24.8 C
Chania
Tuesday, April 16, 2024

Πιέσεις στις τιμές του ελαιολάδου, μετά την “εκρηκτική” έναρξη

Ημερομηνία:

Πιέσεις που καταλήγουν σε πτώση τιμής του ελαιολάδου επικρατούν στην αγορά του προϊόντος, μετά την εντυπωσιακή αρχή, τις δημοπρασίες στην Πελοπόννησο σε τιμές κοντά στα 4 ευρώ και το μπαράζ θετικών δηλώσεων παγκοσμίως για την φετινή, ελληνική σοδειά.

Σύμφωνα με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Παντάνασσας Λακωνίας έγινε πώληση στην περιοχή προς 3,30 ευρώ/λίτρο. Μάλιστα από το συνεταιρισμό αναφέρουν πως πρέπει να υπάρξει αντίσταση ώστε να μη φεύγει ελαιλόλαδο κάτω από 3,75 ευρώ, ενώ μέσω του λογαριασμού τους στο facebook κάνουν λόγο για καλοθελητές, που θέλουν να ρίξουν τις τιμές. Τέλος από το συνεταιρισμό συστήνουν υπομονή στους παραγωγούς, ώστε να καρπωθούν τυχόν άνοδο μετά τις γιορτές.

Τζωρτζάκης: Χωρίς οργάνωση, δεν έχουμε τύχη

Εν τω μεταξύ και στην Κρήτη το σκηνικό που διαμορφώνεται δεν έχει μεγάλη διαφορά, με τις τιμές να πέφτουν κάτω από 3 ευρώ. Η κάμψη σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΑΣΝΗ, Γιώργο Τζωρτζάκη έχει να κάνει με “την χωρίς οργάνωση και λογική, πώληση του λαδιού από τους παραγωγούς που δε λαμβάνουν υπόψη τους το “νόμο” της προσφοράς και της ζήτησης με βάση τον οποίο διαμορφώνονται οι τιμές”, όπως χαρακτηριστικά τόνισε σε Κρητικά ΜΜΕ.

“Δυστυχώς για ακόμη μία φορά η Κρήτη περνάει αυτό το κακό προηγούμενο των τιμών του λαδιού”, προσθέτει ο κ.Τζωρτζάκης, τονίζοντας παράλληλα ότι, π.χ. στην Πελοπόννησο οι τιμές συγκρατούνται, ενώ την ίδια στιγμή στην Κρήτη δεν μπορούν να διατηρηθούν ούτε στα τρία ευρώ!

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στον ΑγροΤύπο, ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Ηρακλείου, κ. Ανδρέας Στρατάκης, στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας δημιουργήθηκε ένα “κραχ”. «Δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον προς πώληση με αποτέλεσμα η τιμή παραγωγού να πέσει στα 2,70 – 2,80 ευρώ το κιλό. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μην μπορέσει να κρατήσει ούτε η Ένωση Ηρακλείου τα 3 ευρώ το κιλό (πληρώνουμε 2,80 ευρώ το κιλό). Ελπίζουμε από σήμερα να υπάρξει κάποια θετική διαφοροποίηση», αναφέρει ο κ. Στρατάκης στον ΑγροΤύπο.

Υπενθυμίζουμε ότι η ΕΑΣ Ηρακλελιου στις αρχές του μήνα είχε ανακοινώσει τιμή για το έξτρα παρθένο προϊόν (τρεις γραμμές οξύτητας), στα 3 ευρώ το κιλό.

 

Συστήνει υπομονή

“Ο παραγωγός πρέπει να κάνει “κράτει”, να πουλάει το λάδι που χρειάζεται για να παίξουμε λίγο με τους κανόνες της αγοράς”, προσθέτει ο κ. Τζωρτζάκης, τονίζοντας ότι ο αγροτικός κόσμος πρέπει να οργανωθεί, να συνεταιριστεί και να δημιουργηθούν ομάδες παραγωγών, ώστε το λάδι να “κρατιέται”, να γίνεται δημοπρασία και εν τέλει ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής να τυποποιείται, ώστε το κρητικό ελαιόλαδο “να πάρει την υπεραξία που του αξίζει και ο παραγωγός να βγει από το τέλμα”.

paseges.gr με πληροφορίες από Αγρότυπος

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ίλον Μασκ ανησυχεί για την Ελλάδα: Tο πρώτο έθνος που θα υποστεί “πληθυσμιακή κατάρρευση

Την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα σχολιάζει σε ανάρτησή του ο Ίλον...

Ιεράπετρα: Δολοφονία ο θάνατος 65χρονου Γερμανού

Θρίλερ με τον θάνατο του 65χρονου Γερμανού που διέμενε...

Μιχάλης Βιρβιδάκης: “Γιατί να μην υπάρχει στην Κρήτη ένα Κρατικό Θέατρο Νοτίου Ελλάδος;”

Ο Μιχάλης Βιρβιδάκης είναι η ψυχή του θεάτρου Κυδωνία στα Χανιά. Οι περισσότεροι...

Στη Βουλή η ξενοδοχοποπιηση στο Λόφο Καστέλι από τον Μ. Συντυχάκη

Επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη κατάθεσε...