21.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

“Πληρώνουν κανονικά εισιτήριο αλλά αντιμετωπίζονται σαν κτήνη”: Ένας αυτόπτης μάρτυρας στα πλοία με τους πρόσφυγες περιγράφει

Ημερομηνία:

Ενώ οι φωτογραφίες με τους πνιγμένους πρόσφυγες και τα μικρά παιδιά κάνουν το γύρο του κόσμου και προκαλούν παγκόσμια συγκίνηση, φαίνεται πως στην Ελλάδα η αλληλεγγύη για κάποιους είναι ακόμα άγνωστη έννοια.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τις αφηγήσεις του Χιώτη συγγραφέα Γιάννη Μακριδάκη, ο οποίος με δύο post στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook για τα πλοία που μεταφέρουν πρόσφυγες κάνει λόγο για «καμαρώτους με γάντια που κατευθύνουν τους ανθρώπους προς το κατάστρωμα, για ηλικιωμένες που κάνουν… παρατήρηση σε εργαζόμενους στο πλοίο αν δεν φορούν γάντια, για το…  μισό βαπόρι που είναι μέσα στη βρώμα, καθώς προορίζεται για τους πρόσφυγες, αλλά και για… πανάκριβα αγαθά που τους πωλούνται στο κυλικείο.

Ο συγγραφέας δεν σταματά εκεί, αφού μιλά για αλλαγή θέσης που γίνεται στους έλληνες επιβάτες «για να μην είναι μαζί με τους πρόσφυγες», αλλά και για καμαρώτους που δεν πίστευαν οτι οι πρόσφυγες είχαν εισιτήριο για πρώτη θέση…

Ακολουθεί όλη η ανάρτηση του συγγραφέα:

Είμαι στο πλοίο Νήσος Μύκονος σε ταξίδι από Χίο για Ικαρία. Μόλις ανεβηκα μου είπε ο καμαρώτος σκάλας να περάσω από τη ρεσεψιόν για να μου αλλάξουν το εισιτήριο κ να πάω δωρεάν πρώτη θέση. Κάτι ψυλιάστηκα.

Του είπα όμως ότι θέλω να κάτσω στο κατάστρωμα κ ανεβηκα πάνω. Το βαπόρι γεμάτο πρόσφυγες, τους οποίους οι καμαρώτοι φορώντας γάντια κατευθύνουν αμέσως προς το κατάστρωμα. Το ίδιο γίνεται τώρα που πιάσαμε Σάμο.

Μια ξανθιά σαραντάρα φωνάζει στην παρέα της πέρχαρη “ελάτε, ελάτε, μας πάνε στην πρώτη θέση γιατί έχει πολλούς λαθρομετανάστες!!” κ μια άλλη πιο ηλικιωμένη φωνάζει σε έναν γνωστό της καμαρώτο “Μανώλη γιατί δεν φοράς γάντια; Μην τους ακουμπάς βρε παιδάκι μου!”

Το μισό βαπόρι είναι μες στη βρώμα, στις τουαλέτες δεν μπορείς να πλησιάσεις. Προφανώς δεν το καθαρίζουν καθόλου διότι το προορίζουν για τους πρόσφυγες, οι οποίοι βέβαια πληρώνουν κανονικά εισιτήριο αλλά αντιμετωπίζονται σαν κτήνη. Μόνον το μπαρ τους έχουν ανοιχτό στο κατάστρωμα κ τους πουλάνε πανάκριβα χάμπουργκερ, κοκακόλες κ καφέδες. Οι άνθρωποι πληρώνουν αλλά εισπράττουν τη σιχαμαρα κ τον ναζισμό των σιχαμένων νεοελλήνων. Πληρώματος κ επιβατών.Αποκτηνωμενα κατακάθια της ανθρωπότητας συνταξιδεύουν μαζί μου αλλα στην πρώτη θέση όλοι τους.

Στο κατάστρωμα είμαστε μόνοι εγω η παρέα μου, οι πρόσφυγες κ ο σκύλος μας κι έρχονται αμέτρητα τα προσφυγόπουλα ξυπόλητα ή με παπούτσια φθαρμένα όλα τουσ όμωσ γελαστά κ τον ταΐζουν κουλούρια …

Συμπληρώνω λοιπόν μερικά ακόμη στοιχεία. Το ένα ότι η κυρία στη ρεσεψιόν του βαποριού που έβαζε υπογραφές στα εισιτήρια Ελλήνων για να πάνε δωρεάν πρώτη θέση, φορούσε μάσκα, το άλλο ότι υπήρξαν κ κάποιοι πρόσφυγες με οικονομική δυνατότητα πρώτης θέσης κ έκαναν έκπληξη στους εμβρόντητους καμαρώτους ελεγκτές οι οποίοι στεκόταν στην πόρτα του σαλονιού κ δεν τους άφηναν να μπουν μέχρι που έβλεπαν το εισιτήριό τους κ το τρίτο κ σημαντικότερο ότι το δρομολόγιο είναι επιδοτούμενο με κάμποσες χιλιάδες ευρώ ανά διαδρομή…

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στον Δήμαρχο Χανίων ο Γιώργος Κουμεντάκης

Τον καλλιτεχνικό διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Γιώργο Κουμεντάκη,...

Σύσκεψη στον Δήμο Αποκόρωνα για την ΜΠΕ Γραμμής Μεταφοράς 150kV Χανιά-Δαμάστα

Σε σύσκεψη με τον Δήμαρχο Αποκόρωνα Χαράλαμπο Κουκιανάκη τη...