20.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Πνευματικό Ημερολόγιο (Σημειώσεις για τον 21ο αιώνα): ΦΛΩΜΠΕΡ

Ημερομηνία:

Επιμέλεια – Κείμενα: Στρατής Παπαμανουσάκης

ΦΛΩΜΠΕΡ – GUSTAVE FLAUBERT
(Ρουέν 1821-1880)

Σπουδαίος γάλλος συγγραφέασ, σπούδασε νομικά και ιατρική, αλλά αφοσιώθηκε στη λογοτεχνία και ταξίδεψε στην Ελλάδα, Αγγλία, Συρία, Τουρκία, Αίγυπτο, Αλγερία και Τυνησία, συλλέγοντας πραγματικά στοιχεία για το ιστορικό του μυθιστόρημα. Καθιερώθηκε με το μυθιστόρημα Μαντάμ Μποβαρύ, που προκάλεσε σκάνδαλο. Στο έργο του, που χαρακτηρίζεται από έναν χωρίς αυταπάτες ρεαλισμό και από άκρως πειθαρχημένο ύφος, επιχειρεί να αποτυπώσει την ανοησία της κυρίαρχης αστικής τάξης της εποχής του, την συντηρητική κοινωνική ηθικών των ημερών του, αλλά και να ελέγξει τον πειρασμό του ρομαντισμού. Η περιγραφή των συναισθημάτων των ηρώων του και η αναπαράσταση του ιστορικού πλαισίου, αποτελούν υπόδειγμα γραφής της νατουραλιστικής σχολής. Ακούραστος συγγραφέας, στυλίστας, αγέλαστος, υποφέροντας από αφροδίσιο νόσημα, με επίπονη γραφή, που επηρέασε όλους τους μεταγενέστερους.

Έργα: Ημερολόγιο ενός τρελλού (1838), Νοέμβρης (1842), Αλληλογραφία (1953), Μαντάμ Μποβαρύ (1857), Σαλαμπώ (1862), Η αισθηματική αγωγή (1869), Ο πειρασμός του Αγίου Αντωνίου (1874), Τρεις ιστορίες (1877), Ηρώδης (1877), Μπουβάρ και Πεκυσέ (1881), Λεξικό προσλαμβανομένων ιδεών (1911-1913).

Βιβλιογραφία: [Έκδ. L. Conrad, Oeuvres Complètes de Gustave Flaubert, Paris (1910-1930), 18 τόμ.], Alb. Thibaudet, Gustave Flaubert, Sa vie, ses romans, son style, 1922, Francis Steegmuller, Flaubert and Madam Bovary, A double portrait, 1939, Ant. Thorlby, Gustave Flaubert and the art of realism, 1956, Jean Paul Sartre, The family idiot, Gustave Flaubert 1821-1857, 1987, Adr. Tooke, Flaubert and the pictorial arts, from image to text, 2000, Fred. Brown, Flaubert, A biography, 2006, Εγκυκλοπαιδεία Πάπυρος – Λαρούς.

Εικονογραφία: Πορτραίτο, Eug. Giraud, 1856, Μουσείο Βερσαλλιών.

ΚΕΙΜΕΝΑ: ΦΛΩΜΠΕΡ, ΜΑΝΤΑΜ ΜΠΟΒΑΡΥ (ΜΕΡ. Γ΄)

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Κωνσταντής από τα Χανιά που έγινε στα 21 του… τουρκοφάγος

Για πρώτη φορά στην ιστορία του, ο Ολυμπιακός προκρίθηκε σε ημιτελικά ευρωπαϊκής...

Κλειστό την ερχόμενη Δευτέρα το ΚΕΠ στο Βαμβακόπουλο

Από τη Διεύθυνση ΚΕΠ του Δήμου Χανίων γνωστοποιείται ότι...

Μαθήματα ναυαγοσωστικής στο ΝΟΧ για τους μαθητές του Μουσικού Σχολείου Χανίων

Το κολυμβητήριο Χανίων επισκέφτηκαν την Τετάρτη 10 Απριλίου 27 μαθητές ...