20.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Περί εθελοντισμού και κοινωνικής αυτό-άμυνας ο λόγος

Ημερομηνία:

Του Γιάννη Βασιλάκη

Η κυβέρνηση αφήνει ακάλυπτο στη πανδημία το υγειονομικό προσωπικό της χώρας και μας κοροϊδεύει όλους, καλώντας μας για εθελοντές αντί να κάνει τις μόνιμες προσλήψεις που χρειάζονται. Αν έχουμε ως κοινωνία στοιχειώδη αξιοπρέπεια οφείλουμε να ουρλιάξουμε για τα αιτήματα των γιατρών πριν να είναι αργά. Προσωπικά εδώ και μέρες έχω αποφασίσει ότι θα ακούω εντολές και οδηγίες μόνο από αυτούς. Ως τώρα εθελοντικά τους πάμε υλικά, εθελοντικά δίνουμε αίμα, εθελοντικά θα είμαστε δίπλα τους σε ότι χρειαστούν.

Όμως μπροστά στην ανικανότητα και τη δολιότητα του κράτους δεν μπορούμε να βλέπουμε το ΕΣΥ και τις κοινωνικές δομές των δήμων να μπλοκάρουν και εμείς απλά να τους βρίζουμε από τα πληκτρολόγια. (Πάντα σε περίπτωση που η πανδημία όντως έρθει επιθετικά όπως σε γειτονικές χώρες).  Δεν γίνεται να μην υπάρχει κόσμος  π.χ στα τηλεφωνικά κέντρα ή στο πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι» επειδή η κυβέρνηση είναι εγκληματική και εμείς να ανεβάζουμε αναθέματα από το σπίτι μας.  Για μένα η ενεργοποίηση  τους επόμενους μήνες μοιάζει περισσότερο με κοινωνική αυτό –άμυνα  και λιγότερο με εθελοντισμό όπως τον γνωρίζουμε ως τώρα.

Έτσι θέλω να δηλώσω ότι θα είμαι εθελοντής στο δήμο μου αν προκύψει ανάγκη στη μάχη με τη πανδημία.  Οι επόμενες βδομάδες θα είναι κρίσιμες και οφείλουμε τώρα που η κατάσταση στο νομό μας είναι ήρεμη να προετοιμαστούμε σαν να παίρνουμε δεδομένο το χειρότερο σενάριο. Η εμπειρία που έρχεται από Ιταλία- Ισπανία λέει ότι σε περιοχές που η τοπική αυτοδιοίκηση έδειξε εξαρχής σοβαρότητα και οργάνωση  η κοινωνία ανταπεξήλθε ακόμα και στα πιο δύσκολα. Επειδή όποιος/α νοσήσει μπαίνει σε καραντίνα είναι πιθανό η πρώτη και η δεύτερη γραμμή των ανθρώπων που εκτελούν δημόσιο έργο ή έχουν κρίσιμα πόστα σε σχέση με τη πανδημία να βγουν για λίγο από τα πόστα τους, αφήνοντας τεράστια κενά στη λειτουργία της κοινωνίας. Αυτοί που θα πληρώσουν αυτό το κενό θα είναι κυρίως οι ευάλωτες ομάδες και τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα. Δεν πρέπει να αφήσουμε να σπάσει σε κανένα σημείο η κοινωνική αλυσίδα τους επόμενους μήνες και είναι χρέος όλων μας. Αυτό θα είναι μια τεράστια βοήθεια στο ΕΣΥ από μόνο του.

Ήδη έχω ακούσει επιχειρήματα για τον δήμο που δεν μπορεί ν ανταπεξέλθει και θα βγάλουμε εμείς το φίδι από την τρύπα ή ότι είναι μόνο για τα καρναβάλια,  ή εμείς είμαστε με την αντιπολίτευση και ας τα κάνει μαντάρα ή ας προσλάβει τώρα κόσμο. Δεν θέλω να υπερασπιστώ τη δημοτική αρχή συνολικά και έχω αγωνιστεί εναντίον  αρκετών αποφάσεων της στο παρελθόν. Στη παρούσα στιγμή θεωρώ εγκληματικό όποιο από τα παραπάνω «επιχειρήματα» γίνει αιτία να μην σταθούμε στο πλάι της κοινωνίας και του ΕΣΥ. Δηλαδή στο πλάι το δικών μας και της κοινότητας μας. Απλά όταν η φωτιά είναι έξω από το χωριό σου κοιτάς να κάνεις το καλύτερο δυνατό για να υπάρξει ο καλύτερος συντονισμός και να σβήσει. Όταν σβήσει θα έχουμε να πούμε πολλά. Τίποτα δεν θα είναι ίδιο με πριν.

Έχουμε πάρει μια πρωτοβουλία και φτιάξαμε μια σελίδα στο fb «ομάδα αλληλοβοήθειας και στήριξης στο Ρέθυμνο Covid-19» για να συσπειρωθούμε και να αλληλοενημερωνόμαστε για τις κινήσεις στο Ρέθυμνο. Ας την προωθήσουμε καθώς μάλλον θα φανεί χρήσιμη. Ήδη φαίνεται. Έχουμε επικοινωνήσει με τους ανθρώπους στο δήμο που έχουν αναλάβει το δύσκολο έργο της οργάνωσης και συντονισμού και θεωρούμε ότι έχουν πάρει σοβαρά το ρόλο τους και θα κάνουν το καλύτερο.

Υγειονομικό προσωπικό , δήμος, κοινωνία, συλλογικότητες της πόλης, κοινότητες χωριών, οικογένειες, παρέες, γειτονιές ας προετοιμαστούμε για τη μάχη και ας ευχηθούμε να μην έρθει η στιγμή που θα χρειαστούμε. Εν τέλει πάντα στις δύσκολες στιγμές ο λαός σώζει τον λαό.

Μετά θα «λογαριαστούμε».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ