16.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Περπατάμε σε μια κουκκίδα στην άκρη του Σύμπαντος

Ημερομηνία:

Πώς αλλιώς να σχολιάσεις τη νέα επιστημονική ανακάλυψη που δείχνει ότι ο Γαλαξίας μας βρίσκεται σε μια απόμερη «γειτονιά» ενός τεράστιου σούπερ σμήνους γαλαξιών, άγνωστου μέχρι σήμερα, το οποίο πήρε το χαβανέζικο όνομα «Λανιακέα» (Απροσμέτρητος Ουρανός).

Η ονομασία δόθηκε προς τιμή των Πολυνήσιων πλοηγών που χρησιμοποιούσαν τις γνώσεις τους για τον ουρανό προκειμένου να διασχίζουν τον απέραντο Ειρηνικό Ωκεανό.

Ο γαλαξίας στον οποίο ανήκει το ηλιακό μας σύστημα, ο MilkyWay αποτελεί τμήμα του Υπερσμήνους της Παρθένου, ένα γαλαξιακό σμήνος με διάμετρο γύρω στα 110 εκατομμύρια έτη φωτός.

Η νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος της επιθεώρησης«Nature» υποστηρίζει ότι το Υπερσμήνος της Παρθένου δεν είναι παρά μια μικρή γειτονιά στην αχανή έκταση του Λανιακέα, το οποίο έχει διάμετρο μισό δισεκατομμύρια έτη φωτός και συνολική μάζα 100 δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από του Ήλιου.

Οι επιστήμονες βασίστηκαν σε μια βάση δεδομένων με τις ταχύτητες 8.000 γαλαξιών, που υπολογίστηκαν μετά την αφαίρεση της επίδρασης της διαστολής του Σύμπαντος. Στη συνέχεια με τη συνδρομή ενός αλγορίθμου που ανέπτυξαν κατάρτισαν έναν νέο τρισδιάστατο χάρτη που αποτυπώνει την κίνηση και την πυκνότητα των γαλαξιών και δείχνει πώς αυτοί αλληλεπιδρούν μέσω της βαρύτητας.

Πλέον υποστηρίζουν ότι μέσα στα όρια του υπερσμήνους οι γαλαξίες κινούνται προς το εξωτερικό του, ενώ πέρα από τα όρια του υπερσμήνους οι γαλαξίες απομακρύνονται μεταξύ τους.

«Είναι σαν να ανακαλύπτουμε για πρώτη φορά ότι η πόλη όπου ζούμε είναι στην πραγματικότητα τμήμα μιας πολύ μεγαλύτερης χώρας που συνορεύει με άλλα κράτη» σχολιάζει ο Μπρεντ Τάλι του Πανεπιστημίου της Χαβάης στη Μανόα, επικεφαλής της έρευνας.

econews

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...