15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Πνευματικό Ημερολόγιο (Σημειώσεις για τον 21ο αιώνα): ΣΑΑΝΤΙ

Ημερομηνία:

Επιμέλεια – Κείμενα: Στρατής Παπαμανουσάκης

ΣΑΑΝΤΙ – MOCHAROFODIN SAADI
(Σιράζ περ. 1213-1292)

Μεγάλος Πέρσης ποιητής και φιλόσοφος, σουφιστής, μυστικιστής, γνώστης της λατινικής και των Ανατολικών γλωσσών, μελετητής του Σενέκα, φιλόθρησκος και πολέμιος των Ινδών βραχμάνων και των χριστιανών σταυροφόρων, ταξίδεψε σε Συρία, Τουρκεστάν, Αραβία, Μικρά Ασία, Αίγυπτο, Αβυσσινία, Ινδοστάν, αιχμαλωτίστηκε, παντρεύτηκε και πέρασε μεγάλες περιπέτειες. Το έργο του, αποτελούμενο από συλλογές λυρικής και διδακτικής ποίησης, άσκησε σημαντική επιρροή στην πατρίδα του και διαδόθηκε στη Δύση, όπου βρήκε μεγάλη απήχηση. Συνδυάζοντας ποιητική δύναμη και κοινωνικό προβληματισμό, ερευνά το βάθος της ανθρώπινης ύπαρξης, περιγράφει τις περιπέτειες της ζωής, ανεβαίνει από την πρακτική φύση στο πνευματικό επίπεδο και μας δίδει μια απαράμιλλη εικόνα του ιρανικού, μεσαιωνικού πολιτισμού, που μολονότι είναι τόσο διαφορετικός από τον δυτικό, ανάγεται όπως και αυτός στην ίδια ανθρώπινη ουσία.

Έργα: Μπουστάν (Περιβόλι) (1257), Γκιουλιστάν (Τριανταφυλλόκηπος) (1258), Ντιβάν, Παντ-Ναμέχ (Εγχώρια σοφία), Νασιχάτ ελ Μουλούκ (Συμβουλές προς βασιλείς), Χαζαλιγιάτ (Λυρικά), Κβασαΐντ (Ωδές).

Βιβλιογραφία: Jan Rypka, Ιστορία και λογοτεχνία του Ιράν, 1968, G.M. Wikens, The bustan of Sheikh Moslehedin Saadi shirarri, 1985, E.G. Browne, Literary history of Persia, 1998, Homa Katouzian, Sa’di, The poet of life, love and compassion, 2006, W.M. Thackston, The Gulistan of Sa’di, 2008, Νεώτερον Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν Ηλίου (άρθρ. Κ.Α. Μιχαηλίδη).

Εικονογραφία: Μνημείο Σααντί, Πλατεία Γκιουλιστάν, Σιράζ.

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ