14.8 C
Chania
Tuesday, March 19, 2024

“Πλωτά αιολικά πάρκα, η περίπτωση της Κρήτης”: Διαδικτυακή εκδήλωση από την Περιφέρεια Κρήτης

Ημερομηνία:

«Η παράκτια ζώνη και οΘαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός αποτελούν κρίσιμους παράγοντες για τη δημιουργία του κατάλληλου πλαισίου για τηχωροθέτηση και ανάπτυξη των θαλάσσιων αιολικών πάρκωνστην Ελλάδα και στην Κρήτη» ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Ευρωπαϊκών και Διεθνών Θεμάτων Γιώργος Αλεξάκης την πρώτη ημέρατης τετραήμερης διαδικτυακής εκδήλωσης πουδιοργανώνεταιαπό το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας -ΚΑΠΕ και τους εταίρους του ευρωπαϊκού έργου BLUE DEAL, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης σχετικά με την ανάπτυξη της Γαλάζιας Ενέργειας στη Μεσόγειο.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Γιώργος Αλεξάκης στην τοποθέτηση του αναφέρθηκε στην υφιστάμενη κατάσταση στην Ελλάδα και κυρίως στο προτεινόμενο θεσμικό πλαίσιο για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα και την αποθήκευση ενέργειας. Παρουσίασε το ενεργειακό προφίλ της Κρήτης και το μελλοντικό εθνικό σχέδιο για την απανθρακοποίηση, εστιάζοντας στην ανάγκη για Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό. Τέλος, αναφέρθηκε στους ανασταλτικούς παράγοντες ανάπτυξης της Γαλάζιας Ενέργειας αλλά και στις προοπτικές της Κρήτης στον τομέα αυτό.

Ο Δρ. Νίκος Ζωγραφάκης Διευθυντής του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Κρήτης, ως εταίρος του έργου στην ομιλία του επεσήμανε την ανάγκη της πολύ-επίπεδης διακυβέρνησης για την ενεργειακή μετάβαση της Κρήτης και ως προαπαιτούμενο για μελλοντικές ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις.

Στόχος της εκδήλωσης είναι να παρουσιαστούν και να συζητηθούν πιθανά σενάρια για την ανάπτυξη της Γαλάζιας Ενέργειας στο νησί μας. Την πρώτη ημέρα παρουσιάστηκαν οι προτεραιότητες για την γαλάζια ενέργεια σε περιφερειακό επίπεδο και οι  προοπτικές σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τις επόμενες ημέρες θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα σχετικά με το σχεδιασμό έργων Γαλάζιας Ενέργειας στην θαλάσσια περιοχή της Κρήτης, το τοπίο των επενδύσεων σε Ελλάδα και εξωτερικό ενώ η τελευταία ημέρα είναι αφιερωμένη στην ενημέρωση των πολιτών και των μαθητών για το ζήτημα.

Στην εκδήλωση συμμετέχουν εκπρόσωποι από ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα, περιβαλλοντικές οργανώσεις, τουριστικούς και αρχαιολογικούς φορείς, λιμενικούς και τραπεζικούς φορείς, την Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας, την Γενική Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Θαλάσσια Πολιτική και Αλιεία (DG-Mare) κ.ά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρωσία: Ο Πούτιν ξανά πρόεδρος με 88% των ψήφων – Εξασφάλισε πέμπτη θητεία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συγκέντρωσε το 87,97% των ψήφων στην εκλογική διαδικασία...

«Τσουνάμι» στο Μαξίμου από το «Newsletter Gate» – Κατατέθηκε η πρώτη αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου

Χιονοστιβάδα εξελίξεων έρχεται για την κυβέρνηση μετά τη «θυσία» του...