27.8 C
Chania
Tuesday, April 23, 2024

Πλούσια σε βιομάζα η Κρήτη-Μελέτη αναδεικνύει τις δυνατότητες της

Ημερομηνία:

Εκτίμηση των προοπτικών που διανοίγονται για την ενεργειακή αξιοποίηση βιομάζας στην Ελλάδα, καθώς και προσδιορισμό των διαθέσιμων πόρων βιομάζας από γεωργικά απόβλητα στις περιφέρειες Κρήτης, Θεσσαλίας και Πελοποννήσου επιχειρεί μια νέα επιστημονική μελέτη ερευνητών του ΕΜΠ που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Energies, υπό τον τίτλο “ Biomass Potential from Agricultural Waste for Energetic Utilization in Greece ”.

Τη μελέτη εκπόνησε επιστημονική ομάδα αποτελούμενη από τους κ.κ. Σπ. Αλατζά, Κ. Μουστάκα, Δ. Μαλάμη και Στ. Βακάλη από τον Τομέα Περιβαλλοντικής Επιστήμης και Τεχνολογίας της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ (ο κ. Βακάλης είναι επίσης και στην Ομάδα Τεχνικής Φυσικής της Σχολής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Bolzano).

Η μελέτη υποστηρίζει ότι η ευθυγράμμιση της ελληνικής νομοθεσίας με την αντίστοιχη ευρωπαϊκή έχει ενισχύσει τις εθνικές προσπάθειες για την ανάπτυξη έργων συμπαραγωγής θερμότητας και ενέργειας.

Οι ερευνητές υπολόγισαν τα διαθέσιμα επίπεδα λιγνοκυτταρρινικής βιομάζας στην Ελλάδα σε 2.132.286 τόνους ετησίως και εκτιμούν ότι είναι αντίστοιχα με αυτά σε άλλες μεσογειακές χώρες, όπως η Ιταλία και η Πορτογαλία.

Όσον αφορά τα συνολικά γεωργικά υπολείμματα, υπολογίζεται ότι η Κρήτη παράγει 1.959.124 τόνους ετησίως και η Θεσσαλία παράγει 1.759.457 τόνους ετησίως. Ως πιο σημαντικές πηγές αναγνωρίζονται οι πυρήνες ελιάς, τα κλαδιά των λιόδεντρων και τα υπολείμματα εκκοκκισμού βαμβακιού, με περισσότερους από 100.000 τόνους /έτος το καθένα.

Η μελέτη περιλαμβάνει επίσης ένα case-study που αφορά μονάδα αεριοποίησης στη Μεσσηνία, περιοχή με σημαντικές δυνατότητες παραγωγής ενέργειας από βιομάζα.

Η προτεινόμενη στη συγκεκριμένη περίπτωση μικρής κλίμακας τεχνολογία αεριοποίησης αναμένεται να αξιοποιεί 7956 τόνους βιομάζας ετησίως και να παράγει 6630 MWh ηλεκτρικής και 8580 MWh θερμικής ενέργειας.

energypress.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γάζα: Σαλπάρουν την Τετάρτη από την Κωνσταντινούπολη για να σπάσουν τον αποκλεισμό

Εκατοντάδες πολίτες από δεκάδες, πάνω από τριάντα χώρες του...