16.8 C
Chania
Tuesday, March 19, 2024

Πλήθος συλληπητηρίων για τον θάνατο του Δημήτρη Ξυριτάκη: Μια ηγετική μορφή του αντιδικτατορικού και αντιβασικού αγώνα στην Κρήτη έφυγε

Ημερομηνία:

Μία εμβληματική μορφή του αντιδικτατορικού και αντιβασικού αγώνα έφυγε. Ο Δημήτρης Ξυριτάκης όρθωσε το ανάστημά του στο καθεστώς και ανέπτυξε έντονη αντιστασιακή δράση. Μάλιστα για τη δράση του καταδικάστηκε από το έκτακτο στρατοδικείο Χανίων σε φυλάκιση 3,5 ετών, ποινή που εξέτισε στις φυλακές Χανίων, Ηρακλείου και Αίγινας.

Ο Δημήτρης Ξυριτάκης ήταν και από τους ηγέτες του παγκρήτιου αντιβασικού κινήματος. Διετέλεσε πρόεδρος της Παγκρήτιας Επιτροπής κατά των Ξένων Βάσεων από το 1978 και υπήρξε ο συντάκτης της ιδρυτικής της διακήρυξης.

Η είδηση θανάτου του Δημήτρη Ξυριτάκη, βύθισε στο πένθος τη σύζυγό του Κατερίνα Αποστολάκη και τους δύο γιους του Απόστολο και Λευτέρη – Μιχάλη.

Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλλεί αύριο Σάββατο στις 12:00 το μεσημέρι στον Ιερό Ναό του Αγίου Τίτου, ενώ η σορός θα βρίσκεται στο ναό από τις 11:00.

Ποιος ήταν ο Δημήτρης Ξυριτάκης

O Δημήτρης Ξυριτάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο το 1946. Τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε στο χωριό της μάνας του, τα Καλέσσα όπου παρέμεινε οικογενειακώς μέχρι το 1958, οπότε επανήλθε στο Ηράκλειο για να εγγραφεί στο Β’ Γυμνάσιο Αρρένων Ηρακλείου. Είχε την τύχη να μαθητεύσει σε καλούς δασκάλους (Δημήτρη Πλάκα, Κωνσταντίνο Στεφανάκη κ.λ.π), ώστε να εισαχθεί αργότερα (1964) από τους πρώτους στη Νομική Σχολή Αθηνών με υποτροφία του Ι.Κ.Υ.

Ως φοιτητής ανέπτυξε έντονη συνδικαλιστική και πολιτική δράση (γραμματέας Συλλόγου Φοιτητών της Νομικής Σχολής και σύμβουλος στο Σύλλογο Κρητών Σπουδαστών και εκδότης του περιοδικού «ΞΑΣΤΕΡΙΑ»)

Κατά την περίοδο της δικτατορίας συνελήφθη (Νοέμβριος 1967) για αντιδικτατορική δράση και καταδικάστηκε από το έκτακτο στρατοδικείο Χανίων σε φυλάκιση 3 1/2 ετών, ποινή που εξέτισε στις φυλακές Χανίων, Ηρακλείου και Αίγινας. Κατά τη φυλάκισή του είχε την τύχη να γνωρισθεί με εξέχοντες έλληνες διανοούμενους δίπλα στους οποίους πέρασε ένα πολύ ενδιαφέροντα κύκλο παιδείας. Στη φυλακή μετέφρασε από τα αγγλικά το δοκίμιο του Χέρμπερτ Μαρκούζε «Προς την απελευθέρωση» που εκδόθηκε το 1970 από τον εκδοτικό οίκο «ΔΙΟΓΕΝΗΣ» με το ψευδώνυμο Νικηφόρος Αιγινίτης.

Από το 1975 δικηγορούσε στο Ηράκλειο χειριζόμενος υποθέσεις κατά κύριο λόγο ποινικές.

Μετά τον θάνατο του Αλέξανδρου Παναγούλη (Μάιος 1976) ανέλαβε για μια διετία την ηγεσία της Νεολαίας της Ένωσης Κέντρου (Ε.Σ.ΔΗ.Ν). Με την ιδιότητα αυτή, του Γενικού Γραμματέα της ΕΣΔΗΝ μετείχε στο Πολιτικό Γραφείο της ΕΔΗΚ, μαχόμενος για τον σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της. Κατά το διάστημα αυτό έγινε επανειλημμένα στόχος των ακροδεξιών στοιχείων στην Αθήνα, με αποκορύφωμα την απόπειρα δολοφονίας του από την φασιστική οργάνωση «Νέα Τάξη», που τοποθέτησε ωρολογιακή βόμβα στο αυτοκίνητό του (Φεβρουάριος 1977).

Το 1978 εκλέχθηκε πρόεδρος της Παγκρήτιας Επιτροπής κατά των Ξένων Βάσεων ενώ υπήρξε ο συντάκτης της ιδρυτικής της διακήρυξης.

Από το 1975 δικηγορεί στο Ηράκλειο χειριζόμενος υποθέσεις κατά κύριο λόγο ποινικές. Παράλληλα με τη δικηγορία έχει αναπτύξει ποικίλη δραστηριότητα στην πολιτική, την αυτοδιοίκηση κ.λ.π. Το 1986 διεκδίκησε το αξίωμα του δημάρχου Ηρακλείου ως επικεφαλής συνδυασμού που απέσπασε το 23% των δημοτικών ψήφων, ενώ κατά την τετραετία 1995-1999 υπήρξε Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γαζίου.

Δημοσίευσε μελέτες και άρθρα με οικολογικό, επιστημονικό και πολιτικό ενδιαφέρον σε εφημερίδες και περιοδικά της Κρήτης και των Αθηνών και έχει λάβει μέρος σε επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες. Είχε ιδιαίτερα ασχοληθεί με την παραβατικότητα στην Κρήτη (οπλοφορία, ζωοκλοπή) και ειδικά με την Βεντέτα στην Κρήτη.

Ήταν συγγραφέας των βιβλίων “Ξαναδιαβάζοντας τον Καζαντζάκη”, έκδοση Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου 1997, που βραβεύθηκε με το βραβείο “ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ” του Δήμου Ηρακλείου για τα έτη 1997-1998, «Αντώνιος Μιχελιδάκης, ο βίος, η πολιτεία και το έργο ενός λησμονημένου ευπατρίδη», έκδοση Δήμου Γαζίου 2001, «Συγνώμη Αναστάση», εκδόσεις ΦΙΛΟΠΟΛΙΣ 2005, «Η Συνταγματική Ιστορία της Κρήτης,» έκδοση Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου 2007, Νικόλαος Κρασαδάκης», εκδόσεις ΦΙΛΟΠΟΛΙΣ 2008 και «Λόγω τιμής, Ιστορίες Κρητικής Βεντέτας» , εκδόσεις Μελάνι, 2011.

"google ad"

Συλλυπητήρια από τον δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό

Ο Δημήτρης Ξυριτάκης, με την πολυσχιδή του δράση, ως δικηγόρος, ως πολίτης που αγωνίστηκε για τα ιδανικά της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας, ως ενεργό μέλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ανέδειξε στον δημόσιο βίο, σε κρίσιμες εποχές του τόπου μας,  τα προτερήματα του ακέραιου Ανθρώπου, και του χαρισματικού Κρητικού.

Στέλεχος της «Δύναμης Πολιτών», οραματίστηκε μαζί μας, μια νέα εποχή για το Ηράκλειο, αντάξια της μακράς ιστορικής και πολιτισμικής του διαδρομής.

Η απώλεια του ακριβού φίλου και συνοδοιπόρου, αποτελεί βαρύ πλήγμα και για μένα προσωπικώς.

Θερμά συλλυπητήρια στην σύζυγό του Κατερίνα, και στα παιδιά του Απόστολο και Λευτέρη.

Ψήφισμα Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου συνήλθε εκτάκτως, έπειτα από το θλιβερό άγγελμα του θανάτου του δικηγόρου, πρώην δημοτικού συμβούλου, και αντιστασιακού Δημήτρη Ξυριτάκη, και αποφάσισε ομόφωνα, τιμώντας την μνήμη του, όπως:

  1. Τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στην επόμενη συνεδρίασή του
  2. Εκφράσει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος
  3. Παραστεί αντιπροσωπεία του στην εξόδιο ακολουθία
  4. Δοθεί το όνομά του σε δρόμο του Ηρακλείου
  5. Επιδοθεί το Ψήφισμα αυτό στην οικογένειά του και
  6. Αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου Ηρακλείου και δημοσιευθεί στον τοπικό Τύπο

Συλλυπητήρια από τη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη

Με αφορμή το θάνατο του κορυφαίου νομικού, συγγραφέα και του ανθρώπου που είχε αναπτύξει ποικίλη δραστηριότητα, τόσο στην πολιτική ζωή, όσο και στα κοινά του τόπου μας, του Δημήτρη Ξυριτάκη, ο οποίος διετέλεσε και πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας της «Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης», η Βικελαία Βιβλιοθήκη, διακατεχόμενη από αισθήματα ευγνωμοσύνης για την συνεχή προσφορά του και το μεστό του ενδιαφέρον, εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Συλληπητήρια από τον Μανώλη Κεφαλογιάννη

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης έκανε την ακόλουθη δήλωση για την απώλεια του Δημήτρη Ξυριτάκη:

«Ο Δημήτρης Ξυριτάκης υπήρξε ένας πραγματικός αγωνιστής της Αξιοπρέπειας και της Ευπρέπειας. Που τις υπηρέτησε με ασίγαστο πάθος.

Όπως υπηρέτησε πιστά και αδιάλειπτα, τη Δημοκρατία και τη Νομική Επιστήμη.

Πορεύθηκε στη ζωή του, με ευθύνη και σεμνότητα.

Η απώλεια του Δημήτρη μας γεμίζει με θλίψη. Οι παρακαταθήκες του, μας προσφέρουν ελπίδα.

Τα πιο ειλικρινή συλλυπητήρια στην αγαπημένη του οικογένεια.»

Συλλυπητήρια Κεγκέρογλου για τον Δημήτρη Ξυριτάκη

Συλλυπητήρια ανακοίνωση Γραμματέα Κ.Ο ΠΑΣΟΚ -ΔΗΜΑΡ, Βουλευτή Ηρακλείου κ. Β. Κεγκέρογλου για τον θάνατο του Δημήτρη Ξυριτάκη:

«Η Κρήτη έχασε σήμερα ένα πολύτιμο τέκνο της, έναν αντιστασιακό αγωνιστή της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας, έναν διακεκριμένο δικηγόρο με πλούσιο συγγραφικό έργο και μεγάλη κοινωνική και πολιτική προσφορά στο τόπο του.

Ο Δημήτρης Ξυριτάκης διακρινόταν για το ταλέντο, το ήθος και την αξιοπρέπεια του και ήταν πάνω απ’ όλα άνθρωπος.

Θερμά συλλυπητήρια στην σύζυγο, στα παιδιά και τους οικείους του.

Ψήφισμα Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων με το Άγγελμα του θανάτου του Δικηγόρου Ηρακλείου Δημήτρη Ξυριτάκη, συνελθών εκτάκτως, σήμερα την 22/06/2018 και αφού έλαβε υπ’ όψη του:

  1. ΄Οτι ο εκλιπών συνάδελφος ετίμησε και εκόσμησε το υψηλό λειτούργημα της Δικηγορίας και ανεδείχθη με την στέρεη νομική κατάρτιση του και το ήθος του σαν πρόσωπο δικανικού Αγορητή ιδιαίτερα της Ποινικής Δικαιοσύνης,
  2. Το υψηλό δημοκρατικό ήθος του και τους αγώνες του υπέρ της Δημοκρατίας ένεκα των οποίων εκδιώχθη και εφυλακίσθη από το δικτατορικό καθεστώς, αποφάσισε ομόφωνα τα παρακάτω:

Να εκφράσει τα θερμά συλλυπητήρια του προς την οικογένεια του εκλιπόντος και στον Δικηγορικό Σύλλογο Ηρακλείου.

Να καταθέσει αντί στεφάνου χρηματικό ποσό σε ίδρυμα των Χανίων

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Προσοχή, η Κρήτη αντιμετωπίζει «σοβαρό κίνδυνο» από επιπλέοντα ανθρώπινα …… «σκουπίδια»!!

Του Μανώλη Καπετανάκη * Βρίθει τελευταία η τοπική, εθνική αλλά...

Ελληνίδες σε θέσεις ηγεσίας

Του Γιώργου Ουρανού Θα αποτελούσε μεγάλη πρόοδο για τη χώρα...

Η άγνωστη ζωή της Αντωνούσας Καστανοπούλας (Καστανάκη)

Της Ιωάννας Σφακιανάκη «Γιεράρχη τον Γεράσιμο Κισσάμου, τον Δεσπότη, Σκαλίδη, Γιαννουδοβαρδή...