20.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Παύση κάθε διαδικασίας παραχώρησης του κτιρίου της 5ης Μεραρχίας ζητά η Πρωτοβουλία Πολιτών “Πρώτα ο Άνθρωπος” από τις πρυτανικές αρχές

Ημερομηνία:

Η δημοτική παράταξη “Πρωτοβουλία Πολιτών Πρώτα ο Άνθρωπος” με ανακοίνωσή της τάσσεται ενάντια στους σχεδιασμούς για παραχώρηση του κτιρίου της 5ης Μεραρχίας από το Πολυτεχνείο Κρήτης σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι, “η τουριστική άνθιση των Χανίων για πολλούς λόγους είναι ευπρόσδεκτη, αλλά δεν μπορεί ούτε να υπονομεύει την καθημερινότητα των κατοίκων, ούτε να μετατρέψει εξ ολοκλήρου την Παλιά Πόλη σε υπνωτήριο και διασκεδαστήριο τουριστών”.

Στην ανακοίνωση επίσης αναφέρεται ότι το κτίριο περιήλθε στην κυριότητα του Πολυτεχνείου μετά από εκχώρηση από τη Διοίκηση της 5ης Μεραρχίας για να γίνουν τα γραφεία της Διοίκησης του, πράγμα που ουδέποτε έγινε. Αντ’ αυτού αφήνεται να ρημάζει εδώ και χρόνια.

Για όλα αυτά ζητείται και η θέση της δημοτικής αρχής.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Αποτελεί, λοιπόν, ένα μνημείο της Νεώτερης Ιστορίας μας. Είναι το σημείο της πόλης που αποδεικνύει και παραθέτει την 4.000 ετών ιστορία της πόλης των Χανίων. Πώς εκχωρείται η ιστορία και η μνήμη ενός τόπου βορά στις ορέξεις του κάθε επενδυτή; Επιπλέον, ο περιβάλλων χώρος του κτιρίου αποτελεί σημείο αναφοράς, αφού προσφέρει πανοραμική θέα του παλιού λιμανιού και συνδέεται με προσωπικές μνήμες κάθε Χανιώτη.

Το κτίριο αυτό περιήλθε στην κυριότητα του Πολυτεχνείου μετά από εκχώρηση από τη Διοίκηση της 5ης Μεραρχίας για να γίνουν τα γραφεία της Διοίκησης του, πράγμα που ουδέποτε έγινε. Αντ’ αυτού αφήνεται να ρημάζει εδώ και χρόνια. Τη στιγμή μάλιστα που το Πολυτεχνείο έχει ανάγκη σύνδεσης της λειτουργίας του με την πόλη των Χανίων και καλό είναι μέρος τουλάχιστον της περιουσίας του Πολυτεχνείου στον ιστό της πόλης να συνδέει την ακαδημαϊκή κοινότητα με τους πολίτες και ιδιαίτερα με τη νεολαία.

 

Το τελευταίο διάστημα είδαν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες σχετικά με σχεδιαζόμενη παραχώρηση του κτιρίου της 5ης Μεραρχίας στο λόφο Καστέλλι από το Πολυτεχνείο Κρήτης σε εταιρεία ισραηλιτικών συμφερόντων για να πραγματοποιήσει τουριστική επένδυση, πιθανότατα ξενοδοχείο.

Μετά τα δημοσιεύματα, ο Πρύτανης του Ιδρύματος κ. Βασίλης Διγαλάκης έδωσε συνέντευξη, στην οποία, μεταξύ άλλων, διευκρίνισε ότι η διαδικασία μακροχρόνιας (25ετούς;) εκμίσθωσής τους βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και δύο χρόνια περίπου, σύμφωνα με απόφαση της Συγκλήτου και ότι προσδοκά έσοδα πάνω από 300.000 ευρώ το χρόνο. Καθώς θεωρούμε την ιδιωτικοποίηση και την απαγόρευση της ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών στο ιστορικής σημασίας και ξεχωριστής ομορφιάς αυτό σημείο και κτίριο απαράδεκτο σχεδιασμό, θεωρούμε παράλληλα τουλάχιστον απαράδεκτη τη σιωπή της δημοτικής αρχής.

Το κτίριο της 5ης Μεραρχίας βρίσκεται στο κεντρικότερο σημείο της μινωικής Κυδωνίας, στον πανάρχαιο οικιστικό πυρήνα της πόλης. Συνδέεται με σημαντικά γεγονότα της πρόσφατης ιστορίας της πόλης, όπως η ύστερη Τουρκοκρατία, η διοίκηση της Κρητικής Πολιτείας, η γερμανική κατοχή και Αντίσταση και η διοίκηση της περίφημης 5ης Μεραρχίας του ελληνικού στρατού. Αποτελεί, λοιπόν, ένα μνημείο της Νεώτερης Ιστορίας μας. Είναι το σημείο της πόλης που αποδεικνύει και παραθέτει την 4.000 ετών ιστορία της πόλης των Χανίων. Πώς εκχωρείται η ιστορία και η μνήμη ενός τόπου βορά στις ορέξεις του κάθε επενδυτή; Επιπλέον, ο περιβάλλων χώρος του κτιρίου αποτελεί σημείο αναφοράς, αφού προσφέρει πανοραμική θέα του παλιού λιμανιού και συνδέεται με προσωπικές μνήμες κάθε Χανιώτη.

Το κτίριο αυτό περιήλθε στην κυριότητα του Πολυτεχνείου μετά από εκχώρηση από τη Διοίκηση της 5ης Μεραρχίας για να γίνουν τα γραφεία της Διοίκησης του, πράγμα που ουδέποτε έγινε. Αντ’ αυτού αφήνεται να ρημάζει εδώ και χρόνια. Τη στιγμή μάλιστα που το Πολυτεχνείο έχει ανάγκη σύνδεσης της λειτουργίας του με την πόλη των Χανίων και καλό είναι μέρος τουλάχιστον της περιουσίας του Πολυτεχνείου στον ιστό της πόλης να συνδέει την ακαδημαϊκή κοινότητα με τους πολίτες και ιδιαίτερα με τη νεολαία.

Το Πολυτεχνείο ασφαλώς χρειάζεται επαρκή χρηματοδότηση ως δημόσιο εκπαιδευτικό ίδρυμα από την πολιτεία και παράλληλα μπορεί και πρέπει να αξιοποιεί την περιουσία του. Αυτή η αξιοποίηση όμως δεν μπορεί να γίνει ούτε με όρους πλήρους εμπορευματοποίησης, ούτε αγνοώντας την ιστορικότητα των χώρων, ούτε χωρίς διαβούλευση με την κοινωνία, αλλά αναδεικνύοντας τον πολιτιστικό, ανθρωπιστικό και κοινωνικό χαρακτήρα της εκπαίδευσης. Όταν σχεδιάζεται η παραχώρηση αυτού του συγκεκριμένου κτιρίου με το επιχείρημα της απόλυτης ανάγκης εσόδων για το Πολυτεχνείο, εύλογα γεννάται το ερώτημα γιατί δεν αξιοποιήθηκαν ή  δεν αξιοποιούνται τόσα άλλα κτίρια που είναι στην κυριότητα του Πολυτεχνείου, όπως το Μεγάλο Αρσενάλι (που για χρόνια είχε παραχωρηθεί απο το Γενικό Νοσοκομείο Χανίων στο Πολυτεχνείο και παρέμενε αναξιοποίητο μέχρι που δόθηκε στο Δήμο Χανίων και έγινε το ΚΑΜ), το κτίριο Παπαδοπέτρου (που εκκενώθηκε άρον άρον και με τυμπανοκρουσίες για να χάσκει αναξιοποίητο ακόμα), η Γαλλική Σχολή κ.ά.

Επιπλέον, η τουριστική άνθιση των Χανίων για πολλούς λόγους είναι ευπρόσδεκτη, αλλά δεν μπορεί ούτε να υπονομεύει την καθημερινότητα των κατοίκων, ούτε να μετατρέψει εξ ολοκλήρου την Παλιά Πόλη σε υπνωτήριο και διασκεδαστήριο τουριστών.

Για όλα αυτά η δημοτική αρχή αδιαφορεί; Θεωρεί ότι δεν είναι καθήκον του Δήμου να προστατεύει την ιστορικότητα των μνημείων της πόλης και  σφυρίζει αδιάφορα με το πρόσχημα ότι το κτίριο ανήκει σε άλλον άρα δεν της πέφτει λόγος; Τη στιγμή που το ζήτημα απαιτεί κινητοποίηση από όλους τους αρμόδιους φορείς, του Δήμου προεξάρχοντος, για να μην υπάρχει καμιά υπόνοια ιδιωτικοποίησης αυτού του χώρου και αποκλεισμού του από τη δημόσια ζωή;

"google ad"

Παράλληλα, εκτιμούμε ότι είναι θετικό για την πόλη το γεγονός ότι το κτίριο  αυτό τα τελευταία χρόνια δεν έμεινε έρημο και ανενεργό, αλλά στέγασε μια σειρά από πολιτιστικές, κοινωνικές και πολιτικές δράσεις της συλλογικότητας Rosa Nera.

Η Πρωτοβουλία Πολιτών  και να μην προχωρήσει κανενός είδους «αξιοποίηση» για τους Χανιώτες χωρίς τους Χανιώτες και χωρίς τους φοιτητές, που θα τους αποκλείει από την πρόσβαση στο κτίριο και τους περιβάλλοντες χώρους. Επιπλέον, ζητά από τη δημοτική αρχή να μην είναι θεατής αλλά να παρέμβει με τη βοήθεια και των νομικών της υπηρεσιών σε αυτή τη συναλλαγη. Αλλά και από τους δημότες να πρωτοστατήσουν σε αυτόν τον αγώνα.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλ. Μαρκογιαννάκης στη Βουλή: «Να μην επικρατήσει το τοξικό κλίμα μέχρι τις εκλογές»

Την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη για τη διερεύνηση...

Πέθανε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Έφυγε από τη ζωή το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χαραλαμπίδης,...

Την Δευτέρα η «κάθοδος» Καιρίδη για τις μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη

Την Δευτέρα 1η Απριλίου και όχι αύριο (29/3) Παρασκευή...