20.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Περιφέρεια Κρήτης: Εκπονείται μελέτη για την κατασκευή ηλεκτροκίνητου τραίνου που θα ενώνει όλη την Κρήτη

Ημερομηνία:

Η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), που αφορά το έργο με τίτλο «Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Μεταφορών (ΕΣΣΜ)», απασχόλησε την σημερινή Επιτροπή Περιβάλλοντος & Χωροταξίας της Περιφέρειας Κρήτης.

Το εν λόγω Σχέδιο αποτελεί την ενιαία και ολοκληρωμένη Εθνική Στρατηγική Μεταφορών με ορίζοντα εικοσαετίας (2017-2037) και θα αποτελέσει το μακροπρόθεσμο πλαίσιο για το σχεδιασμό, την υλοποίηση και την παρακολούθηση όλων των μελλοντικών επενδύσεων σε υποδομές, καθώς και των απαιτούμενων οργανωτικών και θεσμικών μέτρων στον τομέα των μεταφορών.

Η Επιτροπή γνωμοδότησε ομόφωνα θετικά για το έργο, με τον όρο να εξεταστούν από την ΣΜΠΕ και τα οδικά έργα που έχουν προταθεί για ένταξη στα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών, όπως προβλέπεται αυτά από το εγκεκριμένο Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο Περιφέρειας Κρήτης όπως το τμήμα του ΝΟΑΚ Ρέθυμνο – Σπήλι – Μοίρες αλλά και τα οδικά τμήματα που θα συνδέουν το νέο αεροδρόμιο Καστελίου με τον ΒΟΑΚ και τον ΝΟΑΚ, καθώς και ο δρόμος σύνδεσης του αεροδρομίου Χανίων με το λιμάνι της Σούδας και τον ΒΟΑΚ.

Επίσης συμπεριλήφθηκαν προτάσεις για περιβαλλοντικά βιώσιμες μεταφορές, όπως η πρόβλεψη έργων τα αμέσως επόμενα χρόνια για ηλεκτροδότηση των κρουαζιεροπλοίων από τα χερσαία δίκτυα στα λιμάνια Ηρακλείου και Σούδας, η ταχύτερη προώθηση της ηλεκτροκίνησης στις μεταφορές σύμφωνα και με τις εγκεκριμένες μελέτες του ΔΕΔΔΗΕ για την ηλεκτροκίνηση στον νησιωτικό χώρο και την Κρήτη, ενώ τέλος προτάθηκε η διερεύνηση με ανάθεση εκπόνησης σχετικής μελέτης σκοπιμότητας – βιωσιμότητας, η δυνατότητα κατασκευής ηλεκτροκίνητου μέσου σταθερής τροχιάς στο νησί μας.

Επιπλέον πέντε μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων συζητήθηκαν και εγκρίθηκαν στην ίδια Επιτροπή.

Συγκεκριμένα, τα μέλη της Επιτροπής, εξέτασαν και γνωμοδότησαν θετικά για τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων:

α) για λατομείου μαρμάρου στη θέση «Στεναλώματα» ΤΚ Αηδονοχωρίου του Δήμου Μαλεβιζίου, Π.Ε. Ηρακλείου.

β) για Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων και δίκτυο αποχέτευσης των οικισμών Γουλεδιανά και Όρος του Δήμου Ρεθύμνου, ΠΕ Ρεθύμνου.

γ) για ξενοδοχειακή μονάδα δυναμικότητας 180 κλινών, κατηγορίας τεσσάρων αστέρων, στην ΤΚ Γερανίου, ΔΕ Πλατανιά, ΠΕ Χανίων

δ) για ξενοδοχειακή μονάδας δυναμικότητας 780 κλινών, κατηγορίας πέντε αστέρων, στη θέση ‘Πελεκητά’ Μαδέ, ΤΚ Αχλάδας Δήμου Μαλεβιζίου Π.Ε Ηρακλείου

ε) υφιστάμενο σταθμό βάσης κινητής τηλεφωνίας στη θέση «Σφεντιλίδες» πλησίον του χωριού Βισταγή, Δήμου Αμαρίου, ΠΕ Ρεθύμνου

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο ΕΠΙ ΓΗΣ IV, την Παρασκευή 29 Μαρτίου στην Ηλεία ο Χανιώτης ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης

Ο σπουδαίος ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής...