21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Πηγές ΥΕΘΑ για το «κόκκινο» τηλέφωνο: Η Τουρκία δεσμεύτηκε στο Διεθνές Δίκαιο – «Η κυβέρνηση σύρεται εν κρυπτώ» απαντά ο Κατρούγκαλος

Ημερομηνία:

Τη δημιουργία διμερούς στρατιωτικού μηχανισμού απεμπλοκής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, που ανακοίνωσε νωρίτερα το ΝΑΤΟ, επιβεβαιώνουν στρατιωτικές πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Όπως εξηγούν, πρόκειται για τη λειτουργία γραμμής επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών σε στρατιωτικό επίπεδο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ για την αποφυγή ατυχημάτων.

Το σημαντικό είναι, όπως υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, ότι μέσα απ’ αυτή τη διαδικασία η Τουρκία δεσμεύτηκε στο Διεθνές Δίκαιο και στους κανόνες καλής γειτονίας.

Για έλλειψη διαφάνειας κατηγορεί την κυβέρνηση ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Σε ανάρτηση του στο twitter αναφέρει: «Οι συνομιλίες με την Τουρκία στο ΝΑΤΟ που “δεν ήταν συνομιλίες”, ανακοινώθηκαν από τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ. Καλωσορίστηκαν από τον κ. Πομπέο. Ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου μας ενημέρωσε ότι αφορούν “μηχανισμό για τον αέρα, θάλασσα και σύνορα στο Αιγαίο. Και σήμερα ο γ.γ. του ΝΑΤΟ ανακοινώνει ότι συμφωνήθηκε “μηχανισμός αποκλιμάκωσης”. Ευχαριστούμε τους ανωτέρω για την ενημέρωση. Η έλλειψη διαφάνειας από την κυβέρνηση για ακόμη μία διαδικασία στην οποία σύρρεται εν κρυπτώ και μία συμφωνία που μαθαίνουμε από τρίτους είναι απαράδεκτη».

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ιστοσελίδα του ΝΑΤΟ, μετά από μια σειρά τεχνικών συναντήσεων μεταξύ των Στρατιωτικών Αντιπροσώπων της Ελλάδας και της Τουρκίας στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ιδρύθηκε την Πέμπτη (1 Οκτωβρίου 2020) ένας διμερής στρατιωτικός μηχανισμός αποσυμπίεσης.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ, Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι οι τεχνικές συνομιλίες Ελλάδας-Τουρκίας, ολοκληρώθηκαν με επιτυχία και επετεύχθη συμφωνία για δημιουργία μηχανισμού αποκλιμάκωσης.

Ο μηχανισμός έχει σχεδιαστεί για τη μείωση του κινδύνου συμβάντων και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο. Περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας ανοιχτής γραμμής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, για τη διευκόλυνση της μη σύγκρουσης στη θάλασσα ή στον αέρα.

Οι τεχνικές συνομιλίες αποκλιμάκωσης που ξεκίνησαν από τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ στις αρχές Σεπτεμβρίου, μετά από υψηλού επιπέδου επαφές με την Ελλάδα και την Τουρκία.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ είπε: «Χαιρετίζω τη δημιουργία ενός στρατιωτικού μηχανισμού αποσυμπίεσης, που επιτυγχάνεται μέσω της εποικοδομητικής δέσμευσης της Ελλάδας και της Τουρκίας, που εκτιμούν και οι δύο Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ. Αυτός ο μηχανισμός ασφάλειας μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία του χώρου για διπλωματικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση της υποκείμενης διαφοράς και είμαστε έτοιμοι να την αναπτύξουμε περαιτέρω. Θα παραμείνω σε στενή επαφή και με τους δύο συμμάχους».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός – Σε εξέλιξη το Υπουργικό Συμβούλιο

Ο πρωθυπουργός στην αρχή της τοποθέτησής του κατά τη...

Εργασίες του Δήμου Χανίων στα πεζοδρόμια της οδού Αποκορώνου από τη Δευτέρα 1 Απριλίου

Συνεχίζονται από τον Δήμο Χανίων οι μεγάλες παρεμβάσεις ανακατασκευής...

Ρούλα Πισπιρίγκου: Ομόφωνα ένοχη για την ανθρωποκτονία της Τζωρτζίνας

Την ομόφωνη ενοχή της Ρούλας Πισπιρίγκου για την κατηγορία...