19.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

“…πλέον έχουμε επιβεβαιωμένους θανάτους”: Και ο Σύλλογος Πνευμονολόγων Χανίων προειδοποιεί για τους κινδύνους του ηλεκτρονικού τσιγάρου

Ημερομηνία:

Με ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο Σύλλογος Πνευμονολόγων Χανίων προειδοποιεί για τους κινδύνους από τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου και τονίζει ότι “τόσο το κάπνισμα όσο και οι εναλλακτικές μορφές καπνίσματος είναι επιβλαβή για την υγεία και μοναδικός στόχος θα πρέπει να είναι η διακοπή κάθε μορφής καπνίσματος”.

Διαβάστε την ανακοίνωση:

Για το ηλεκτρονικό τσιγάρο και τις επιπτώσεις του στους πνεύμονες ενημερώνει ο Σύλλογος Πνευμονολόγων Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, ιδιαίτερα μετά τους επιβεβαιωμένους θανάτους που αποδίδονται στη χρήση τους, σύμφωνα με τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα.

“Από την πρώτη στιγμή που κυκλοφόρησαν το ηλεκτρονικά τσιγάρα (e-igarettes) υπάρχει αμφιβολία και σκεπτικισμός από τον επιστημονικό κόσμο σχετικά με την ασφάλεια τους.

Σήμερα καθώς η χρήση τους αυξάνεται και μάλιστα ιδιαίτερα σε παιδιά και νέους ενήλικες, υπάρχει μεγαλύτερη ανησυχία αφού πλέον έχουμε επιβεβαιωμένους θανάτους που αποδίδονται στη χρήση των e-cigarettes. Και μάλιστα υπάρχουν συνεχώς αυξανόμενες πληροφορίες που μας δείχνουν ότι ακόμα και σύντομης χρονικής διάρκειας χρήση τους μπορεί να οδηγήσει τους χρήστες τους στο νοσοκομείο με σοβαρότατα αναπνευστικά προβλήματα τα οποία μπορεί να αποβούν και μοιραία ή να είναι τέτοιας βαρύτητας ώστε να απαιτηθεί νοσηλεία σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Η νοσολογική αυτή οντότητα έχει μελετηθεί εντατικά από τους ειδικούς μετά την παρατήρηση ότι εμφανίζονται συχνά τέτοια κρούσματα, περιγράφεται με τον όρο VAPI (Vaping Associated Pullmonary Illness = Πνευμονική Νόσος που σχετίζεται με το Άτμισμα, ή αλλιώς Πνεύμονας Ατμιστή).

Είναι μια νόσος η οποία πρόσφατα αναγνωρίσθηκε και έχει περιγραφεί με σαφήνεια καθώς εμφανίζει συγκεκριμένα πρότυπα πνευμονικής βλάβης τα οποία περιγράφονται τόσο απεικονιστικά όσο και ιστολογικά. Η νόσος αυτή παρατηρείται κυρίως στους ατμιστές που χρησιμοποιούν διαλύματα καναββοειδών ή/και νικοτίνης, αναφέρεται όμως και μετά από χρήση άλλων αρωματικών διαλυμάτων σε ποσοστό που φτάνει το 25% των περιπτώσεων.

Ο μηχανισμός εμφάνισης της βλάβης αυτής δεν είναι ακόμα απόλυτα γνωστός αλλά γίνονται εντατικές μελέτες και σύντομα αναμένεται να έχουμε απαντήσεις. Το θέμα μάλιστα έχει πάρει τέτοια έκταση ώστε η Αμερικάνικη Πνευμονολογική Εταιρεία εξέδωσε έκτακτη προειδοποίηση ενημερώνοντας το κοινό ότι οι ατμιστές που εμφανίζουν δύσπνοια, πυρετό, βήχα, εμέτους, διάρροια, ζαλάδα, πόνο στο στήθος θα πρέπει να απευθύνονται άμεσα στο γιατρό τους καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να εμφανίζουν VAPI.

Παράλληλα συνιστά:

⦁ Αποφυγή χρήσης e-cigarettes
⦁ Τόσο οι συσκευές όσο και τα διαλύματα που χρησιμοποιούνται στα e-cigarettes θα πρέπει να φυλάγονται μακριά από παιδιά
⦁ Να μην επιτρέπεται η χρήση στο σπίτι και το αυτοκίνητο
⦁ Ενημέρωση των παιδιών για τους κινδύνους από τον εθισμό στη νικοτίνη και την χρήση των e-cigarettes
⦁ Επειδή τα παιδιά μαθαίνουν από αυτό που βλέπουν, οι γονείς πρέπει να δίνουν το «καλό παράδειγμα» όντας μη καπνιστές/ατμιστές
⦁ Για την διακοπή καπνίσματος/ατμίσματος οι χρήστες να απευθύνονται στα εξειδικευμένα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος όπου μπορούν να πάρουν ασφαλείς και αποτελεσματικές οδηγίες για την απεξάρτηση από τη νικοτίνη.

Θα πρέπει επομένως να γίνει σαφές ότι τόσο το κάπνισμα όσο και οι εναλλακτικές μορφές καπνίσματος είναι επιβλαβή για την υγεία και μοναδικός στόχος θα πρέπει να είναι η διακοπή κάθε μορφής καπνίσματος.

Αν για να κατανοήσουμε το πόσο βλαβερό είναι το τσιγάρο μας πήρε περισσότερο από 50 χρόνια, είναι στο χέρι μας να καταλάβουμε ότι όσες πληροφορίες έχουμε ήδη στα χέρια μας είναι παραπάνω από αρκετές για να αποτελέσουν έναυσμα για να καταλάβουμε ότι το e-cigarette δεν είναι καθόλου αθώο.

Τέλος οι εναλλακτικές μορφές καπνίσματος δεν αποτελούν τρόπο διακοπής καπνίσματος πουθενά στον κόσμο και ο μόνος ασφαλής, επιστημονικός και αποτελεσματικός τρόπος είναι η συμμετοχή στα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος που λειτουργούν στις Πνευμονολογικές Κλινικές και στα Ιατρεία των πνευμονολόγων”

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο ΕΠΙ ΓΗΣ IV, την Παρασκευή 29 Μαρτίου στην Ηλεία ο Χανιώτης ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης

Ο σπουδαίος ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής...