηθήσουν ουσιαστικά και ενδιαφέρονται για τις φωλιές αλλά και για τις χελώνες που περιφέρονται κοντά στην παραλία μέχρι να γεννήσουν.

Ωστόσο, στην παραλία αυτή έχει παρατηρηθεί η έλευση οχημάτων, ακόμα και σε περιόδους που υπάρχουν φωλιές. Αρκετοί από τους χρήστες της παραλίας-ντόπιοι και τουρίστες- δεν έχουν την απαιτούμενη πληροφόρηση σχετικά με την προστασία των θαλασσιών χελωνών και την σημασία αυτής της περιοχής. Η διέλευση οχημάτων αποτελεί σημαντική απειλή, καθώς οι κραδασμοί μπορούν να καταστρέψουν τις φωλιές ή να προκαλέσουν πρόωρη εκκόλαψη κατά τη διάρκεια της ημέρας, κάτι που μπορεί να αποβεί μοιραίο για τους νεοσσούς. Επίσης, πηγές φωτός στο πίσω μέρος της παραλίας μπορούν να αποπροσανατολίσουν τους νεοσσούς όταν εκκολαφθούν, με αποτέλεσμα να μην φτάσουν ποτέ στη θάλασσα.

Θεωρούμε αναγκαίο να τοποθετηθούν πινακίδες ενημέρωσης στα σημεία της ακτής  όπου επιτρέπεται η διέλευση και η στάθμευση οχημάτων, ώστε να αποτραπεί η παράνομη είσοδος τροχοφόρων στην παραλία , αλλά και να ενημερωθούν οι λουόμενοι και οι επισκέπτες για την σημασία του χώρου αυτού, όσον αφορά την ωοτοκία των θαλάσσιων χελωνών και να προστατεύουν στο μέγιστο οι φωλιές.

DCIM100GOPROG0101168.JPG

Η Κρήτη αποτελεί μία από τις σημαντικότερες περιοχές στην Ελλάδα για την ωοτοκία των θαλάσσιων χελωνών. Ωστόσο αποτελεί μία δύσκολη περιοχή όσον αφορά την προστασία τους, καθώς οι παραλίες είναι πολύ αναπτυγμένες τουριστικά και συνήθως η διαχείριση των ακτών δεν γίνεται με τον σωστό τρόπο.Έντονα φώτα, θόρυβος, δυνατή μουσική, ομπρέλες, ξαπλώστρες και άλλες παρεμβάσεις εμποδίζουν τη διεξαγωγή της ωοτοκίας, την επώαση των αυγών και την εκκόλαψη των νεοσσών. Κάθε χρόνο μειώνεται με ανησυχητικό βαθμό ο αριθμός των φωλιών των θαλάσσιων χελωνών στην Κρήτη.

Η συγκεκριμένη παραλία στην Παχιά Άμμο είναι ακόμα σχετικά ιδανική ως βιότοπος αναπαραγωγής θαλάσσιων χελωνών, καθώς διαθέτει αρκετό ελεύθερο χώρο, χωρίς τεχνητές πηγές φωτός και θόρυβο, χαρακτηριστικά που δύσκολα πια διατηρούν παραλίες κοντινές σε αστικές περιοχές.

Να ενημερώσουμε επίσης ότι και στο κολπάκι όπου βρίσκονταν η ταβέρνα «Θανάσης» έχει εντοπιστεί και φέτος λάκκος που παραπέμπει σε φωλιά θαλάσσιας χελώνας. Για το λόγο αυτό θεωρούμε σημαντικό να τοποθετηθεί και εκεί ενημερωτική πινακίδα.

Σας επισυνάπτουμε φωτογραφίες από τα δύο σημεία πρόσβασης στα οποία αναφερόμαστε, από τρεις φωλιές οι οποίες έχουν εντοπιστεί φέτος,  όπως επίσης και μία πρόσφατη υποθαλάσσια φωτογραφία θαλάσσιας χελώνας στην περιοχή Παχιά Άμμος στον Σταυρό . Τα αυγά που έχουν τοποθετήσει οι θαλάσσιες χελώνες  στις αρχές Ιουνίου όταν εντοπίσαμε τις πρώτες φωλιές στην Παχιά Άμμο υπολογίζονται ότι θα εκκολαφτούν σε 50-60 ημέρες.  Είναι σημαντικό να γίνουν οι απαραίτητες  ενέργειες για να προστατευτεί στο μέγιστο η περιοχή και να δοθεί η ευκαιρία στα χελωνάκια που θα εκκολαφθούν να βρουν ανεμπόδιστα το δρόμο προς την θάλασσα.

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ