14.8 C
Chania
Tuesday, March 19, 2024

Περπατώντας στο καταπράσινο Φαράγγι του Δικτάμου, δίπλα στην πόλη των Χανίων | Φωτός

Ημερομηνία:

Κείμενο με πληροφορίες από: iakovos-xania.blogspot.com, cretanbeaches.com

Φωτογραφίες: Γιάννης Αγγελάκης

Το φαράγγι του Δικτάμου βρίσκεται 21 χιλιόμετρα ανατολικά των Χανίων, σε υψόμετρο 300 μέτρων στο χωριό Κατωχώρι. Μετά από διαδρομή περίπου 4 ωρών καταλήγει στο Χωριό Φαράγγι σε υψόμετρο 40 μέτρων, κοντά στο χωριό Στύλος του Δήμου Αποκορώνου.Γι’ αυτό είναι επίσης γνωστό με το όνομα Φαράγγι Κατεχώρι ή Φαράγγι Στύλου. Μέσα από το φαράγγι διέρχεται ο βασικός παραπόταμος του Ποταμού Κυλιάρη που πηγάζει βόρεια της κορυφής Μαύρη των Λευκών  Ορέων κι εκβάλει στις Καλύβες.

Η πεζοπορία είναι σχετικά εύκολη, αν και υπάρχουν αρκετά σημεία που χρειάζεται σκαρφάλωμα, δίχως πάντως την ανάγκη σκοινιών. Κατά τη χειμερινή περίοδο έχει αρκετά νερά και θα χρειαστεί αρκετές φορές να περάσετε το ποταμάκι πατώντας πάνω σε πέτρες και βραχακια. Καλό θα είναι λοιπόν όποιος θέλει να το διασχίσει να φορα ορειβατικά αδιάβροχα παπούτσια.

Το φαράγγι είναι καταπράσινο με τεράστια πλατάνια ενώ το ονομα του το έχει πάρει επειδή στις πλαγιές του φυτρώνει το βότανο δίκταμος.

Το χαρακτηριστικό στοιχείο του Δικτάμου που το κάνει να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα φαράγγια των Χανίων και της Κρήτης είναι ότι η κατεύθυνσή του δεν είναι από βορρά προς νότο όπως συνηθίζεται, αλλά από την ανατολή προς τη δύση, δηλαδή πηγαίνει παράλληλα με την ακτογραμμή της Κρήτης.

"google ad"

Ακόμα ένα φαράγγι με τον ίδιο προσανατολισμό είναι αυτό του Χα στο νομό Λασιθίου, το οποίο είναι πολύ απόκρημνο και από τα πιο δύσβατα στην Κρήτη.

Γενικώς το φαράγγι από τη στιγμή που θα εισέλθεις στην ξερή του κοίτη γίνεται σαφώς πιο απότομο, όχι στο βαθμό των άλλων φαραγγιών των Χανίων, αλλά και πάλι χρειάζεται προσοχή από κάποιον άπειρο πεζοπόρο.

Στο μεγαλύτερο κομμάτι του είναι κατάφυτο από πλάτανους και πικροδάφνες, ενώ μετά το πέρας της μισής διαδρομής ξεπροβάλλουν οι εντυπωσιακές κάθετες πλαγιές του φαραγγιού που προκαλούν δέος και θαυμασμό στον πεζοπόρο.

Πάντως, ακόμη κι εδώ είδαμε αξιοπερίεργα, όπως ένα σκουριασμένο απομεινάρι ψυγείου αλλά και μία μεγάλη πινακίδα της “πάντα (και απ’ οτι φαίνεται και παντού) Coca-Cola”.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρωσία: Ο Πούτιν ξανά πρόεδρος με 88% των ψήφων – Εξασφάλισε πέμπτη θητεία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συγκέντρωσε το 87,97% των ψήφων στην εκλογική διαδικασία...

«Τσουνάμι» στο Μαξίμου από το «Newsletter Gate» – Κατατέθηκε η πρώτη αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου

Χιονοστιβάδα εξελίξεων έρχεται για την κυβέρνηση μετά τη «θυσία» του...