14.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Πιστοποιητικό εμβολιασμού εισάγει η Ελλάδα

Ημερομηνία:

Ανοίγει και επισήμως η κουβέντα για τα «πιστοποιητικά εμβολιασμού» με τις ελληνικές αρχές να κάνουν γνωστό για πρώτη φορά την χορήγησή του, στους πολίτες «για δική τους αποκλειστικά χρήση». Θα περιέχει βασικές πληροφορίες όπως πότε έγινε ο εμβολιασμός και το είδος του εμβολίου χωρίς να γίνει ακόμα γνωστή η χρησιμότητα του συγκεκριμένου εγγράφου.

Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, στην καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, ενημέρωσε για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία λέγοντας πως όσοι θα λαμβάνουν και τη δεύτερη δόση του εμβολίου, θα μπορούν να λαμβάνουν σε ψηφιακή μορφή «πιστοποιητικό εμβολιασμού», χωρίς να δώσει περισσότερες εξηγήσεις παρά μόνο ότι θα δίνεται για «αποκλειστική χρήση» και θα περιέχει βασικές πληροφορίες όπως πότε έγινε ο εμβολιασμός και το είδος του εμβολίου.

Η Ελλάδα αλλά και όλη η Ευρώπη, που έχουν πρωτίστως να διαχειριστούν το θέμα των ελάχιστων παρτίδων του εμβολίου (Pfizer/BioNTech), έχουν ξεκινήσει να «χτίζουν» την επόμενη μέρα συμπεριλαμβάνοντας και πρακτικές που δημιουργούν πολλά ζητήματα, τα οποία έχουν να κάνουν με τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών, όπως και με κοινωνικά, νομικά και ηθικά θέματα.

Η ΕΕ αναμένεται να λάβει 12,5 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Pfizer έως την Πρωτοχρονιά ενώ η διανομή των 200 εκατομμυρίων δόσεων στις 27 χώρες μέλη της αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Εχοντας επενδύσει τα πάντα στο εμβόλιο, αδιαφορώντας για όλα τα άλλα μέτρα συγκράτησης της πανδημίας, η ελληνική κυβέρνηση έχει στρέψει το βλέμμα της στο σχέδιο «Ελευθερία», όπως ονόμασε την εκστρατεία διάδοσης του εμβολίου, όμως τα στοιχεία που έχουν δημοσιευτεί καθιστούν σχεδό σίγουρο πως θα αργήσει πολύ.

Την Τρίτη είναι προγραμματισμένη η έλευση της πρώτης μεγάλης παρτίδας των εμβολίων των Pfizer/BioNTech, 83.850 δόσεων η οποία θα κατανεμηθεί στα 5 κεντρικά αποθηκευτικά σημεία. Παράλληλα, συνεχίζονται οι εμβολιασμοί στα νοσοκομεία της Αθήνας ενώ ξεκινάνε οι εμβολιασμοί και στα τέσσερα νοσοκομεία της περιφέρειας, δηλαδή το Πανεπιστημιακό της Λάρισας, το ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη, το Πανεπιστημιακό των Ιωαννίνων και το Πανεπιστημιακό της Πάτρας.

Οι δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech

Με βάση την κεντρική ευρωπαϊκή συμφωνία είναι να μας παραδοθούν

  • έως τέλος Ιανουαρίου 419.250 δόσεις
  • έως τέλος Φεβρουαρίου 333.450 δόσεις.
  • μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχουμε παραλάβει 1.255.800 δόσεις

Στις 4 Ιανουαρίου θα ξεκινήσει ο γενικός εμβολιασμός των υγειονομικών και έως 20 Ιανουαρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η πρώτη δόση εμβολιασμού των υγειονομικών, των οίκων ευγηρίας, των μονάδων χρόνιας φροντίδας και των κέντρων αποκατάστασης. Εκτιμάται, επίσης, ότι στις 20 Ιανουαρίου θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού σύμφωνα με την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Στην προτεραιοποίηση όσων θα λάβουν το εμβόλιο αναφέρθηκε μεταξύ άλλων η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μ. Θεοδωρίδου, τονίζοντας ότι «πρώτο κριτήριο είναι ο αυξημένος κίνδυνος από νόσηση». Το δεύτερο κριτήριο είναι «ο αυξημένος κίνδυνος λόγω έκθεσης στον ιό» και η κύρια ομάδα «που εκτίθεται και κινδυνεύει σοβαρά από τον ιό είναι οι υγειονομικοί».

Το τρίτο κριτήριο είναι «η διασφάλιση της φροντίδας και της νοσηλείας ατόμων ευάλωτων, ατόμων ηλικιωμένων, ατόμων που ζουν σε ειδικές δομές, σε δομές αποκατάστασης ή και οι χρονίως πάσχοντες» είπε η κ. Θεοδωρίδου και προσέθεσε ότι τελευταία ομάδα είναι «οι λίγοι όμως απαραίτητοι» για την λειτουργία του κράτους.

O ιός συνεχίζει να προκαλεί ανησυχία

Την ίδια ώρα, στη χώρα μας, παραμένει σε ισχύ το ολικό απαγορευτικό (lockdown) και ο ιός της πανδημίας συνεχίζει να προκαλεί ανησυχία καθώς η πίεση στο δημόσιο σύστημα υγείας παραμένει παρά την καραντίνα των επτά εβδομάδων.

To τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα καταγράφηκαν 476 νέα κρούσματα (σε μόλις 7.339 τεστ), οι διασωληνωμένοι ασθενείς έφτασαν τους 467 και οι θάνατοι τους 66.

efsyn.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...