17.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Πνευματικό Ημερολόγιο (Σημειώσεις για τον 21ο αιώνα): ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ ΚΑΙΣΑΡΕΙΑΣ – ΑΝΝΑ ΚΟΜΝΗΝΗ – Γ. ΦΡΑΝΤΖΗΣ

Ημερομηνία:

Επιμέλεια – Κείμενα: Στρατής Παπαμανουσάκης

ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ ΚΑΙΣΑΡΕΙΑΣ – PROCOPIUS CAESARENSIS
(Καισάρεια, Παλαιστίνη τέλη Ε΄αι. – Κωνσταντινούπολη περ. 562)

Βυζαντινός ιστορικός του ΣΤ΄ αιώνα, σύμβουλος του στρατηγού Βελισαρίου. Το έργο του, γραμμένο κατά μίμηση των αρχαίων ελλήνων ιστορικών, αποτελεί βασική πηγή για την ιστορία της περιόδου του Ιουστινιανού, μολονότι εναντίον του διάκειται εμπαθώς και στα Ανέκδοτά του, μετά το θάνατό του αυτοκράτορα, περιλαμβάνει λιβέλους εναντίον του και κατά της Θεοδώρας.
Έργα: Ιστορικόν εν βιβλίοις οκτώ, Περί κτισμάτων, Μυστική ιστορία ή Ανέκδοτα.

Βιβλιογραφία: [Έκδ. J.P. Migne, Ελληνική Πατρολογία, Παρίσι (1856), 89, H.B. Dewing, Loeb Classical Library, Cambridge Mass. (1914-1940), 7 τόμ.], J.A.S. Evans, Procopius, 1972, Averil Cameron, Procopius and the sixth century, 1985, Ant. Kaldelis, Procopius of Caesarea, Tyranny, History and Philosophy at the end of antiquity, 2003, Εγκυκλοπαιδεία Πάπυρος – Λαρούς.

ΑΝΝΑ ΚΟΜΝΗΝΗ – ANNA COMNENE
(Κωνσταντινούπολη 1083 – περ. 1153)

Θυγατέρα του Αλεξίου Α΄ Κομνηνού, πορφυρογέννητη, κάτοχος της ελληνικής παιδείας και θεολογίας, του δικαίου και των επιστημών, σύζυγος του Νικηφόρου Βρυενίου. Μετά την άνοδο στο θρόνο του αδελφού της Ιωάννη, περιορίστηκε στη Μονή Κεχαριτωμένης, όπου συνέγραψε σε αρχαΐζουσα γλώσσα το ιστορικό έργο της, περιλαμβάνοντας τη δράση του Αλεξίου και τα γεγονότα της πρώτης σταυροφορίας, από το 1069 μέχρι το 1118. Η ιστορία της διέπεται από βυζαντινό πατριωτισμό, οικογενειακή περηφάνεια και αντιπάθεια προς τους λατίνους και αποτελεί μνημείο της βυζαντινής ιστοριογραφίας.

Έργα: Αλεξιάς (1148).

Βιβλιογραφία: [Έκδ. Petrus Possimus, Paris (1651), J.P. Migne, Ελληνική Πατρολογία, Παρίσι (1856), 131 τόμ., Berni Leib, Paris (1937-1945), 3 τόμ., Ι. Παπαδόπουλος – Ν.Κ. Κωνσταντόπουλος, Πάπυρος, Αθήναι (1938), μτφρ. Fr. Schiller, I. Schopen – A. Reifforschein, Corpus Scriptorum Hist. Byz. (1839-1878)], Κων. Καβάφης, Άννα Κομνηνή, 1920, Thalia Guma Peterson, Anna Comnene and her times, 2000, Νεώτερον Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν Ηλίου, Βικιπαίδεια.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΦΡΑΝΤΖΗΣ (ΣΦΡΑΝΤΖΗΣ) – GEORGIOS SPHRANTZES
(Κωνσταντινούπολη 1401 – Κέρκυρα 1480)

Ανώτατος βυζαντινός αξιωματούχος και ιστορικός συγγραφέας. Ανέλαβε σπουδαίες διοικητικές θέσεις στο Μιστρά και αλλού και μετέσχε σε πολλές διπλωματικές αποστολές, αλλά τελείωσε τη ζωή του ως μοναχός. Στο έργο του εξιστορεί τα γεγονότα των τελευταίων χρόνων της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, εκφράζοντας την ευλάβειά του προς την ορθοδοξία και τον οίκο των Παλαιολόγων και το μίσος του προς τους τούρκους.

Έργα: Χρονικόν (1467) (Majus, Minus).

Βιβλιογραφία: [Έκδ. Gume Gregoire, Dölger, Loenertz, I. Bekker (1838), J.P. Migne, Ελληνική Πατρολογία, Παρίσι (1856), 156], Ostrogorsky, C. Krumbacher, Geschichte der byzantinischen Litteratur, 1897, Νεώτερον Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν Ηλίου (άρθρ. Αθ. Οικονομίδη), Βικιπαίδεια.

ΚΕΙΜΕΝΑ: ΑΝΝΑ ΚΟΜΝΗΝΗ, ΑΛΕΞΙΑΣ

**  **  **

"google ad"

Η ορμή των ιστορικών της αρχαιότητας ανακόπτεται κατά τον Μεσαίωνα. Ο χριστιανισμός επιβάλλει τη θρησκεία, την εκκλησία, την εξ αποκαλύψεως αλήθεια. Η ιστορία γίνεται χρονογραφία, παγκόσμια ιστορία, ξερή απομίμηση της κλασικής ιστορίας. Στο Βυζάντιο ο Ευσέβιος, στη Δύση ο Αυγουστίνος, συνάπτουν τις κοσμοϊστορικές παραδόσεις της Παλαιάς Διαθήκης με τη βυζαντινή και μεσαιωνική παγκόσμια ιστορία. Προκόπιος, Θεοφάνης, Κωνσταντίνος Πορφυρογέννητος, Κεκαυμένος, Άννα Κομνηνή, Φραντζής, συνδέουν την αρχαιότητα με τη νεότερη εποχή.
Η ιστορία όμως τώρα θέλει να αρέσει, να διδάσκει, να οδηγεί μάλλον παρά να ερευνά, να ανακαλύπτει, να φωτίζει. Είναι προφανές ότι ενώ η αρχαία ιστοριογραφία αντιπροσωπεύει τη θέση, η μεσαιωνική εκπροσωπεί την αντίθεση. Η νεότερη περίοδος θα παρουσιάσει τη σύνθεση.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...